sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ελλάδα-Κύπρος: Η πρώτη επίσημη κόντρα, ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια

Το sport-fm.gr θυμάται τις δύο μοναδικές επίσημες, αλλά και κάποιες χαρακτηριστικές από τις υπόλοιπες 22 φιλικές αναμετρήσεις που έχουν δώσει στην ποδοσφαιρική τους ιστορία Ελλάδα και Κύπρος.

Μόλις για 2η φορά στο πλαίσιο προκριματικών επίσημης διοργάνωσης και για πρώτη σε διαδικασία πρόκρισης για Μουντιάλ θ’ αναμετρηθεί η Ελλάδα με την Κύπρο. Οι δύο αντίπαλοι μπορεί να έχουν δώσει αναρίθμητες (22) φιλικές αναμετρήσεις, αλλά μόλις δύο είναι τα επίσημα παιχνίδια.

Του Κώστα Μιαούλη

Στη συνολική προϊστορία είναι 15 οι ελληνικές νίκες, μόλις 3 οι κυπριακές και 6 ματς έχουν τελειώσει ισόπαλα. Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως η Κύπρος έχει επικρατήσει στα δύο από τα τρία κερδισμένα παιχνίδια της εκτός έδρας. Η μία έχει έρθει σε φιλική αναμέτρηση στο Καυταντζόγλειο το 1992 με 3-2 και η άλλη στις 14 Νοεμβρίου του 2001 στην Καισαριανή με 2-1. Ευρύτερη νίκη για την Ελλάδα το 4-0 μέσα στο Παραλίμνι το Μάρτιο του 1997 με 4-0. Πιο κάτω θα θυμηθούμε κάποιες χαρακτηριστικές αναμετρήσεις με ιδιαίτερη σημασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο. Με γηπεδούχο την Ελλάδα το ρεκόρ είναι 6-3-2.

Τα μοναδικά επίσημα

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο πλαίσιο του EURO 1988, με την Εθνική Ελλάδος να παίρνει μια πολύ δύσκολη νίκη με 4-2 μέσα στο «Μακάρειο» με 4-2 στις 2 Δεκεμβρίου του 1986. Ο Κώστας Αντωνίου είχε δώσει το προβάδισμα 1-0 νωρίς στο 13’, για ν’ ακολουθήσουν όμως δύο τέρματα για την Κύπρο από τον Χριστοφή και τον Γιώργο Σαββίδη στο 27’ και στο 41’ για το 1-2. Στην επανάληψη η ομάδα του Μίλτου Παπαποστόλου, με Παπαϊωάννου, Μπατσινίλα και Αναστόπουλο ανέτρεψε το ματς, για να φτάσει στο 4-2.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Κύπρος: Χαρίτου - Ανδρελής (68' Παπαδόπουλος), Μιαµιλιώτης, Μισός, Ν. Παντζιαράς, Γιαγκουδάκης, Ιωάννου, Μαραγκός, Σαββίδης, Νικολάου (77' Κάντηλος), Χριστοφή

Ελλάδα: Μήνου - Αποστολάκης, Βαµβακούλας, Μανωλάς, Μίχος, Λ. Παπαϊωάννου, Σαραβάκος (46' Μπατσινίλας), Αντωνίου, Αναστόπουλος, Μητρόπουλος (70' Σάκης Αναστασιάδης), Κωφίδης

Τα γκολ του αγώνα:



Περίπου έναν μήνα, στις 14 Ιανουαρίου 1987, αργότερα η Εθνική νίκησε για 2η φορά την Κύπρο, με τον Νίκο Αναστόπουλο να σκοράρει δις (54’, 66’), αλλά και τον Μπονόβα (63’), ενώ ο Σάββας είχε ισοφαρίσει προσωρινά σε 1-1 στο 60’.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ελλάδα: Παπαδόπουλος - Αποστολάκης, Βαµβακούλας, Μανωλάς, Μίχος, Μπονόβας, Σαραβάκος, Avτωνίoυ, Αναστόπουλος, Λ. Παπαϊωάννου (71' Μητρόπουλος), Κωφίδης (46' Mπατσινίλας)

Κύπρος: Χαρίτου - Πίττας, Μιαµιλιώτης, Μισός, Ν. Παvτζιαράς, Γιαγκουδάκης, Σάββα, Μαραγκός (84' Νικολάου), Σαββίδης, Μαυρουδής (87' Μαύρος), Χριστοφή

Τα γκολ του αγώνα:



Παρθενική αναμέτρηση των δύο και πρώτη νίκη για την Κύπρο

Κάποιοι κι από τους φιλικούς αγώνες είχαν ιδιαίτερη σημασία για τις δύο ομάδες. Το 1963, στις 27.11 εκείνης της χρονιάς η Κύπρος θα πάει την πρώτη της νίκη στην παρθενική αναμέτρηση των δύο ομάδων σε φιλικό επίπεδο στο παλιό ΓΣΠ. Ήταν μάλιστα το ντεμπούτο του Μίμη Παπαϊωάννου, με τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Ένα γκολ του Πάκου στο 10’ και δύο γκολ του Πανίκου Κρυστάλλη στο 55’ και το 63’ (αγωνίστηκε για δύο χρόνια στην ΑΕΚ 1962& 1963) διαμόρφωσαν το 3-0 για την Κύπρο, πριν ο Δομάζος μειώσει σε 3-1 στο 75’ με πέναλτι.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Κύπρος: Ελευθεριάδης – Αντώνης, Κώνστας, Χιώτης, Αντωνιάδης, Παντέλος (46΄ Ορφανίδης), Νικάκης, Αιµίλιος (46΄ Πανίκος), Πάκος, Κρυστάλλης, Σωτηράκης Ελλάδα: Βαλλιάνος – Κεφαλίδης, Παπουλίδης, Τ. Βασιλείου (15΄Εµµ. Παπάζογλου), Ανδρέου, Σκευοφύλαξ, ?οµάζος, Σταµατιάδης, Παπαεµµανουήλ, Μίµης Παπαϊωάννου (αρχηγός), Χριστοφορίδης (46΄ Βεντούρης)

Μετά την εισβολή

Στις 15 Νοεμβρίου του 1974, στο πρώτο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες μετά την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο, οι δύο αντίπαλοι θ’ αναμετρηθούν στο «Στάδιο Καραϊσκάκη». Η Κύπρος θα προηγηθεί με τον Παμπουλή, για να ισοφαρίσει ο Παπαϊωάννου στο 30. Ο Σαράφης στο 35’ θα κάνει το 2-1 για την Εθνική Ελλάδος, με τον Τερζανίδη να διαμορφώνει το τελικό 3-1. Σήμερα θ' αναμετρηθούν περίπου 42 χρόνια μετά οι δύο αντίπαλοι σε αυτό το γήπεδο.

Οι συνθέσεις του αγώνα:

Ελλάδα: Οικονοµόπουλος (46' Πουπάκης) - Πάλλας, lωσηφίδης (46' Κυράστας), Σιώκος (46' Φοιρός), Γκλέζος (46' Νικολάoυ), Ελευθεράκης, Τερζανίδης, Σαράφης, Αντωνιάδης (25' Μαύρος), ?οµάζος, (46' Ασλανίδης), Παπαϊωάννου (αρχηγός)

Κύπρος: Φάvoς (46' Αλκιβιάδης) - Θεοδώρου, Καβάζης, Στέφανος (60' Κούβας), Σταύρος, Πατζιαράς, Παµπουλής (46' Τιµοθέου), Καλής, Στεφανής, Χαραλάµπους (46' Τάσος), Στuλιανού (67' Παπέτας)

Στα 50α γενέθλια της ΚΟΠ

Άλλο ένα παιχνίδι σε φιλικό επίπεδο, αλλά με σημασία για την Κύπρο, μιας και γιόρταζε τα 50 χρόνια της η ΚΟΠ, διεξήχθη το 1984 στο Τσίρειο και συγκεκριμένα την 1η μέρα του Σεπτέμβρη. Η Εθνική Ελλάδος επικράτησε με σκορ 2-0, χάρη σε τέρματα του Γιώργου Μητσιμπόνα και του Νίκου Αναστόπουλου με πέναλτι στο 84ο και το 90ο λεπτό του ματς.

Οι συνθέσεις του αγώνα:

Κύπρος: Α. Κωνσταντίνου (46' Χαρίτου) - Ανδρελής (53' Παπακώστας) , Μιαµιλιώτης (55' Κέζος), Παντζιαράς (55' Σωκράτους), Γιαγκουδάκης, Μαραγκός, ?ηµητρίου (46΄Τσίγκης), Τσίρης (55' Χριστοφόρου), Φώτης, Μαυρουδής (75' Γεωργίου), Θεοφάνους (46' Αναστασίου)

Ελλάδα: Σαργκάνης (46' Πλίτσης) - Πέτρος Ξανθόπουλος (46' Αλαβάντας), Καρούλιας, Μανωλάς, Γκαλίτσιος (46' Κωφίδης), Βαµβακούλας, Σεµερτζίδης, Αρδίζογλου (46' Μπατσινίλας), Αναστόπουλος, Μητρόπουλος, Λ. Παπαϊωάννου (46' Αντωνίου - 75' Μητσιµπόνας)

Το πιο πρόσφατο

Η τελευταία αναμέτρηση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο διεξήχθη στην Πάτρα πριν από οκτώ χρόνια. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα προετοιμαζόταν για το Euro 2008 και στο φιλικό που έγινε στο «Παμπελοποννησιακό» επικράτησε 2-0 της ομάδας του Άγγελου Αναστασιάδη με 2-0. Τα γκολ σημείωσαν οι Νίνης και Κατσουράνης με πέναλτι.

Οι συνθέσεις του αγώνα:

Ελλάδα: Χαλκιάς, Βύντρα (71΄ Μελίσσης), Γιαννακόπουλος (63΄ Χριστοδουλόπουλος), Γκέκας, Δέλλας (63΄ Γκούμας), Καραγκούνης (79΄ Μάκος), Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης (46΄ Λυμπερόπουλος), Σπυρόπουλος, Παπασταθόπουλος, Νίνης (46΄ Τζιόλης)

Κύπρος: Γιωργαλλίδης (46΄ Αυγουστή), Οκκαρίδης (62΄ Λάμπρου), Ηλία, Χαραλαμπίδης (46΄ Παύλου), Κωνσταντίνου (63΄ Παναγή), Μιχαήλ, Γιασουμή (81΄ Δασκαλάκης), Γαρπόζης, Μακρίδης (72΄ Χριστοφή), Χρήστου, Νικολάου

Τα γκολ του αγώνα:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x