Νίκος Ζέρβας

Η… εξιλέωση του Σπανούλη και ο ικανός Παναθηναϊκός

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει στο www.sport-fm.gr για τα πολλαπλά κέρδη του Ολυμπιακού και τα ελπιδοφόρα μηνύματα του Παναθηναϊκού, έπειτα από το καλύτερο, μέχρι στιγμής, φετινό ντέρμπι «αιωνίων».

Οι προϋποθέσεις για να δούμε στο ΣΕΦ καλύτερο ποιοτικά παιχνίδι «αιωνίων», μετά από τέσσερα μέτρια έως κακά στη σεζόν υπήρχαν. Φρόντισαν να τις επιβεβαιώσουν οι δύο ομάδες με την κατά διαστήματα πολύ καλή απόδοσή τους, ο Βασίλης Σπανούλης με το καταπληκτικό buzzer beater, που πάντα δίνει άλλη αίγλη σε ένα ματς και το κοινό, που ήταν κάτι παραπάνω από άψογο. Αν κάποιος λοιπόν αφήσει στην άκρη τις οπαδικές προτιμήσεις και εστιάσει σε όλο το… πακέτο, το πρόσημο είναι θετικό και συνάμα απολαυστικό.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Σε ένα ντέρμπι που τα είχε όλα και δεν έκρινε σχεδόν τίποτα, παρά μόνο το γόητρο και ίσως –αν η Ρεάλ κάνει το αυτονόητο κόντρα στην Ζαλγκίρις- το «σταύρωμα» του νικητή με τη –θεωρητικά- πιο βατή ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα προημιτελικά, το φιλοθεάμων κοινό και οι πραγματικοί λάτρεις του αθλήματος, έφυγαν από το γήπεδο ή έκλεισαν την τηλεόρασή τους ικανοποιημένοι. Ο Παναθηναϊκός κρατάει την μυαλωμένη και την επιθετικά οξυδερκή εμφάνισή του από 5ο έως το 35ο λεπτό του αγώνα, ο δε Ολυμπιακός, αποκτά ψυχολογία ενόψει της συνέχειας της σεζόν. Κυρίως με τον τρόπο που ήρθε η νίκη, που για τους καλά μυημένους στο άθλημα, δίνει μεγαλύτερη ώθηση ακόμα και από επικράτηση με +20…

Παράλληλα, οι «ερυθρόλευκοι» και κυρίως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης τους και κορυφαίος μπασκετμπολίστας στην Ευρώπη τα τρία τελευταία χρόνια, «καθαρίζει» με αυτό το… πεντάποντο στο τέλος μίας κακής εμφάνισης, το μυαλό του από κάθε λογής αρνητικές... επιμονές. Είναι ένα σουτ που ενδέχεται να αλλάξει τον ρου όλης της φετινής σεζόν σε Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα. Ο Βασίλης Σπανούλης δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν, αφού έχει κατακτήσει τα πάντα και έχει αλλάξει άρδην την ιστορία ενός συλλόγου που πριν την άφιξή του αγνοούσε τις λέξεις «μεγάλος τίτλος» για δεκαπέντε χρόνια. Όσα μπράβο του αξίζουν για το γεγονός πως ποτέ δεν κρύβεται όταν η μπάλα "καίει", άλλο τόσο καλά γνωρίζει πως μόνος του –και ιδιαίτερα με λάθος τρόπο- δε μπορεί να νικήσει κανείς, κανέναν.

Για να καταφέρουν να «κλέψουν» οι πρωταθλητές Ευρώπης το παιχνίδι κόντρα σε έναν σε γενικότερες γραμμές ελαφρώς καλύτερο και πιο συγκεντρωμένο στο πλάνο του Παναθηναϊκό, χρειάστηκε να υπερβάλει εαυτό ο καταπληκτικός Βαγγέλης Μάντζαρης, να λειτουργήσουν μετά από καιρό τα… κότσια του εξαιρετικού Σλούκα και να τα δώσουν όλα σε άμυνα και επίθεση οι Ντάνστον και Πέτγουεϊ. Ακόμα-ακόμα, χρειάστηκε το κομβικό για την εξέλιξη του αγώνα κλέψιμο του Παπαπέτρου, ο οποίος στο πρώτο ντέρμπι της καριέρας του, έκανε κατάθεση ψυχής. Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στα δύο από τα τρία ματς που προηγήθηκαν στο ΟΑΚΑ, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει. Ίσως απόψε να είχε λίγη τύχη παραπάνω, απόρροια και των προηγούμενων απωλειών. Αν είχε λιγότερο άγχος και πίεση –αντικατοπτρίζεται στις πολλές χαμένες βολές και τη μηδαμινή αξιοποίηση των επιθετικών ριμπάουντ- ίσως να είχε… καθαρίσει νωρίτερα.

Άλλο τόσο εύκολα θα μπορούσε βέβαια να είχε πάρει το ροζ φύλλο στο ΣΕΦ και ο Παναθηναϊκός. Με τον Μαυροκεφαλίδη να κάνει το παιχνίδι της ζωής του σε ντέρμπι και τους Κάρι-Ράιτ να «πληγώνουν» σε καίρια σημεία τον αντίπαλο, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, είχε την ατυχία ο Διαμαντίδης να είναι… σκιά του εαυτού του –λόγω και της εξαιρετικής άμυνας του Μάντζαρη- και οι Λάσμε-Γκιστ-Ματσιούλις πολύ μακριά από τον καλό τους εαυτό. Ακόμα και έτσι όμως, αν τα επτά λάθη που έκαναν οι «πράσινοι» στην καταστροφική γι’ αυτούς 4η περίοδο είχαν περιοριστεί, ο Σπανούλης δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να τελειώσει το ματς με το σουτ της τελευταίας στιγμής.

Το ντέρμπι πέρασε και από το… βράδυ της Παρασκευής, όταν το παιχνίδι στο Κάουνας θα έχει κρίνει οριστικά τα ζευγάρια των προημιτελικών, οι δύο ομάδες θα αρχίσουν τη σύντομη προετοιμασία τους για τα εξοντωτικά προημιτελικά κόντρα σε Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ. Τα μειονεκτήματά τους –πλην της έδρας- κόντρα σε αυτές τις ομάδες που έχουν τριπλάσιο και τετραπλάσιο μπάτζετ και ίσως μεγαλύτερη «δίψα» για διάκριση μετά από τόσα… στραπάτσα που έχουν πάθει από τους Έλληνες, είναι γνωστά. Η ουσία όμως είναι πως και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, διαθέτουν τη γνώση, τη νοοτροπία και το… τσαγανό για να τους βάλουν δύσκολα. Όποιος τολμήσει να τους θεωρήσει… ξεγραμμένους καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x