Επικαιρότητα

«Καραμανλικές» τρικλοποδιές στον δρόμο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στην ίδια λογική βρίσκονται και πολλοί καραμανλικοί βουλευτές που συμφωνούν με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη.

«Ο καλύτερος τρόπος να ελέγχεις την αντιπολίτευση, είναι να την καθοδηγείς» έλεγε ο Λένιν. Στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να μην επιχειρείται ακριβώς η καθοδήγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αξιοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό το όποιο εσωκομματικό ζήτημα ανακύπτει. Αυτό συμβαίνει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η παρέμβαση του οποίου ναρκοθέτησε την κεντρική στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πορεία προς τις εκλογές.

Και μπορεί να δόθηκαν εξηγήσεις, όπως μεταδόθηκε αρμοδίως για να κλείσει, κυρίως επικοινωνιακά και επιφανειακά, η παρεξήγηση, αλλά το θέμα είναι μείζον και κτυπά στην καρδιά της στρατηγικής της Ν.Δ. και του νυν προέδρου της. Και δεν είναι μόνο όσα είπε ο πρώην πρόεδρος για το καλοκαίρι του 2015 και τη στάση της Ν.Δ., αλλά κυρίως το γεγονός ότι επέλεξε επί της ουσίας να ακυρώσει το κεντρικό αφήγημα του Κυρ. Μητσοτάκη ότι εγώ θα τα κάνω καλύτερα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε όλες τις εμφανίσεις του, αλλά και στις συναντήσεις του με ξένους παράγοντες, επιμένει ότι ο ίδιος μπορεί να ακολουθήσει διαφορετική πορεία όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Και όμως, όταν ο πρώην πρόεδρος του κόμματος διαμηνύει –και κάνει πως δεν το κατανοεί η σημερινή ηγετική ομάδα- ότι και επί πρωθυπουργίας Κυρ. Μητσοτάκη δεν θα αλλάξει τίποτα, αφού την ίδια συμφωνία θα εφαρμόσει, πλήττεται καίρια η ρητορική του κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε πως δεν άκουσε, καθώς απέρριψε ακόμα και εισήγηση για διαγραφή, αφού δεν ήθελε στην παρούσα φάση εσωκομματική αναταραχή, εντούτοις όμως διαπιστώνει την πολιτική εκμετάλλευση που γίνεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δεν είναι τυχαίο ότι, τα φιλικά προς το ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ επιχειρούν την αξιοποίηση της παρέμβασης του κ. Μεϊμαράκη, κάνοντας λόγο (Εφημερίδα των Συντακτών) για «στρατηγικό αδιέξοδο που οδηγεί σε διχασμό τη Ν.Δ.», για ΝΔ «άνω – κάτω από τις διαφορετικές απόψεις» και για «κρίση ταυτότητας». «Εκείνο που απέδειξε πάντως (σ.σ. ο κ. Μεϊμαράκης) είναι ότι η λογική Δεξιά, όσο κι αν ασφυκτιά, κάτω από τις μαγκιές του Κυριάκου και τις τσιρίδες του Άδωνι, ακόμα αναπνέει» έγραψε προχθές ο βασικός αρθρογράφος της «Αυγής» Θανάσης Καρτερός.

Την ίδια στιγμή και στο κεντροδεξιό χώρο των ΜΜΕ, υπάρχει διχασμός ως προς την αντιμετώπιση της υπόθεσης Μεϊμαράκη, ένα στοιχείο που δείχνει και την διαφορετική οπτική που υφίσταται στους κόλπους της παράταξης. Π.χ. η «Εστία» ανέδειξε το ετερόκλητο μέτωπο του Πάνου Καμμένου (εκθείασε τον κ. Μεϊμαράκη για τη στάση του το 2015 που ψήφισε τα μέτρα η ΝΔ, ασκώντας όμως δριμεία κριτική) με τον πρώην πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η «Δημοκρατία» την «ταραχή στη ΝΔ» και τις επιθέσεις, ενώ η «Καθημερινή» εστίασε στις αναταράξεις που προκλήθηκαν.

Δεν είναι μόνο ο Μεϊμαράκης

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς υποστηρίζουν ότι η υπόθεση Μεϊμαράκη θα έχει και συνέχεια και πως ο Κυρ. Μητσοτάκης απώλεσε μια καλή ευκαιρία να διαγράψει τον πρώην πρόεδρο, μια κίνηση που θα τον καθιέρωνε _ όπως λένε ορισμένοι παράγοντες_ σαν τον αδιαμφισβήτητο αρχηγό της συντηρητικής παράταξης.

Σε αυτή τη γραμμή, πολλοί υποστηρικτές του Κυρ. Μητσοτάκη τονίζουν ότι δεν έχουν ουδεμία θέση στο κόμμα, όσοι αμφισβητούν κεντρικές στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας, δημιουργώντας της μείζον πρόβλημα, σε μια περίοδο που είναι πρώτη σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. και προηγείται σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρέμβαση του Βαγγ. Μεϊμαράκη δεν ήταν η μόνη, απλά η συγκεκριμένη ήρθε μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής και ενίσχυσε την άποψη των μυημένων περί τα «μαγειρεία» της κεντροδεξιάς, ότι ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα σταματήσει εδώ.

Εξάλλου στην ίδια λογική βρίσκονται και πολλοί καραμανλικοί βουλευτές που συμφωνούν με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη εκφράζοντας και τη γραμμή του Κώστα Καραμανλή για εθνική συνεννόηση στα κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η αξιολόγηση.

Οι γνωρίζοντες καλά το παρασκήνιο της κεντροδεξιάς λένε, ότι ο Κ. Καραμανλής δεν συμφωνεί με την ανοικτή διαφωνία σε κεντρικά θέματα στρατηγικής και δεν θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργείται ζήτημα στην ηγεσία, ειδικά όταν αυτή στηρίζει την διακυβέρνησή του, όπως έπραξε στα μέσα της εβδομάδας ο Κυρ. Μητσοτάκης με τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο ρόλος του Μεϊμαράκη

Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι ότι η γραμμή περί εθνικής συνεννόησης, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το σκληρό ροκ που θέλει ο Κυρ. Μητσοτάκης που διεμήνυσε ότι δεν θα ψηφίσει η Ν.Δ. τα νέα μέτρα, ακόμα και τα αντίμετρα, για τα οποία όμως ο μετριοπαθής αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοικτό παράθυρο ψήφισής τους, την περασμένη Παρασκευή.

Και μπορεί η επικοινωνιακή διαχείριση να επικεντρώθηκε, μετά και από παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, για να πέσουν οι τόνοι και να αναδειχθεί το αναληθές, ότι οι ρουκέτες Μεϊμαράκη είχαν στόχο τον Μάκη Βορίδη που είχε πει ότι κακώς ψήφισε η Ν.Δ. το μνημόνιο το 2015 και το βράδυ έριξε τους τόνους με τηλεοπτική του εμφάνιση, όμως η κρίση είναι υπαρκτή.

Η παρέμβαση Μεϊμαράκη στόχευε ευθέως την στρατηγική του Κυρ. Μητσοτάκη, με την οποία διαφωνούν και πολλοί καραμανλικοί βουλευτές που λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι ο πρώην Πρωθυπουργός έχει ενστάσεις για πτυχές της πολιτικής της Ν.Δ.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, από την ημέρα της ήττας του από τον Κυρ. Μητσοτάκη έχει αρκετές φορές διαφοροποιηθεί από την γραμμή του προέδρου της Ν.Δ., ενώ συμπλέει πολλάκις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με τον οποίο έχει ανοικτή γραμμή, αλλά και με τον κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Δεν είναι λίγοι όσοι θυμούνται τις ενστάσεις του για σειρά κινήσεων της ηγεσίας, αλλά και την έντονη διαφωνία του με την τοποθέτηση συγκεκριμένων προσώπων, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης σε καίρια πόστα του κόμματος. Ενστάσεις έχει διατυπώσει και για τον τρόπο που κινείται η Ν.Δ. στη Βουλή, ενώ μια βασική τους διαφωνία με τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης που ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση.

Η στάση του Κυριάκου

Στο κρίσιμο ερώτημα εάν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ηγεσία της Ν.Δ. όταν τα μέτρα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, η απάντηση είναι όχι. Θα κινηθεί στη γραμμή που θα αποφασιστεί από την ηγεσία και δεν θα ρισκάρει μια ανοικτή σύγκρουση με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Θα συνεχίσει με το γνώριμο στυλ του, όταν θέλει να διαφοροποιείται να το κάνει, όπως το έκανε προ ημερών, περνώντας μια βόλτα έξω από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης υποστηρίζει την απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, εφόσον δεν καταλήξουν θετικά οι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες και κινείται στην κατεύθυνση της πρότασης του νυν Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και σε μεγάλο βαθμό του Κ. Καραμανλή, για τον οποίο λέγεται στο παρασκήνιο ότι ενδιαφέρεται για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αλλά σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο και με αυξημένες αρμοδιότητες, που δεν το βλέπουν αρνητικά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με αυτή την άποψη και αυτό εκτιμάται ότι θα τον φέρει σε εσωτερική σύγκρουση με τους καραμανλικούς και με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη που θα αξιοποιήσει και πάλι ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε αυτό το κλίμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει τη Δευτέρα σε διευρυμένη σύσκεψη των τομεαρχών, των αντιπροέδρων και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Ν.Δ. όπου και θα στείλει μήνυμα για ευθυγράμμιση όλων με τις κεντρικές επιλογές της ηγεσίας και θα διαμηνύσει ότι δεν ανεχθεί διαφοροποιήσεις.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x