Επικαιρότητα

Καστοριά ένας κρυμμένος θησαυρός

Αυτή η πανέμορφη πόλη με τη λίμνη και τη φυσική ομορφιά της δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από οποιοδήποτε προορισμό.

Μπορεί να μην είναι ο πρώτος προορισμός που θα έρθει στο μυαλό όταν σχεδιάζει κάνεις μια απόδραση από την καθημερινότητα ωστόσο η φυσική ομορφιά της Καστοριάς είναι βέβαιο πως θα αιχμαλωτίσει όποιον την επιλέξει για ένα ωραίο τετραήμερο ή και παραπάνω στη καρδιά του χειμώνα, την άνοιξη το φθινόπωρο ακόμη και το καλοκαίρι! Γιατί αυτή η πανέμορφη πόλη με τη λίμνη και τη φυσική ομορφιά της δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από οποιοδήποτε προορισμό! Ωστόσο αυτό που την καθιστά πραγματικά μοναδική είναι η ζεστασιά των κατοίκων της που θα κερδίσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη!

Η Καστοριά συνδέεται οδικώς μέσω της Εγνατίας Οδού με τη Θεσσαλονίκη και με την Αθήνα μέσω της Εθνικής Οδού. Χιλιομετρικές αποστάσεις: Αθήνα 540 χλμ. – Θεσσαλονίκη 200 χλμ.

Η πρόσβαση είναι δυνατή και μέσω του εθνικού αεροδρομίου «Αριστοτέλης» το οποίο βρίσκεται στο Άργος Ορεστικό (6 φορές τη βδομάδα σύνδεση με Αθήνα για το 2015).

Η πόλη της Καστοριάς είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας και μια από τις πιο γραφικές της Δυτικής Μακεδονίας.Βρίσκεται κτισμένη στις όχθες της λίμνης Ορεστιάδας, το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Η πανέμορφη φύση της Καστοριάς προσφέρεται τόσο για χειμερινό, όσο και για θερινό τουρισμό. Ο κάθε επισκέπτης έχει την δυνατότητα να παρατηρήσει από κοντά την παρθένα φύση και το πολυποίκιλο οικοσύστημα της.

inner

Η Καστοριά φημίζεται για τους γευστικούς μεζέδες, τα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα και για το κάλο φαγητό στα πολλά εστιατόρια της πόλης. Το έδαφος και το κλίμα της Καστοριάς βοηθάει στην καλλιέργεια προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας, διάφορες ποικιλίες μήλων με υπέροχη γλυκιά και τραγανή γεύση, τα διάσημα φασόλια με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (Π.Γ.Ε.), γευστικά τοπικά κρασιά.

Τι μπορώ να κάνω στη Καστοριά:

• Να εξερευνήσω βυζαντινά μνημεία και κτίρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής.

Στην Καστοριά σώζονται μέχρι σήμερα σημαντικά μνημεία του Βυζαντινού πολιτισμού, όπως τα τείχη, οι 72 Βυζαντινές εκκλησίες και τα παλιά αρχοντικά με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική. Σύμβολο της πόλης είναι η Εκκλησία «Παναγία Κουμπελίδικη" που χτίστηκε στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα και οφείλει όνομά της στον χαρακτηριστικό της τρούλο, ο οποίος ονομάζεται «Κουμπές» στα τουρκικά.

Η πόλη της Καστοριάς είναι γεμάτη με παλιά αρχοντικά που χρονολογούνται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Χτισμένα κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα, είναι οι αδιαμφισβήτητοι μάρτυρες της οικονομικής και καλλιτεχνικής ακμής της πόλης εκείνη την εποχή, όταν οι γουναράδες επέκτειναν τις δραστηριότητές τους έξω από τα σύνορα της χώρας.

• Να επισκεφτώ:

Παραδοσιακές συνοικίες

Τις δύο συνοικίες-οικιστικούς πυρήνες με χαρακτηριστικές ονομασίες, το Ντολτσό και το Απόζαρι, στα νότια και τα βόρεια παραλίμνια εδάφη αντίστοιχα, διατηρούνται τα αρχοντικά και συμπυκνώνεται η πλούσια αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική παράδοση της πόλης της Καστοριάς.

Το σπήλαιο του δράκου

Βραβευμένο με το Πιστοποιητικού διάκρισης του Τripadvisor, λαμβάνοντας διαρκώς εξαιρετικά σχόλια ως επισκέψιμος χώρος από τους ταξιδιώτες του Tripadvisor

inner

Το Λιμναίο οικισμό

Προϊστορικός οικισμός που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα έξω από την Καστοριά στη θέση «Νησί».Τοποθετείται γύρω στο 5.500 π.Χ. και είναι ένας από τους αρχαιότερους λιμναίους οικισμούς που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη. Από το 2000 στην περιοχή λειτουργεί υπαίθριο οικομουσείο, στους χώρους του οποίου έχει επιχειρηθεί μια πιστή αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού.

Το ενυδρείο

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων.Σήμερα φιλοξενεί 56 διαφορετικά είδη ενδημικών και εγγενών ψαριών.

Μουσεία

• Βυζαντινό Μουσείο
• Λαογραφικό μουσείο
• Ενδυματολογικό μουσείο (παραδοσιακές φορεσιές της Καστοριάς)
• Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
• Δεληνάνειο μουσείο ("Αρχοντικό της Καστοριανής Νυκοκυράς")
• Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, στο χωριό Μαυροχώρι
• Νεολιθικός οικισμός, στο χωριό Αυγή
• Απολιθωμένο δάσος, στο χωριό Νόστιμο
Σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου, σε απόσταση 22 χλμ από την πόλη της Καστοριάς, ψάρεμα και αθλήματα στη λίμνη, εκδρομές στα πυκνά δάση, ενώ το καλοκαίρι, το πράσινο του βουνού και το γαλάζιο της λίμνης αποτελούν το ιδανικό σκηνικό τόσο για ξεκούραση και για εξερεύνηση.

inner

Ήθη , έθιμα και εκδηλώσεις



Ραγκουτσάρια

Πρόκειται για ένα τριήμερο εκδηλώσεων καρναβαλιού στο διάστημα του οποίου η πόλη αποκτά ξεχωριστό χρώμα και πανηγυρική ατμόσφαιρα.Είναι απομεινάρι των αρχαίων Διονυσιακών τελετών και όχι έθιμο ξενόφερτο όπως το καθιερωμένο καρναβάλι της Αποκριάς και γιορτάζεται στις 6,7 και 8 Γενάρη.

Στα Ραγκουτσάρια παίρνουν μέρος όλοι οι Καστοριανοί, άνδρες και γυναίκες, σε "μπουλούκια", από διάφορες γειτονιές, το καθένα με τα "όργανα" του (παραδοσιακές ορχήστρες) που γλεντούν, μέσα σ' ένα πανζουρλισμό, χωρίς κοινωνικές διακρίσεις.

“Μπουμπούνες – Χασκάρι“

Καστοριανό έθιμο που γιορτάζεται τις Απόκριες. Το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου, οι κατά τόπους ανάβουν σε διάφορα σημεία της πόλης μεγάλες φωτιές, τις «Μπουμπούνες». Γύρω από κάθε φωτιά στήνεται τρανός χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων(χάλκινα) και προσφέρεται κρασί και τσίπουρο καθώς και παραδοσιακά εδέσματα όπως χαλβάς, για να είναι γλυκιά η Σαρακοστή.

River Party

Το μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ της Ελλάδας που γίνεται κάθε Αύγουστο στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα.

Που να μείνω;

Στην Καστοριά υπάρχουν περίπου 80 καταλύματα τα οποία περιλαμβάνουν ξενοδοχεία, παραδοσιακά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια. Πάνω από τα 3/4 των καταλυμάτων είναι τεσσάρων και τριών αστέρων.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://kastoriaweb.gr/home/

http://www.visitwestmacedonia.gr/el/

http://www.greekhotels.gr/gr/north_greece_hotels/macedonia_hotels/kastoria_hotels.asp

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x