sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Αυτά -ενδέχεται να- τα κάνει η Γιουνάιτεντ και άλλοι τέσσερις! (pics/video)

Πέρυσι, τερμάτισε 5η, μένοντας εκτός Champions League. Φέτος, βρίσκεται πάλι κάπου εκεί γύρω, «κυνηγώντας» το… σεντόνι μέσω της κατάκτησης του Europa. Και κάτι άλλο. Ένα ιστορικό επίτευγμα!

Για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία, από όταν, δηλαδή, ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον είπε το μεγάλο «αντίο», η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέρασε τη σεζόν μακριά από το Champions League. Την πρώτη, δε, το 2014-2015… έμεινε στην Αγγλία, καθώς το 2013-2014 τερμάτισε 7η, την πρώτη, μόλις, χρονιά χωρίς τον Σκωτσέζο στον πάγκο της.

Τρία χρόνια χωρίς τον… τσίχλα, οι «κόκκινοι διάβολοι» κατέλαβαν κατά σειρά την 7η, την 4η και την 5η θέση! Ως εκ τούτου ΚΑΙ φέτος δεν… κούνησαν σεντόνι στο «Ολντ Τράφορντ».

Για να μην την… πάθουν ξανά, λοιπόν, αφού -και πάλι- από το πρωτάθλημα δύσκολα θα προλάβει, έστω, την 4η θέση, η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο «ψάχνει» την έξοδο στα «αστέρια», μέσω της κατάκτησης του Europa.

«Ψάχνει», ωστόσο και κάτι ακόμα: Να γίνει μόλις η 5η ομάδα στην ιστορία, που θα έχει στη συλλογή της και τις τρεις ευρωπαϊκές κούπες!

Του Νίκου Ράλλη

Για τους νεότερους… ήταν κάποτε το Κύπελλο Κυπελλούχων. Η τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση της γηραιάς ηπείρου, που έχει καταργηθεί από το 1999, με τη Λάτσιο των Πάνκαρο, Νέστα, Μιχαΐλοβιτς, Φαβάλι, Στάνκοβιτς, Μαντσίνι, Νέντβεντ, Σάλας, Βιέρι (ουφ) να κατακτά την τελευταία κούπα, στον τελικό του ''Villa Park'', με τη Μαγιόρκα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, λοιπόν, έχει (και) μια τέτοια κούπα, από το 1991, όταν, με τα δύο γκολ του Μαρκ Χιουζ (και τον Σερ Άλεξ στον πάγκο της), επικράτησε 2-1 της Μπαρτσελόνα -που είχε στο «τιμόνι» τον θρυλικό Γιόχαν Κρόιφ. Ωστόσο, οι τρεις φορές πρωταθλητές Ευρώπης, «κόκκινοι διάβολοι», δεν κατάφεραν ΠΟΤΕ να «σηκώσουν» το Κύπελλο UEFA, μετέπειτα Europa League! Ούτε καν σε τελικό δεν είχαν φτάσει, μέχρι φέτος. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η «φυσική» θέση της Γιουνάιτεντ είναι το πάλαι ποτέ Κύπελλο Πρωταθλητριών.


Στη Στοκχόλμη, λοιπόν, στις 24 Μαΐου, η ομάδα του αγγλικού Βορρά έχει τη δυνατότητα, εκτός από το να κερδίσει έναν ευρωπαϊκό τελικό, μετά από έξι χρόνια και να επιστρέψει στο Champions League, να μπει σε μία πραγματική ελίτ! Αν, λοιπόν, νικήσει τον Άγιαξ, η Γιουνάιτεντ θα γίνει μόλις η 5η ομάδα στην ιστορία, που θα έχει στα… γραφεία της και τις τρεις κούπες! Κάτι, που ΜΟΝΟ τέσσερις ομάδες έχουν καταφέρει, με τη μία, μάλιστα, να είναι από την Αγγλία!

Η πρώτη, είναι η Γιουβέντους! Η «Γηραιά Κυρία» έχει από το μακρινό 1985 ΚΑΙ τα τρία ευρωπαϊκά κύπελλα στη συλλογή της. Επικρατώντας της Λίβερπουλ στον ματωμένο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στο Χέιζελ, το 1985, οι «μπιανκονέρι» κατέκτησαν την πρώτη τους «κούπα με τα μεγάλα αυτιά» και την πρόσθεσαν στη… βιτρίνα τους, μαζί με το UEFA του 1977 και το Κυπελλούχων του 1984.

inner
Η επόμενη ομάδα που πέτυχε… τρίποντο, ήταν ο νυν αντίπαλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Europa, Άγιαξ! Όταν τα τρομερά μωρά του Φαν Χάαλ κατέκτησαν το UEFA του 1992, μετά τα τρία Πρωταθλητριών τη δεκαετία του '70 και το Κυπελλούχων του 1987, έγραψαν άλλη μία χρυσή σελίδα στο βιβλίο της τεράστιας ιστορίας του «Αίαντα»!

inner
Ακολούθησε η Μπάγερν Μονάχου, με τον προπονητή, το 1996, Φραντς Μπεκενμπάουερ, να οδηγεί τους Βαυαρούς στο πρώτο τους Κύπελλο UEFA, στον διπλό τελικό με την Μπορντό. Οι Γερμανοί, που, μετά τα τρία σερί Πρωταθλητριών του Άγιαξ, τη δεκαετία του '70, πήραν τη… σκυτάλη, με άλλα τρία (1974, 1975, 1976), κατέκτησαν την πρώτη τους ευρωπαϊκή κούπα το 1967, όταν «σήκωσαν» το Κυπελλούχων στον τελικό απέναντι στη Ρέιντζερς.

inner
Και τέλος, η Τσέλσι, η οποία είναι πραγματικό φαινόμενο! Το 2012 κατέκτησε το παρθενικό Champions League στην ιστορία της και έναν χρόνο μετά, έκανε ακριβώς το ίδιο στο Europa League! Μέσα σε έναν χρόνο, δηλαδή, «σήκωσε» τις δύο ευρωπαϊκές κούπες και τις πρόσθεσε στα Κυπελλούχων του 1971 και του 1998!

inner
Για να δούμε, λοιπόν, αν και δεύτερη αγγλική ομάδα θα πάρει όλους τους ευρωπαϊκούς τίτλους. Τη δυνατότητα, εξάλλου, να πετύχουν… τρίποντο έχουν και άλλες πέντε βρετανικές ομάδες: Οι Μάνσεστερ Σίτι, Γουέστ Χαμ, Έβερτον, Τότεναμ και… Αμπερντίν! Σκεφτείτε ότι κοτζάμ Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ δεν θα έχουν ποτέ αυτή την ευκαιρία, μιας και δεν πανηγύρισαν ποτέ την κατάκτηση ενός Κυπελλούχων.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x