sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η γενιά του Millennium ρίχνει «πόρτα» στα Φιλαράκια

Τον Δεκέμβριο του 2017, το Netflix εντάσσει στο πρόγραμμά του τη δημοφιλέστατη σειρά «Friends» και οι 18άρηδες ανακαλύπτουν τη χειρότερη σειρά όλων των εποχών…

Υπάρχει κάποιος που δεν ξέρει τον Ρος, τη Ρέιτσελ, τον Τζόι, τη Μόνικα, τον Τσάντλερ και την Φοίβη; Αν ναι, μη συνεχίζεις να διαβάζεις το παρακάτω κείμενο, δεν σε αφορά -και παρεμπιπτόντως ΠΟΥ ζεις; Πρόκειται για το σίριαλ «Friends» (γνωστότερο σε εμάς ως «Φιλαράκια») που όχι μόνο οι άνω των 30 έχουν δει άπειρες φορές, όχι μόνο ξέρουν σκηνές και ατάκες απέξω και ανακατωτά αλλά συνεχίζουν να το παρακολουθούν κάθε φορά που το πετυχαίνουν τα μεσημέρια του σαββατοκύριακου στο Star.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο όμως η συγκεκριμένη σειρά, προβάλλεται και στο Netflix γεγονός που έδωσε την ευκαιρία «να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι» όλες τις περιπέτειες της παρέας από την αρχή μέχρι το τέλος συνεχόμενα και χωρίς διακοπή.

Αλλά το θέμα μας εδώ δεν εστιάζεται στους παλαιότερους αλλά κυρίως στους νεώτερους που έχουν θέσει τα «Φιλαράκια» στην κορυφή των χειρότερων σίριαλ που έχουν περάσει από την παγκόσμια τηλεόραση. Χάσμα γενεών; Μπορεί.

«Ρατσιστικό, ομοφοβικό, σεξιστικό και γενικώς απαράδεκτο»
Κάποιος φαν του σίριαλ θα δυσκολευόταν αρκετά να καταλάβει γιατί οι παραπάνω χαρακτηρισμοί αφορούν το διασκεδαστικό, χαλαρό, γεμάτο χιούμορ και θετική ενέργεια «Friends». Η απάντηση είναι απλή: διότι πρόκειται για άλλη εποχή, άλλους καιρούς, άλλες ηθικές γραμμές. Για παράδειγμα:
Η χοντρή Μόνικα: Η Μόνικα είναι μια –σε αναζήτηση της επιτυχίας- σεφ, επίμονη, σχολαστική (μέχρι υπερβολής) με την καθαριότητα και ίσως η πιο ευφυής από τα τρία κορίτσια, που στην εφηβεία της ήταν παχύσαρκη. Και ναι, υπάρχουν αστεία και ατάκες σε κάποια επεισόδια που βασίζονται στα κιλά της με κορυφαία αυτή του Τζόι ο οποίος όταν πρωτοβλέπει φωτογραφία της από το γυμνάσιο αναφωνεί: «Κάποια έφαγε τη Μόνικα!».
Επειδή όμως η νευρική ανορεξία, η βουλιμία και γενικά οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν μία από τις μάστιγες της εποχής μας, τα αστειάκια για τα κιλά κάποιου, χαρακτηρίζονται ως και ρατσιστικά.
inner

Ο ομοφοβικός Ρος: Ο αδερφός της Μόνικα, Ρος, ήταν παντρεμένος με την Κάρολ η οποία τον εγκαταλείπει για την Σούζαν. Ναι, τον εγκατέλειψε γιατί τελικά ήταν ομοφυλόφιλη, κάτι που ο Ρος όχι μόνο δυσκολεύεται να δεχθεί, αλλά σε κάποια επεισόδια φαίνεται ξεκάθαρα το «τραύμα» που του έχει αφήσει η συγκεκριμένη εμπειρία. Αποτέλεσμα; Το διαδικτυακό κράξιμο στον συγκεκριμένο χαρακτήρα για ομοφοβικές εκδηλώσεις.
inner

Ο τρανς-φοβικός Τσάντλερ: Ο Τσάντλερ –όντας έφηβος- πιάνει στα πράσα τον πατέρα του με τον νεαρό καθαριστή πισίνας του σπιτιού τους. Κάποια χρόνια αργότερα ο μπαμπάς γίνεται drag queen, δίνει παραστάσεις και μάλιστα σε κάποιο επεισόδιο ο Τσάντλερ παρακολουθεί τη live παράστασή του, σχολιάζοντας: «Μπαμπά, μήπως έχεις λίγο παραπάνω πέος, για να φοράς τέτοιο φόρεμα;». Τέτοιου είδους αναφορές σε τρανσέξουαλ άτομα απαγορεύονται δια ροπάλου σε -μετά το 2000- σίριαλ, και επιφέρουν μέχρι και δικαστικά μπλεξίματα.
inner

Η Ρέιτσελ παρενοχλεί σεξουαλικά τον υφιστάμενό της: Η Ρέιτσελ προσλαμβάνει έναν όμορφο αλλά ελαχίστων επαγγελματικών προσόντων νεαρό για βοηθό της και κάνει ό,τι μπορεί για να γίνουν ζευγάρι. Στο τέλος τα καταφέρνει. Να θυμίζουμε μόνο πως η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε από το τεράστιο σκάνδαλο «Γουαϊνστάιν» με τις αμέτρητες ομολογίες ηθοποιών για τις παρενοχλήσεις που είχαν δεχθεί από τον γνωστό παραγωγό στον εργασιακό τους χώρο.
inner

Ο... γυπαετός Τζόι: Η ατάκα του Τζόι «How you doin’» που ρίχνει όποτε βλέπει ενδιαφέρουσα θηλυκή παρουσία, είναι μία από τις πιο γνωστές της σειράς. Στα συνολικά 236 επεισόδια, ο εξ Ιταλίας γόης είχε σημειώσει τέτοιο σκορ με τις γυναίκες, που θα έκανε τον Σπαλιάρα και τον Τσατσόπουλο να σκίσουν τα διπλώματά τους. Ή όπως θα τον χαρακτήριζε το Millennial κοινό: επιφανειακός, κολλημένος με το σεξ, πεφτάκιας.
inner

Φοίβη, η νικήτρια: Πρόκειται ίσως για την πιο συμπαθητική φυσιογνωμία της σειράς. Η λίγο χαζούλα, λίγο αθώα, αλλά με καταπληκτικές εκλάμψεις εξυπνάδας την πιο κατάλληλή στιγμή, Φοίβη είναι η μόνη που έχει κερδίσει το κοινό και όχι τυχαία. Είναι τραγουδίστρια, αλλά κατά της εμπορευματοποίησης των τραγουδιών της. Μάλιστα έχει αρνηθεί να πουλήσει τραγούδι της σε διαφήμιση για άμμο γάτας για ιδεολογικούς λόγους. Είναι οικολόγος, φιλόζωη, vegetarian και ακτιβίστρια. Άρα, ό,τι πιο κοντινό στο ρεύμα της εποχής.

«Φιλαράκια» εκτός τόπου και χρόνου
Και δεν μιλάμε για τις ενδυματολογικές και στυλιστικές αστοχίες -κυρίως των πρώτων κύκλων- αυτό είναι έως και χαριτωμένο. Δεν μιλάμε καν για την έλλειψη σύγχρονης τεχνολογίας κινητών, διαδικτύου κλπ. Μιλάμε για την φυλετικά μονοδιάστατη παρέα. Παρά το γεγονός ότι το σίριαλ διαδραματίζεται στην Νέα Υόρκη, επαναλαμβάνω στην –πιο πολυφυλετική δεν έχει- Νέα Υόρκη, όχι μόνο και οι έξι φίλοι είναι λευκοί αλλά σε δέκα κύκλους η εμφάνιση ηθοποιών άλλου χρώματος είναι πιο σπάνια και τα 500ευρα!

ΥΓ.: Το γεγονός ότι κάθε ώρα και στιγμή η παρέα βρισκόταν στο γνωστό καφέ και ο καναπές τους ήταν πάντα διαθέσιμος, εντάσσει το σίριαλ και λίγο στην κατηγορία επιστημονικής φαντασίας και δεν θα το σχολιάσω καν…
inner

Επιμέλεια: Μαρία Ζαφειράτου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x