Επικαιρότητα

Ικανοποίηση αλλά και επιφυλάξεις στη Γερμανία μετά την επίσκεψη στο Ικόνιο

Μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει επίσκεψη γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ, η Άγκυρα επέτρεψε σε γερμανικό κοινοβουλευτικό κλιμάκιο να επισκεφτεί το Ικόνιο στο πλαίσιο επίσκεψης του NATO.

Ικανοποίηση από το γεγονός ότι κατέστη τελικά εφικτή η επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στη βάση του Ικονίου εξέφρασε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ευρύτερη αποστολή από χώρες του ΝΑΤΟ, και πιθανότατα δεν αποτελεί δείγμα αλλαγής της στάσης της Άγκυρας.

«Χαιρετίζουμε ρητά το γεγονός ότι κατέστη εφικτή η επίσκεψη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μάρτιν Σέφερ και ευχαρίστησε τον γγ του ΝΑΤΟ και την αναπληρώτριά του για τις προσπάθειές τους.

«Δεν συμμερίζομαι, όμως, την αισιοδοξία για την πολιτική σημασία αυτής της επίσκεψης. Θα χαιρόμουν αν ήταν έτσι» καθώς κάτι τέτοιο «θα αποτελούσε ευκαιρία για εποικοδομητικό διάλογο για όλα τα θέματα που μας συνδέουν ή και πιθανόν μας χώρισαν τον τελευταίο καιρό», προσέθεσε.

«Θα το ήθελα, αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σέφερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπό αυτές τις συνθήκες πρόκειται για «επίσκεψη β' κατηγορίας», ο γερμανός διπλωμάτης τόνισε ότι «η επίσκεψη είναι επίσκεψη κι αυτό είναι καλό».

«Το γεγονός ότι συμμετέχει το ΝΑΤΟ στην επίσκεψη έχει βεβαίως σχέση με το ότι στο διμερές επίπεδο δεν ήταν τόσο εύκολο για μας, ειδικά έχοντας υπόψη τις εμπειρίες μας με το Ιντσιρλίκ. Το πώς θα συνεχίσει, θα το δούμε».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν μπορεί και στο μέλλον να ακολουθηθεί η ίδια πρακτική, με τόσο μεγάλες πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες, αλλά θα πρέπει να βρεθούν άλλες δυνατότητες. Με αυτό θα ασχοληθεί η επόμενη κυβέρνηση, με τη Βουλή, το ΝΑΤΟ και την τουρκική κυβέρνηση.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x