Επικαιρότητα

Κατρούγκαλος: Στο τέλος του Brexit η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο δημοκρατική

Μείζον ιστορικό γεγονός, αλλά και ένα σημαντικό σήμα αφύπνισης της Ευρώπης χαρακτήρισε το Brexit, συνδέοντας το με το μέλλον της ΕΕ και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ο αναπληρωτής υπ Εξωτερικών.

Μείζον ιστορικό γεγονός, αλλά και ένα σημαντικό σήμα αφύπνισης της Ευρώπης χαρακτήρισε το Brexit, συνδέοντας το με το μέλλον της ΕΕ και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στα μέλη των Ειδικών Διαρκών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασαν από κοινού, με αντικείμενο την παρακολούθηση των θεσμικών εξελίξεων σχετικά με τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο κ. Κατρούγαλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η ιστορικότητα του έγκειται, γιατί συμπυκνώνει μια αντίσταση ενστικτώδη των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη» και σημείωσε πως «απετέλεσε ένα σημαντικό σήμα αφύπνισης για την προϊούσα κρίση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τα μέλη των δύο επιτροπών για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας και ανέφερε πως το Συμβούλιο των Ευρωπαίων αρχηγών έχει ξεχωρίσει τρία βασικά θέματα στα οποία θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος. Ειδικότερα, διευκρίνισε πως τα θέματα αυτά αφορούν στα δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΕ στη Μεγάλη Βρετανία και αντιστρόφως, το ζήτημα των συνόρων Ηνωμένου Βασιλείου-Ιρλανδίας και τους οικονομικούς όρους του διαζυγίου. Το τελευταίο θέμα είναι το σημαντικότερα από όλα, όπως είπε, καθώς έχει σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις της Μεγάλης Βρετανίας απέναντι στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Σε ό,τι αφορά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα τρία αυτά θέματα, επισήμανε πως υπάρχει σχετική στο πρώτο και στο δεύτερο και πολύ μικρή στο θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων.

Το μείζον και το ουσιώδες από τις μέχρι στιγμής εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι ότι «έχουμε επιτύχει να διαπραγματευόμαστε και οι 27 με μία φωνή απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο» και υπογράμμισε την επιδίωξη της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλευράς: «Τη διατήρηση της στρατηγικής σχέσης μας με το Ηνωμένο Βασίλειο με τέτοιο τρόπο, που να εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και χωρίς να πληρώσουν το λογαριασμό οι Ευρωπαίοι πολίτες για μια απόφαση, που δεν έλαβαν οι ίδιοι».

Προσδιόρισε ως επόμενο σταθμό της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. «Περιμένουμε από τους Βρετανούς φίλους μας μια κίνηση, ώστε να ξεκαθαριστούν οι αβεβαιότητες και οι αμφισημίες που ακόμα υπάρχουν» υπογράμμισε δίνοντας το στίγμα των ευρωπαϊκών προσδοκιών.

Πέρα από τις επιπτώσεις του Brexit για το μέλλον της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε και την εθνική διάσταση, λέγοντας πως υπάρχουν κίνδυνοι αλλά και ενδεχόμενες ευκαιρίες. Ως προς τους κινδύνους, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελλάδα, με έμφαση το μέλλον των Ελλήνων που εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία. «Ορθά διαπιστώθηκε ότι και το μέλλον των εργαζομένων είναι κομβικό σε αυτή τη συζήτηση» τόνισε και διαβεβαίωσε πως «εργαζόμαστε για τη λήψη των αναγκαίων εθνικών μέτρων για την προστασία και την προώθηση των συμφερόντων της οικονομίας μας». Καταληκτικά διαμήνυσε πως «επιμένουμε ώστε το τέλος αυτής της συζήτησης η Ευρώπη να βγει κερδισμένη, να είναι δηλαδή πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική και να μην έχουν χάσει καθόλου δικαιώματα οι Ευρωπαίοι και προφανώς οι Έλληνες πολίτες».

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης εξέφρασε την πεποίθηση πως στη βάση ενός ξεκάθαρου διαζυγίου μπορεί να χτιστεί και η μελλοντική σχέση ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. «Η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσουν να έχουν κοινά συμφέροντα, είμαστε στην ίδια ήπειρο, σε μια σειρά από θέματα, όπως είναι η οικονομία, η ασφάλεια, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας κ.λπ.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρβούνης. Ενημέρωσε, επίσης, πως «μέχρι τώρα έχουμε κλείσει πέντε διαπραγματευτικούς κύκλους, με τον έκτο να ξεκινάει αύριο Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου» και χαρακτήρισε θετικό ότι όλες οι πλευρές έχουν δεσμευθεί να εντείνουν τις προσπάθειες τους μέσα στους επόμενους μήνες.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου απηύθυνε την έκκληση να ενδυναμωθούν οι σχέσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και του Βρετανικού, με ανταλλαγή επισκέψεων, υπογραμμίζοντας πως «η κοινοβουλευτική διπλωματία παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και δεν πρέπει να τον παραγνωρίζουμε και ας μην περιοριζόμαστε σε εθιμοτυπικές επισκέψεις». Εστιάζοντας στο Brexit, είπε πως «μας υπενθυμίζει βίαια, ότι ζούμε την εποχή των τεράτων, όπως έλεγε και ο Γκράμσιν σε ένα interregnum, όπου το παλαιό αργοπεθαίνει και το νέο δεν έχει γεννηθεί ακόμη» και σημείωσε πως «το νέο, ωστόσο, για εμάς δεν επωάζεται στο εθνικιστικό κέλυφος, δεν θα το φέρουν στον κόσμο φυγόκεντρες δυνάμεις, αλλά ένας επώδυνος αγώνας που διεξάγεται καθημερινά μέσα σε αυτή την Ευρώπη, προκειμένου όμως να την αλλάξουμε, να φιλοτεχνήσουμε μια Ευρώπη δημοκρατίας και αλληλεγγύης».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, από τη μεριά του, επισήμανε πως το ζήτημα της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό και σοβαρό, γιατί αφορά τόσο το μέλλον της Ε.Ε., αλλά και έχει σοβαρές οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις και για την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΕΕ προέταξε την ανάγκη να μείνει αρραγής και να μην γίνει η περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της ΕΕ όμηρος του Brexit και των διαδικασιών του διαζυγίου Μεγάλης Βρετανίας και ΕΕ. Σε σχέση με τις οικονομικές επιπτώσεις, είπε ότι πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το ελληνικό εμπόριο, τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Όσον αφορά τις γεωπολιτικές επιπτώσεις, εκτίμησε πως η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., πρώτα από όλα, διαμορφώνει προϋποθέσεις ενίσχυσης της συνεργασίας των Ευρωπαίων στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Τέλος, ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, υποστήριξε πως πρέπει να ενημερωθεί η Βουλή από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών, «για το ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της επίσκεψης, τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά να επιτύχει από αυτήν την επίσκεψη και τι θα κάνει ώστε στο διάστημα μέχρι την υλοποίηση της επίσκεψης αυτής, περίπου 20 μέρες, να μην έχουμε και άλλα γεγονότα που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία θα γίνει αυτή η επίσκεψη».

Τη θέση του ΚΚΕ διατύπωσε η βουλευτής του Διαμάντω Μανωλάκου, επισημαίνοντας πως «μόνο με την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, η αποδέσμευση μιας χώρας από την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, μπορεί να απαλλάξει το λαό από τα εκμεταλλευτικά δεσμά».

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο Σπυρίδων Δανέλλης παρατήρησε πως πέραν της νέας πραγματικότητας για τη Μεγάλη Βρετανία, την πολλαπλότητα των προβλημάτων και το κόστος που θα αντιμετωπίσει εκείνη, η Ε.Ε. δεν είναι πια το ίδιο με αυτό που ήταν πριν και το πλήγμα για την ευρωπαϊκή ιδέα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό. Επίσης, συμμερίστηκε την πρόταση του κ. Κουμουτσάκου για μια ενημερωτική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών πριν από την επίσκεψη Ερντογάν.

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της κοινής συνεδρίασης, ο προεδρεύων, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Δουζίνας, ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει άλλη στις 15 Δεκεμβρίου, με θέμα τις επιπτώσεις από τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στους τομείς της παιδείας, της έρευνας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x