Επικαιρότητα

Η Κίνα αρνείται την εμπλοκή στις e-πιθέσεις κατά Κινέζου μεγιστάνα στις ΗΠΑ

Η Κίνα “υποσχέθηκε να συνεργαστεί” τόνισε ο εκπρόσωπος.

Το Πεκίνο αρνείται κάθε εμπλοκή του αναφορικά με τις καταγγελίες κυβερνοεπιθέσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες εμφανίζονται να έχουν ως στόχο τον εξόριστο μεγιστάνα Γκούο Γουενγκούι που έχει καταγγείλει για διαφθορά υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος κι έχει αιτηθεί πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης που έφτασε στο Reuters, τονίζοντας ότι η έρευνα που έγινε δεν εντόπισε αποδείξεις για οποιαδήποτε εμπλοκή στις κυβερνοεπιθέσεις.

Το υπουργείο δήλωσε επίσης, ότι το Πεκίνο διέθεσε στην Ουάσινγκτον αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες, ο Γκούο προχώρησε σε παραποίηση εγγράφων, προκειμένου να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του. Παράλληλα, τόνισε ότι η κινεζική πλευρά έχει ζητήσει επίσημα από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση αυτή.

«Η παραποίηση δημοσίων εγγράφων, αλλά και οι κατασκευασμένες πληροφορίες είναι αποφασιστικής σημασίας, αλλά και ταυτόχρονα εξωφρενικές» ανέφερε το κινεζικό υπουργείο στην ανακοίνωση που εξέδωσε στην αγγλική γλώσσα.

Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας αρνήθηκε ότι τα έγγραφα που προσκόμισε ήταν πλαστά, τονίζοντας ότι η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου, δεν θα πρέπει να γίνει πιστευτή από τις αμερικανικές αρχές.

Το ινστιτούτο (Hudson Institute) που έχει έδρα την Ουάσινγκτον και λειτουργεί ως δεξαμενή σκέψης είχε προγραμματίσει να φιλοξενήσει τον Κινέζο μεγιστάνα την προηγούμενη Τετάρτη, σε μία σπάνια δημόσια εμφάνισή του. Ωστόσο, η εκδήλωση αναβλήθηκε την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις.

Όπως έγινε γνωστό, η εκδήλωση θα πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα με την επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα επίσημης κινεζικής αντιπροσωπείας για την καταπολέμηση των κυβερνοεπιθέσεων, στο πλαίσιο του διαλόγου κυβερνοασφάλειας που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο χωρών.

Το ίδιο ινστιτούτο, ανέφερε ότι είχε εντοπίσει μία κυβερνοεπίθεση με έδρα την Σαγκάη που είχε ως στόχο τον αποκλεισμό των επισκέψεων στην ηλεκτρονική σελίδα του, αρκετές ημέρες νωρίτερα.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έθεσε την επίθεση αυτή υπόψη του Κινέζου υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας, Γκούο Σενγκάν στην διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, στο Reuters.

Η Κίνα “υποσχέθηκε να συνεργαστεί” τόνισε ο εκπρόσωπος.

Ωστόσο, ο Γουενγκούι τόνισε: “Επειδή το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας δήλωσε ότι δεν έγινε, αυτό δεν καθιστά την δήλωση αυτή αληθινή. Γιατί οι ΗΠΑ δεν έθεσαν το θέμα στην συνάντηση;” αναρωτήθηκε ο ίδιος σε δήλωσή του στο Reuters.

Η αίτηση του για την χορήγηση πολιτικού ασύλου έγινε τον Σεπτέμβριο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η νομική εταιρία που τον εκπροσωπούσε (Clark Hill PLC) υπαναχώρησε των προσπαθειών της, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε από Κινέζους χάκερς. Ο δικηγόρος της εταιρίας, Τόμας Ράγκλαντ που χειρίστηκε την αίτηση ασύλου, επιβεβαίωσε ότι δεν εκπροσωπεί πλέον τον Κινέζο μεγιστάνα, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Γκούο Γουενγκούι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο εθνικό κέντρο τύπου (National Press Club) την περασμένη Πέμπτη, μετά την ακύρωση της εκδήλωσης στο παραπάνω αναφερόμενο ινστιτούτο, στην διάρκεια της οποίας παρουσίασε σύμφωνα με τα λεγόμενα του “απόρρητα έγγραφα” για την αποστολή Κινέζων μυστικών πρακτόρων στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας υποστήριξε ότι τα έγγραφα αυτά, είχαν “παραποιηθεί αδέξια” και περιείχαν “πολλά προφανή λάθη.”

Ο Κινέζος επιχειρηματίας άρχισε να δημοσιοποιεί τις καταγγελίες του για διαφθορά στους ηγετικούς κύκλους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, από τις αρχές του χρόνου μέσω μιας σειράς ημερήσιων αναρτήσεων στο Twitter, αλλά και το YouTube. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος των αναρτήσεων αυτών, είναι να προκληθεί σύγχυση στην Διάσκεψη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που αρχίζει την Κυριακή και πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια.

Το Πεκίνο από την πλευρά του, προσπαθεί να υποβαθμίσει την αξιοπιστία του Γκούο Γουενγκούι Μετά από αίτημα της Κίνας, η Interpol προχώρησε στην έκδοση ερυθράς προειδοποίησης σε βάρος του Γουενγκούι, ο οποίος θεωρείται ύποπτος εγκληματικών πράξεων τον οποίο δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανείς.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x