sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Καμπάτσο, ένας ηγέτης… τσέπης

Ο βραχύσωμος πόιντ-γκαρντ ολοκλήρωσε την κορυφαία σεζόν της καριέρας του, κατακτώντας το βραβείο του MVP των τελικών του ισπανικού πρωταθλήματος.

Την ώρα που οι Αργεντίνοι κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα για την πορεία στο Κόπα Αμέρικα του εθνικού τους «κοντού» και της παρέας του, ένας άλλος «κοντός» συμπατριώτης τους διάγει τις λαμπρότερες μέρες της μπασκετικής του καριέρας.

Η φήμη του Φακούντο Καμπάτσο μέχρι τα 23 του και το καλοκαίρι του 2014 που αποκτήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν ξεπερνούσε κατά πολύ τα όρια της Λατινικής Αμερικής. Τέσσερα πρωταθλήματα Αργεντινής (με δύο βραβεία Mvp τελικών) και ένα FIBA Americas League (η αμερικανική Ευρωλίγκα) με την Πενιαρόλ. Πολύ καλό, αλλά και πολύ μακριά από την ανάδειξη σε mvp των τελικών του κορυφαίου εκτός ΝΒΑ εθνικού πρωταθλήματος στον κόσμο, της ACB. Οι αριθμοί του για αυτό το επίτευγμα εντυπωσιακοί : 14 πόντοι, 3,7 ασίστ και 19,2 στην αξιολόγηση κατά μέσο όρο.

Ο Αργεντίνος έκανε υπομονή για να φτάσει ως εδώ. Στην πρώτη του σεζόν στη Βασίλισσα (στο triple crown του 2014-15) είχε πλήρως συμπληρωματικό ρόλο, ακολούθως έκανε το αγροτικό του ως δανεικός για δύο σεζόν στη Μούρθια και το καλοκαίρι του 2017 ο Πάμπλο Λάσο αποφάσισε να τον κρατήσει στο ρόστερ, έχοντας πειστεί από τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στη διετία του δανεισμού του και με δεδομένη τη ρήξη χιαστού που είχε υποστεί ο ηγέτης Σέρχιο Γιουλ.

Ως δεύτερος πλέι-μέικερ της ομάδας, πίσω από το παιδί-θαύμα Λούκα Ντόνσιτς, καλούνταν όχι μόνο να καλύψει το κενό του Γιουλ, αλλά και να αποδείξει στο ευρύ κοινό ότι δεν είναι απλώς ένας σκληρός ή βρώμικος παίκτης (όπως είχε μείνει και στη συνείδηση του ελληνικού κοινού μετά τη λαβή ελληνορωμαϊκής πάλης σε αγώνα Ρεάλ-Παναθηναϊκός στην πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη), αλλά ένας μπασκετμπολίστας από το πάνω ράφι.

Η αποστολή του εξετελέσθη: 7,9 π., 4,5 ρ., 2,4 ρ, 10,3 αξιολόγηση σε 23΄ και σημαντικότατη συμβολή στην Ευρωλίγκα της Ρεάλ. Αν στους αριθμούς προσθέσουμε και την σκυλίσια άμυνα, την μεγάλη οξυδέρκεια, την απόλυτη προσήλωση, το κρύο αίμα στα κρίσιμα σημεία, αλλά και τη συχνότητα με την οποία ξεσήκωνε το κοινό των Μαδριλένων με τις εντυπωσιακές ασίστ, τα circus shots και το πάθος του, θα αντιληφθούμε για ποιό λόγο ο Πάμπλο Λάσο επέλεξε να μην αντικαταστήσει τον Ντόνσιτς με κάποιο μεγάλο όνομα, αλλά να προβιβάσει τον Καμπάτσο στην ιεραρχία της ομάδας.

Φέτος ήρθε η ακόμα μεγαλύτερη δικαίωση για τον «κοντό». Μπορεί οι αριθμοί σε Ευρωλίγκα και ACB να ήταν παρεμφερείς με πέρυσι (8,69 π., 5,2 ασ., 2,6 ρ., 13 αξιολόγηση σε 24΄ και 10,1 π., 5 ασ., 2,3 ρ., 14,2 αξιολόγηση σε 24΄ αντίστοιχα), αλλά αν κάποιος παρακολουθούσε τα παιχνίδια της Βασίλισσας θα καταλάβαινε ότι, ένεκα και της κάκιστης σεζόν του Γιουλ, ο Καμπάτσο είχε μετατραπεί πλέον σε ΗΓΕΤΗ.

Και αυτό επιβεβαιώθηκε όταν έφτασαν τα κρίσιμα. Ρεκόρ ασίστ σε αγώνα στην ιστορία των Final-4 της Ευρωλίγκας με 15 στον μικρό τελικό με τη Φενέρμπαχτσε (και συνολικό ρεκόρ με 21, ξεπερνώντας τις 18 του Δημήτρη Διαμαντίδη από το 2011), έστω κι αν δεν κατάφερε να οδηγήσει τη Ρεάλ στο repeat, και μεγάλο step-up στους τελικούς της ACB, με την αξιολόγησή του να φτάνει στο 19,2 και ως φυσικό επακόλουθο να του χαρίζει το βραβείο του MVP των τελικών που οδήγησαν στο 4ο πρωτάθλημά της Ρεάλ Μαδρίτης τα τελευταία 5 χρόνια.



Στα 28 του, ο αεικίνητος Αργεντινός έχει φτάσει σε πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης και έχει μπροστά του τα πιο ώριμα μπασκετικά του χρόνια για να γράψει ιστορία.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαούτσος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x