Άρης Ασβεστάς

«Καλά ξεμπερδέματα με τους… επόμενους»!

Ο Άρης Ασβεστάς θέτει ερωτήματα και εξάγει συμπεράσματα για την μυστήρια σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και όχι μόνο.

Αρχικά να θυμίσουμε ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε την Παρασκευή (5/7) αναφέρει τα εξής:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα 5.7.2019 παρουσία του Πρωθυπουργού ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα δικαιώματα μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων του ελληνικού Πρωταθλήματος. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νικόλαος Παππάς, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Ιωάννης Δρόσος.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι συνεργασίες της ΕΡΤ με ομάδες της Super League 1 και Super League 2. Η ΕΡΤ προσφέρει στο ελληνικό κοινό δωρεάν πρόσβαση στο λαοφιλέστερο αθλητικό προϊόν. Μετά μάλιστα την αναδιάρθρωση των ελληνικών επαγγελματικών πρωταθλημάτων και την εισαγωγή αγώνων play off και play on, το πρωτάθλημα της Super League 1 αποκτά ακόμη μεγαλύτερο αθλητικό και τηλεοπτικό ενδιαφέρον.

Στη συνάντηση εγκρίθηκαν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΡΤ έναντι της Super League 2. Επίσης, αποφασίστηκε να υιοθετηθούν οι προσφορές των ομάδων ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για την απόκτηση του συνόλου των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους από την δημόσια τηλεόραση. Για όλες τις περιπτώσεις ζητήθηκε από το ΔΣ της ΕΡΤ, σε συνεδρίασή του μετά τις εκλογές, και πάντως έγκαιρα ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος, να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες
».

Απορίες και συμπεράσματα…

Πρώτον, το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, είναι Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Όχι της ΕΡΤ, δηλαδή όχι της εταιρίας που –υποτίθεται- θα συμβληθεί με τις ΠΑΕ. Άρα είναι μια πολιτική τοποθέτηση και όχι κάτι άλλο. Και μάλιστα δύο 24ωρα πριν τις εκλογές!

Δεύτερον, η Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ αποτελείται από τους τρεις υπουργούς που συμμετείχαν στην σημερινή «ειδική σύσκεψη» στο Μαξίμου. Δηλαδή των Οικονομικών, της Ψηφιακής Πολιτικής και του Πολιτισμού. Αφού, λοιπόν, ήταν και οι τρεις παρόντες, γιατί δεν το ονόμασαν Γενική Συνέλευση και το ονόμασαν… «ειδική σύσκεψη»; Μήπως γιατί μια «ειδική σύσκεψη» δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια, σε αντίθεση με την Γενική Συνέλευση;

Τρίτον, στην τελευταία παράγραφο, σε ό,τι αφορά την Super League 2, λέει «εγκρίθηκαν οι δεσμεύσεις», ενώ σε ό,τι αφορά την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον ΟΦΗ, λέει «αποφασίστηκε να υιοθετηθούν οι προσφορές των ομάδων»! Και στο τέλος λέει ότι ζητήθηκε από την ΕΡΤ, «μετά τις εκλογές, να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες».

Δηλαδή ποιες είναι οι «σχετικές διαδικασίες»; Προφανώς να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση, βάσει της απόφασης που πάρθηκε στην «ειδική σύσκεψη». Έλα, όμως, που από Δευτέρα, η Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ θα αποτελείται από άλλα πρόσωπα...

Τέταρτον, τι σημαίνει «αποφασίστηκε να υιοθετηθούν οι προσφορές των ομάδων»; Δηλαδή θα υιοθετηθούν τα λεφτά που ζήτησαν αρχικά οι ομάδες και όχι η αντιπρόταση που τους έκανε η ΕΡΤ και οι ομάδες την δέχτηκαν; Πολύ περίεργη εδώ η διατύπωση και προφανώς λανθασμένη, διότι οι ομάδες ζήτησαν περισσότερα απ’ όσα αποφάσισε στο τέλος η ΕΡΤ να τους δώσει! Και πρέπει να απαντηθεί ξεκάθαρα: Τι υιοθετεί τελικά το Μαξίμου; Την πρόταση των ομάδων ή την απάντηση της ΕΡΤ σε αυτές;

Πέμπτον, μια απόφαση για τροποποίηση του προϋπολογισμού της ΕΡΤ δεν θα έπρεπε να παρθεί; Ή θα την πάρει η… νέα Γ.Σ.;

Εν κατακλείδι:

Απ’ όλα τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι εξασφαλισμένη είναι μονάχα η Super League 2, βάσει και των δεσμεύσεων που υπάρχουν από πέρσι προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση. Και όφειλε η ΕΡΤ και η κυβέρνηση να είναι συνεπείς σε αυτό.

Για όλα τα υπόλοιπα, η κυβέρνηση είπε σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ΟΦΗ… καλά ξεμπερδέματα και καλή τύχη με τους επόμενους!

Την ΑΕΚ, βέβαια, δεν την νοιάζει και πολύ, αφού έχει σε ισχύ συμβόλαιο με τη Nova. Έκανε το παιχνίδι της και σε κάθε περίπτωση κερδισμένη βγαίνει. Οι υπόλοιποι, όμως; Θα ισχύουν όλα αυτά και μετά τις εκλογές;

Κατά τη γνώμη μου, αν μπορούσε να γίνει όλο αυτό, να πάρουν και ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και ΟΦΗ και τις ομάδες που έτσι κι αλλιώς έχουν σε Super League 1 και 2, θα τους είχαν ήδη πάρει. Αν μπορούσε να γίνει το ντιλ, θα είχαν πέσει και υπογραφές.

Αλλά μήπως τυχόν ποινικές ευθύνες, αλλά κυρίως τα λεφτά που… μάλλον δεν υπάρχουν, αποτελούν το εμπόδιο;

Υ.Γ: Το άκρον άωτον της ασχετοσύνης, δείγμα του πόσο σοβαρή ήταν η σύσκεψη στο Μαξίμου, είναι πως στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «play off» και… «play on»!!!! PLAY ON!!! Λες και μιλάγανε για το κλείσιμο και το άνοιγμα κάποιου… διακόπτη!!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x