Επικαιρότητα

Η Ευρώπη προειδοποιεί για μικρό χρονικό παράθυρο για κλείσιμο της αξιολόγησης

Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα» οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Προειδοποίηση ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου με συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα θα κλείσει η ευκαιρία για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έστειλε χθες Τετάρτη η ευρωζώνη, λίγες ώρες πριν το σημερινό Eurogroup.

Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας πριν την έναρξη της εκλογικής περιόδου σε σημαντικά κράτη-μέλη, που αναμένεται αν δυσχεράνει τις διαπραγματεύσεις.

Τον Μάρτιο είναι προγραμματισμένες οι εκλογές στην Ολλανδία, Απρίλιο και Μάιο θα λάβουν χώρα οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία ενώ το Σεπτέμβριο ακολουθούν οι κρίσιμες ομοσπονδιακές κάλπες στη Γερμανία.

Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα» οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Ταμείου τουλάχιστον για συγκεκριμενοποίηση μέτρων βαθιάς ελάφρυνσης του χρέους.

Όσον αφορά το χρέος, ο αξιωματούχος είπε πως δεν θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup, θα είναι όμως στο πίσω μέρος του μυαλού των μετεχόντων στην συνάντηση, στην οποία το Ταμείο θα εκπροσωπήσει ο Πόουλ Τόμσεν.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε την επιστολή Τσακαλώτου «καλό σημείο για έναρξη των συζητήσεων», ωστόσο επισήμανε ότι για να κλείσει η αξιολόγηση, η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει σε «μέτρα για την αγορά εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών και άλλα.

Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να καθοριστούν οι προϋποθέσεις επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα πάντως με την «Καθημερινή», η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου δεν θα επιστρέψει πριν τις αρχές Φεβρουαρίου.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x