Επικαιρότητα

Καμία σύνταξη δεν έχει δοθεί από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου

Έχουν συσσωρευτεί από πέρυσι περίπου 190.000 εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη - Θα τριπλασιαστεί ο χρόνος απονομής των συντάξεων, λένε τα στελέχη των ταμείων

Στον... πάγο έχει μπει η έκδοση των νέων συντάξεων που θα υπολογίζονται με το νέο σύστημα.

Καμία σύνταξη δεν έχει απονεμηθεί από τον Μάιο που μπήκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου αφού οι υπάλληλοι δεν έχουν λάβει οδηγίες μέσω ερμηνευτικών εγκυκλίων. Τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα επέκριναν το Υπουργείο Εργασίας για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου. Η κατάσταση έχει χτυπήσει... κόκκινο καθώς ήδη έχουν συσσωρευτεί από πέρυσι περίπου 190.000 εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη.
Τα στελέχη των ταμείων φοβούνται ότι με την έναρξη της λειτουργίας του υπερταμείου ΕΦΚΑ από 1/1/2017 ακόμα και τα ταμεία που είχαν τη δυνατότητα να εκδίδουν συντάξεις σε οκτώ μήνες (π.χ δημόσιο, ΕΤΑΠ) με την ενοποίηση, ο χρόνος απονομής θα τριπλασιαστεί.

Στα χαρτιά, πάντως, ο ΕΦΚΑ είναι έτοιμος και η εύρυθμη λειτουργία του θα αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα τις κυβέρνησης για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του υπερταμείου, το οποίο θα τροποποιείται συνεχώς μέχρι να λάβει την τελική του μορφή, προβλέπονται επτά γενικές διευθύνσεις, ανεξάρτητη λειτουργία του ΚΕΑΟ το οποίο θα υπάγεται απευθείας στο διοικητή και ειδικές διευθύνσεις για την ενοποίηση των μητρώων και τη ψηφιοποίηση του ιστορικού των ασφαλισμένων.

Οι γενικές διευθύνσεις θα είναι οι εξής: Εισφορών και ελέγχων, απονομής συντάξεων γήρατος, παροχών και υγείας ,στρατηγικής και ανάπτυξης, υπηρεσιών και διαχείρισης λειτουργίας, οικονομικών και διοικητικής υποστήριξης καθώς και πληροφορικής και επικοινωνιών.

Οι τεχνοκράτες από τη Βόρεια Ιρλανδία που έχουν αναλάβει τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου για την υλοποίηση του τιτάνιου έργου σχολιάζουν ότι ακόμα και στη χώρα τους για την ενοποίηση των ταμείων χρειάστηκαν 4-5 χρόνια. Τα στελέχη των ταμείων που συνεδριάζουν μία φορά την εβδομάδα ειδικά για τον ΕΦΚΑ τους απάντησαν ότι στην Ελλάδα ούτε σε δέκα χρόνια δεν πρόκειται προσαρμοστούν τα ταμεία στη νέα κατάσταση.

Οι συνδικαλιστές του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων διαμαρτύρονται γιατί έχουν αποκλειστεί από τις συνεδριάσεις και δηλώνουν επιφυλακτικοί και καχύποπτοι για όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα εν κρυπτώ, πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες.

Τα υπό ένταξη ταμεία ζητούν μεταβατική περίοδο, καθώς οι υποδομές για την υποβολή αιτήματος συνταξιοδότησης μόνο ηλεκτρονικά, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του ΕΦΚΑ από 1/1/2017, είναι αμφίβολο αν θα είναι έτοιμες τόσο για την υποβολή όσο και τη λήψη του αιτήματος.

Επιπλέον σε αρκετά ταμεία οι ατομικοί φάκελοι των ασφαλισμένων δεν έχουν ψηφιοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ακολουθήσουν την πορεία των υπολοίπων.

Σε λιγότερο από τρεις μήνες πάντως τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υποχρεωμένα να «εκχωρήσουν» στο νέο υπερταμείο ΕΦΚΑ όσα διαθέσιμα δεν μετέφεραν υπό την πίεση της κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Στόχος του κοινού κουμπαρά που θα δημιουργηθεί είναι τα εύρωστα ταμεία να χρηματοδοτούν τα ελλειμματικά προκειμένου να εξασφαλίζουν το κονδύλι για την πληρωμή των συντάξεων χωρίς να απαιτείται δανεισμός.

Στον κοινό κουμπαρά θα μεταφερθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων αξίας περίπου 16 δισ. ευρώ μαζί με τις υποχρεώσεις (3 δισ. ευρώ απλήρωτες συντάξεις + 3,1 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ) και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες θα περνούν στη διαχείριση του ΚΕΑΟ.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x