Επικαιρότητα

Ιρανός δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε σε θάνατο για διαφθορά

Η περιουσία του Μπαμπάκ Ζαντζανί ανέρχεται στα 13,5 δισ.δολάρια -Οι κατήγοροί του υποστηρίζουν ότι εξήγαγε πετρέλαιο κατά την περίοδο των κυρώσεων και εν γνώσει της κυβέρνησης «έβγαλε» 2,8 δισ.δολάρια

Τι κι αν έχει περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων; Αυτό δεν εμπόδισε τη δικαιοσύνη του Ιράν, από το να καταδικάσει σε θάνατο, τον μεγιστάνα Μπαμπάκ Ζαντζανί, μετά από μια μακράς διάρκειας δίκη, για διαφθορά, καθώς κατηγορήθηκε ότι μέσω διαφόρων τρόπων, κατάφερε να «τσεπώσει» 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ο Ζαντζανί, απέκτησε τη φήμη του, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Αχμαντινετζάντ, όπου λέγεται ότι με τη δική του στήριξη, κατάφερνε να αποθηκεύει σκληρό νόμισμα από τις πωλήσεις αργού πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι υπήρχε διεθνές εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν.

Η δύναμή του μεγάλωσε ακόμα περισσότερο, μετά την επιβολή κυρώσεων και στις τράπεζες του Ιράν, ενώ λέγεται ότι πάντοτε δρούσε με την πλήρη γνώση και άδεια της κυβέρνησης.

Ο ίδιος παραδέχτηκε, ότι χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο εταιριών σε μια πληθώρα χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τουρκίας και της Μαλαισίας, στις οποίες πουλούσε εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου.

Η έλευση του προέδρου, Χασάν Ρουχανί, το Δεκέμβρη του 2013, έφερε και τη σύλληψή του, μετά από δήλωση του νεοεκλεγέντα ότι θα εργαζόταν για την πάταξη της διαφθοράς.

Ο δικαστικός εκπρόσωπος Γκολάμ Χοσεΐν Εζέγιε είπε ότι ο Ζαντζανί καταδικάστηκε για απάτη και οικονομικά εγκλήματα για τα οποία καλείται να πληρώσει υπέρογκα ποσά, ενώ αντιμετωπίζει και ποινή θανάτου. Η δίκη του ήταν δημόσια, κάτι που σπανίζει σε τέτοιου μεγέθους υποθέσεις. Παρ' όλα αυτά είναι σίγουρο ότι θα ασκηθεί έφεση από τους δικηγόρους του.

Άλλοι δυο συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν επίσης, αλλά για έγκλημα της «διαφθοράς στη Γη», κάτι που χαρακτηρίζεται ως το χειρότερο έγκλημα για μια ισλαμική χώρα.

Η περιουσία του Ζαντζανί ανέρχεται στα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Ιράν και λόγω των «επιχειρήσεών» του ήταν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, μέσω των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x