Επικαιρότητα

Καταφθάνουν τα φύλλα πορείας

Τα φύλλα πορείας παραλαμβάνουν από σήμερα, Δευτέρα, οι καθηγητές, μετά την πολιτική επιστράτευση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, εν όψει έναρξης των Πανελλαδικών, την Παρασκευή, 17 Μαΐου.

Τελική αναμέτρηση κυβέρνησης – καθηγητών, λίγα 24ωρα πριν την πρεμιέρα των Πανελλαδικών την προσεχή Παρασκευή, 17 του μήνα. Από σήμερα, Δευτέρα, οι καθηγητές θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα φύλλα της πολιτικής επιστράτευσης, στην οποία προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία της ΟΛΜΕ, έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι καθηγητές. Την ίδια ώρα θα γίνει συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Η Ομοσπονδία των καθηγητών εξετάζει παράλληλα το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη (Συμβούλιο της Επικρατείας), κατά της επιστράτευσης.

«Η απόφαση επιστράτευσης είναι πολιτικά αναγκαία και νομικά ορθή», επισημαίνουν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. Όπως αναφέρουν, ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει τέλος στα σενάρια «ομηρίας» των μαθητών και των οικογενειών τους σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ προχωρούσε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις.

Το μέτρο της πολιτικής επιστράτευση θα τεθεί, επισήμως, σε ισχύ στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, 15 Μαΐου, καθώς το πρωί της ίδιας ημέρας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποστολής των φύλλων πορείας, ενώ θα διαρκέσει και μετά τη λήξη των Πανελλαδικών.

Σε επιφυλακή για την ομαλή διεκπεραίωση των προβλεπομένων βρίσκεται τόσο ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας, αλλά και οι νομαρχίες. Παράγοντες του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους για τις εξετάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πιθανή άρνηση παραλαβής των φύλλων πορείας εκ μέρους δημοσίων λειτουργών ισοδυναμεί με διοικητικές κυρώσεις που φτάνουν μέχρι και την απόλυση.

Γι’ αυτό, ως εναλλακτικό τρόπο αντίδρασης, η ΟΛΜΕ αναμένεται να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την επίκληση της αντισυνταγματικότητας, αλλά και να πάει το θέμα σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x