Επικαιρότητα

ΗΠΑ: 411 δισ. δολάρια στοιχίζουν ετησίως οι αϋπνίες των Αμερικανών

Η έλλειψη ύπνου των Αμερικανών στοιχίζει, εμμέσως, στις ΗΠΑ περί τα 411 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Η έλλειψη ύπνου των Αμερικανών στοιχίζει, εμμέσως, στις ΗΠΑ περί τα 411 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς οικονομολόγων, ψυχολόγων και στρατηγικών συμβούλων της μη κερδοσκοπικής «δεξαμενής σκέψης», Rand Corporation.

Για τα συμπεράσματά τους οι αναλυτές χρησιμοποίησαν πρόσφατες έρευνες από διάφορα πανεπιστήμια, τροφοδοτώντας τα δεδομένα τους σε περίπλοκα οικονομικά μοντέλα.

Περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ δεν κοιμούνται αρκετά με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς σε σφάλματα, ζημιώνοντας παράλληλα και την υγεία τους, αφού η έλλειψη ύπνου συνδέεται με καρδιοπάθειες, πρώιμα συμπτώματα διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, ένα άτομο που κοιμάται, καθημερινά λιγότερο από έξι ώρες, διατρέχει 13% μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσει πρόωρα τη ζωή του «για οποιονδήποτε λόγο», συγκριτικά με όσους συμπληρώνουν ημερησίως 7 με 9 ώρες ύπνου.

«Και φυσικά, ο θάνατος σας, εκτός από πολύ δυσάρεστος για εσάς, είναι επίσης κακός για την οικονομία», παρατηρούν οι αναλυτές της Rand Corporation.

Ακόμη κι αν η έλλειψη ύπνου δεν σας σκοτώσει, οπωσδήποτε θα μειώσει την παραγωγικότητά σας. Βασιζόμενοι σε έρευνα της «Britain’s Healthiest Workplace», πάνω σε 66.000 εργαζόμενους, οι αναλυτές της Rand υπολόγισαν μείωση της αποτελεσματικότητας κατά 2,4% στους φειδωλούς του ύπνου (i.e λιγότερες από 6 ώρες ύπνου την ημέρα). Αυτό σημαίνει 6 ολόκληρες χαμένες ημέρες τον χρόνο».

Όσοι κοιμούνται από 6 έως 7 ώρες ρίχνουν κατά 1,5% την παραγωγικότητά τους (3,7 ημέρες τον χρόνο) είτε λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας είτε εξαιτίας επιπλέον απουσιών.

Αυτές οι χαμένες ημέρες μπορεί να μην φαίνονται πολλές αλλά όταν πολλαπλασιαστούν με το σύνολο των εργαζόμενων Αμερικανών που δεν κοιμούνται αρκετά, οι χαμένες μέρες σκαρφαλώνουν στα 1,23 εκατομμύρια, των οποίων η μέση ζημιά για την οικονομία υπολογίζεται στα 411 δισεκατομμύρια.

Η λύση στο πρόβλημα του ανεπαρκούς ύπνου θα ωφελήσει τόσο τους εργαζόμενους σε προσωπικό επίπεδο, όσο και τους εργοδότες, σημειώνουν οι αναλυτές, που προτείνουν την τήρηση των αυστηρών ωραρίων ως μία από τις «εγγυήσεις για σταθερό πρόγραμμα και άρα ύπνο»

Μία άλλη έμμεση λύση θα ήταν και η μετακύλιση της πρωινής βάρδιας μία ώρα αργότερα, με μελέτες σε σχολεία να συνδέουν τη βελτίωση της απόδοσης με την έναρξη των μαθημάτων αργά το πρωί.

Σε ατομικό επίπεδο, όσοι επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση ουσιών όπως η καφεΐνη, η νικοτίνη και το αλκοόλ την νύχτα, αλλάζοντας και άλλες συνήθειες που μας ξενυχτούν, όπως το πολύωρο σερφάρισμα στον Ιστό τη νύχτα, συμβουλεύει η Rand Corporation.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x