Επικαιρότητα

Καυτά «Ιουλιανά» με συγκρούσεις σε όλα τα μέτωπα

Κόκκινο - εκτός από τον υδράργυρο - αναμένεται να «χτυπήσει» η πολιτική αντιπαράθεση με μια σειρά από «καυτά μέτωπα».

Κόκκινο - εκτός από τον υδράργυρο - αναμένεται να «χτυπήσει» η πολιτική αντιπαράθεση με μια σειρά από «καυτά μέτωπα» που συνεχίζουν να προκαλούν σημαντικές εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Οικονομία, εξεταστικές, παιδεία και σκανδαλολογία αναμένεται να «ανάψουν φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό, την εβδομάδα που μόλις άρχισε. Ο πρωθυπουργός μετά την επέμβαση κήλης στην οποία υποβλήθηκε, επέστρεψε κανονικά στα καθήκοντα του, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του αλλά και τις περιοδείες τους σε όλη την χώρα.

Κόντρα για δόση και ληξιπρόθεσμα

Το Μαξίμου «πανηγυρίζει» για τα 7,7 δισ. ευρώ (μέρος της δόσης των 8.5 δισ) που θα μπουν σήμερα στα κρατικά ταμεία από τα οποία μόλις τα 800 εκ. θα πάνε για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το επικοινωνιακό επιτελείο τις τελευταίες ημέρες επιχειρεί να αναδείξει τα όποια «οφέλη» βλέπει της συμφωνίας και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επένδυσε όλο αυτό το διάστημα στην καταστροφολογία, όπως επίσης ότι προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, όπως με την υπόθεση Καμμένου, επειδή πάει καλά η ελληνική οικονομία. Παράλληλα θα ισχυριστούν πως με τα 800 εκ. ευρώ θα πάρει μια σημαντική ανάσα η αγορά.

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως με τα χρήματα αυτά που στην συνέχεια θα διπλασιαστούν και θα φτάσουν το 1,6 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομία καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες έχουν φτάσει τα 5 δισ. «Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό. Αν οι εκταμιεύσεις εξελίσσονταν ομαλά θα έπρεπε να είχαμε λάβει επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή τους» λένε στο γαλάζιο οικονομικό επιτελείο. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για την ΝΔ είναι πως για πρώτη φορά ένα σημαντικό μέρος των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πηγαίνει στα ληξιπρόθεσμα χρέη. Η αναλογία μάλιστα είναι ιδιαιτέρως υψηλή, καθώς όπως καταγράφεται στο 4ο μνημόνιο είναι 1/2 έναντι των δόσεων του δανείου.

Εξεταστικές εσείς; Σκανδαλολογία εμείς

Στη ΝΔ αναμένουν να οριστεί η ημερομηνία για την συζήτηση που αφορά την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που έχει καταθέσει εναντίον του Πάνου Καμμένου, για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο υπουργός Άμυνας με ισοβίτη, ενώ εκκρεμεί και η επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το επίμαχο ζήτημα. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θέλουν να συντηρήσουν το ζήτημα στην επικαιρότητα καθώς εκτιμούν πως έχουν δημιουργηθεί σοβαρές ρωγμές στην κυβερνητική συνοχή, με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου για τον Πάνο Καμμένο ολοένα να αυξάνονται. Παράλληλα κρατούν ψηλά το θέμα που προέκυψε από τις αποκαλύψεις του συνεργάτη του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε το σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή πού ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ, έχει δεσμευτεί πως θα προχωρήσει στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να μάθει ο ελληνικός λαός πως οδηγήθηκε η χώρα στα capital control.

Το Μαξίμου προσπαθώντας να ξεφύγει από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει με την εμπλοκή του υπουργού Άμυνας, καταφεύγει στην γνωστή τακτική της «σκανδαλολογίας», στοχοποιόντας αυτή την φορά τον Κώστα Σημίτη για την υπόθεση της αγοράς του C4I για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν τα επικοινωνιακά επιτελεία των δύο κυβερνητικών εταίρων πως θα βγουν από το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, καθώς η υπόθεση του Noor 1 σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που έφερε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έχουν προκαλέσει σημαντική φθορά στην κυβέρνηση, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο στην παιδεία

Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην παιδεία είναι το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση. Μάλιστα το συγκεκριμένο ζήτημα έχει δημιουργήσει ένα μέτωπο μεταξύ της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού εναντίον του Κώστα Γαβρόγλου πήρε πίσω τις εξαγγελίες του περί κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, τις οποίες είχε υιοθετήσει από το βήμα της βουλής και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο πως αυτός ο νόμος δεν πρέπει να περάσει, ενώ σήμερα το απόγευμα αναμένεται νέα παρέμβαση από τον πρόεδρο της ΝΔ, σε εκδήλωση που διοργανώνει η πρωτοβουλία «ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α» και στην οποία θα είναι παρόντες επίσης ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Άννα Διαμαντοπούλου αλλά και πολλοί καθηγητές Πανεπιστημίου.

Στο ζήτημα της παιδείας και συγκεκριμένα του πανεπιστημιακού ασύλου που επαναφέρει η κυβέρνηση, πήραν θέση με κοινή ανακοίνωση, οι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης.

«Η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου στη χώρα μας διαστρεβλώνεται βάναυσα. Ταυτίζεται εν τέλει με ένα ιδιότυπο 'άσυλο' για παράνομες και αντικοινωνικές πράξεις από κάθε είδους εγκληματικές ομάδες που βρίσκουν την ευκαιρία να δρουν ανενόχλητες στο χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επηρεάζοντας αρνητικά τη λειτουργία των πόλεων» ανέφεραν μεταξύ άλλων οι δύο δήμαρχοι.

Προσεκτικοί χειρισμοί για το Κυπριακό

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τον νέο γύρο άκαρπων διαπραγματεύσεων αναμένεται να έχουν ξεχωριστεί θέση στην πολιτική ατζέντα καθώς σε αυτό το εθνικό ζήτημα οι κομματικές γραμμές ξεπερνιούνται. Ο πρωθυπουργός την Τρίτη θα ενημερώσει την βουλή ενώ σήμερα στις 18:30 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον γ.γ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει την επαναδιατύπωση της στήριξης όλων των κομμάτων σε μία εθνική στρατηγική για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τονίσει ότι στα εθνικά ζητήματα το μετωπο είναι ενιαίο, ενώ μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κατήγγειλε την τουρκική αδιαλλαξία και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι υπέσκαψε μία πολύ σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x