Επικαιρότητα

Η «μαύρη τρύπα» του Γιώργου σοκάρει το ΠΑΣΟΚ

Ανεξέλεγκτη μοιάζει να είναι η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Ανεξέλεγκτη μοιάζει να είναι η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά την αποκάλυψη ότι η οικονομική διαχείριση επί των ημερών του κ. Γιώργου Παπανδρέου και συγκεκριμένα την περίοδο 2004-2010 οδήγησε σε «μαύρη τρύπα» ύψους 115 εκατ. ευρώ!

Το θέμα προκαλεί βαθύ ρήγμα στις σχέσεις του πρώην προέδρου με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, που δεν αποκλείεται να φτάσει το επόμενο διάστημα στα άκρα, καθώς ο τελευταίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να καλύψει την υπόθεση, αλλά αντιθέτως δηλώνει αποφασισμένος να υπάρξει πλήρης διαφάνεια. «Αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να κρυφτεί, δεν μπορώ να σηκώνω τα βάρη άλλων, δεν φταίω σε τίποτα που κάποιοι έκαναν για χρόνια το κομμάτι τους», είπε την Παρασκευή σε συνεργάτες του.

Είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που απέκτησε μια γενική άποψη για τα οικονομικά του κόμματος, ο κ. Βενιζέλος κατάλαβε ότι «αργά ή γρήγορα θα βρει το θέμα μπροστά του», όπως έλεγαν συνεργάτες του και φυσικά ούτε θα μπορούσε, ούτε θα έπρεπε να το καλύψει, όπως πιθανόν θα περίμεναν κάποιοι με βάση πρακτικές του παρελθόντος.

Ψύχραιμοι παρατηρητές εκτιμούν ότι τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσουν θρυαλλίδα εξελίξεων και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αφού είναι ολοκληρωτικό το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η νυν ηγεσία σε σχέση με τα όσα παρέλαβε και τις μελλοντικές υποχρεώσεις που έχει το κόμμα, συνεπεία της πρωτοφανούς σπατάλης κατά την παπανδρεϊκή εποχή. «Μην εκπλαγείτε εάν οδηγηθούμε σε πλήρη “αποπαπανδρεοποίηση” του ΠΑΣΟΚ με αφορμή αυτό το θέμα», έλεγαν έμπειρα στελέχη.

Στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου από την άλλη πλευρά επικρατεί αμηχανία και οργή για την εξέλιξη των πραγμάτων, ενώ ορισμένοι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού θεωρούν υπεύθυνο για τη διαρροή στοιχείων του πορίσματος τον κ. Βενιζέλο. Διαβλέπουν δε πρόθεση της Ιπποκράτους να ρίξει όλες τις ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία, για υποθέσεις που στο παρελθόν όλες οι κομματικές ηγεσίες χειρίζονταν με τον ίδιο τρόπο.

Μάλιστα την ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρώην γενικός διευθυντής του Κινήματος και υπεύθυνος για το κομματικό ταμείο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος τη διακινούσαν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήταν μια πρώτη αντίδραση, με την οποία ο κ. Σπυρόπουλος παρέπεμπε στους ελέγχους που κάνει κάθε χρόνο στα κόμματα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την απόφαση της τωρινής ηγεσίας να καταφύγει σε ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρείες προκειμένου να διαπιστωθεί πώς δημιουργήθηκε το υπέρογκο χρέος του ΠΑΣΟΚ.

Από την ηγεσία του Κινήματος ωστόσο διατυπωνόταν η δεδομένη πρόθεση να συζητηθούν όλα τα στοιχεία που θα περιέλθουν στα χέρια της, και από εκεί τα συλλογικά όργανα να βγάλουν συμπεράσματα.

Η Ιπποκράτους διευκρινίζει βέβαια επισήμως ότι δεν έχει λάβει το πόρισμα των έξι ελεγκτικών εταιρειών που εξετάζουν τα στοιχεία, ωστόσο οι πληροφορίες που κυκλοφορούν για τα ευρήματα των ελέγχων είναι συντριπτικές: δαπάνες χωρίς παραστατικά, τεράστια κόστη σε ταξίδια και άλλες πολυτέλειες, διάθεση κονδυλίων χωρίς αιτιολογία, «χρεώσεις» μόνο σε πρόσωπα του κομματικού μηχανισμού και άλλα εντυπωσιακά στοιχεία συνθέτουν μια εικόνα τουλάχιστον σκανδαλώδη και προκλητική.

Επανασχεδιασμός
Σαφείς αποστάσεις από επιλογές και λειτουργίες της κυβέρνησης παίρνει το ΠΑΣΟΚ, υιοθετώντας μια διακριτική κριτική στάση τόσο προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά όσο και προς υπουργούς, ιδίως τον κ. Γιάννη Στουρνάρα. Η Ιπποκράτους φέρεται διατεθειμένη να ακολουθήσει ένα ιδιότυπο αντάρτικο προς το Μέγαρο Μαξίμου, πιέζοντας με αυτό τον τρόπο ώστε να επανακαθοριστούν το συντομότερο η προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης, ο τρόπος λειτουργίας του σχήματος, αλλά και η παρουσία των προσώπων στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει, χωρίς πολλές αναβολές, ο ανασχηματισμός και να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση των κυβερνητικών εταίρων για κρίσιμα θέματα και όχι απλά «ντιρεκτίβες» από το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο. Ορισμένα κορυφαία στελέχη του δεν κρύβουν μάλιστα τη δυσφορία τους για την «απροθυμία» και «ραθυμία» που δείχνει έως τώρα ο κ. Σαμαράς στο θέμα των κυβερνητικών αλλαγών, παρά τις διακριτικές πλην σαφείς οχλήσεις από τον κ. Βενιζέλο.

Κίνηση παπανδρεϊκών στο ΠΑΣΟΚ υπό τον Μ. Καρχιμάκη
Οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση εμφανίστηκε στο ΠΑΣΟΚ, ένα μήνα μετά το συνέδριό του και ενώ εξελίσσεται στο παρασκήνιο σκληρή κόντρα ανάμεσα στην νυν και την πρώην ηγεσία για την οικονομική κατάσταση και τα τεράστια χρέη του κόμματος.

Με πρωτοβουλία 75 πιστών στον Γιώργο Παπανδρέου στελεχών, συγκροτείται ένα αντίβαρο στην ηγετική ομάδα, με σαφείς διαθέσεις διαφοροποίησης και κριτικής στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην κίνηση διαδραματίζουν ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Παντελής Οικονόμου, ο Γρηγόρης Νιώτης, ενώ στην ηγετικό πυρήνα μετέχουν και οι Σήφης Βαλυράκης, Μανώλης Στρατάκης, Ασπα Παπαηλιού, όλοι αναγνωρισμένοι ως «σκληροί παπανδρεϊκοί».

Η κίνηση των 75, που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στο συνέδριο, οργάνωσε την Κυριακή συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου μετείχαν περισσότερα από 400 στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα. Στόχος της είναι να υπερασπιστεί την πολιτική των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, να διαφοροποιηθεί από τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και να ενισχύσει την επιρροή της στο εσωτερικό του Κινήματος με ένα πανελλαδικό δίκτυο στελεχών.

Πηγή: www.protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x