Οι Αμερικανοί έχουν να λένε για τον αγώνα που ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν είχε πετύχει 100 πόντους. Οι Έλληνες μπορούν να καυχιούνται πως ένας δικό τους τον ξεπέρασε. Ο Αριστείδης Μούμογλου σκόραρε 145(!) πόντους στις 13 Ιουλίου του 1972, όταν ο Ηρακλής νίκησε με 172-94 τον ΒΑΟ.

inner

Ο Αριστείδης Μούμογλου πήγε στον Ηρακλή το 1958 σε ηλικία 16 ετών. Δύο χρόνια αργότερα, ο τότε προπονητής του «Γηραιού», Άγης Κυνηγόπουλος, του εμπιστεύτηκε μια θέση στην ανδρική ομάδα και την τριετία 1961-1964 κατάφερε να οδηγήσει τον Ηρακλή στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Κλήθηκε μάλιστα στην Εθνική στα 17 χρόνια του. Και αν η τριετία 1961-1964 ήταν από τις καλύτερες της καριέρας του, οι επόμενες τρεις σεζόν ήταν από τις καλύτερες της ζωής του αφού αφιερώθηκε στις σπουδές του και σχεδόν είχε «κόψει» το μπάσκετ.

Το μπάσκετ, όμως, είναι σαν το ποδήλατο. Αν το μάθεις μια φορά, δεν το ξεχνάς. Ο Μούμογλου άρχισε και πάλι να παίζει μπάσκετ το 1971 και μάλιστα στο τέλος εκείνης της χρονιάς αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της Α’ Εθνικής με 654 πόντους. Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα που έπαιξε μπάσκετ, δεν άλλαξε φανέλα. Όλα τα χρόνια που αγωνίστηκε, φόρεσε μόνο τη φανέλα του «Γηραιού».

Το ρεκόρ του, όμως, αμφισβητείται ακόμη και σήμερα. Πολλοί υποστηρίζουν πως είχε σημειώσει 143 και όχι 145 πόντους. Αυτή η διαφορά των δύο πόντων έγκειται στο γεγονός ότι το τελευταίο καλάθι που πέτυχε δεν έπρεπε να μετρήσει αφού είχε τελειώσει ο χρόνος. Τα… «επίσημα» χαρτιά έγραψαν 145, οπότε και εμείς αυτό κρατάμε. Όσο για τη δεύτερη «ένσταση», δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν, και όντως έτσι συνέβη, πως ο Ηρακλής αντιμετώπισε εκείνη τη μέρα την εφηβική ομάδα του ΒΑΟ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει κάτι. Το παιχνίδι ήταν για την Α’ Εθνική, συνεπώς δεν «φταίει» ο Μούμογλου που ο ΒΑΟ κατέβασε αμούστακα παιδιά. Η ιστορία έγραψε ότι ένα από τα μεγαλύτερα ρεκόρ όλων των εποχών σε ομαδικό άθλημα έχει επιτευχθεί από Έλληνα.

Για την ιστορία, δεύτερη καλύτερη επίδοση σε έναν αγώνα είναι αυτή του Παναγιώτη Γιαννάκη, όταν ο «Δράκος» αγωνιζόταν με τη φανέλα του Ιωνικού (72 πόντοι) στον αγώνα Ιωνικός-Άρης 113-114 στις 24/1/1981. Στο ίδιο ματς, ο αντίπαλός του Νίκος Γκάλης είχε σημειώσει 63 πόντους. Η επίδοση του «Νικ», όμως, είναι η τέταρτη καλύτερη όλων των εποχών. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Παράσχος Τσάνταλης του Πανελληνίου με 71.

inner