Επικαιρότητα

Κλιμάκωση των απειλών κατά Ελλάδας από την Αγκυρα

Σε κλιμάκωση της ρητορικής και των απειλών κατά της Αθήνας προχωρεί η Αγκυρα, στον απόηχο της απόφασης του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Περίπου ως «αθέτηση» υπόσχεσης εκ μέρους του κ. Αλ. Τσίπρα, παρουσιάζει ο κ. Ταγίπ Ερντογάν την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα από τις 16 Ιουλίου, περιγράφοντας, μάλιστα, τη δικαστική απόφαση ως πλήγμα εμπιστοσύνης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η συνομιλία των δύο ανδρών τον περασμένο Ιούλιο είχε διαφορετικό πλαίσιο, καθώς τότε ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε στον ομόλογό του πως η υπόθεση θα ξεκαθαρίσει εντός είκοσι ημερών, όχι όμως ότι θα παραδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς. Σε κάθε περίπτωση, από το Μαξίμου, δι’ επίσημου ανακοινωθέντος, υπογραμμίζουν τον σεβασμό τους στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο στη διάκριση των εξουσιών. Επιχείρημα, που, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν αλλά και του ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, δεν θεωρείται αξιόπιστο, καθώς για την κυβέρνηση της Τουρκίας το ζήτημα είναι κατεξοχήν πολιτικό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν επανέφερε χθες τη συνομιλία που είχε με τον κ. Αλ. Τσίπρα την επόμενη ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος, όταν και, όπως είπε, ο Ελληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε να επιστρέψει ταχέως τους οκτώ πραξικοπηματίες. «Η Ελλάδα δεν επιστρέφει τους 8 προδότες που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Το πρώτο βράδυ τηλεφώνησα στον ίδιον. Μου είπε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός 15-20 ημερών», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η καθυστέρηση της επιστροφής φυσικά πλήττει την εμπιστοσύνη» ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που ο κ. Ερντογάν αναφέρεται σε εκείνη τη συνομιλία που είχε με τον κ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε θέσει το ζήτημα της «καθυστέρησης παράδοσης» των οκτώ και κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Γ.Σ. του ΟΗΕ στις 21/9/2016, δύο μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η πρόθεση της Τουρκίας να ακυρώσει τη διμερή συμφωνία που έχει συνάψει με την Ελλάδα για επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, όπως αυτή ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος Μ. Τσαβούσογλου, είναι η πρώτη ουσιαστική απειλή που διατυπώθηκε χθες από επίσημα χείλη, πέρα, βεβαίως, από την πολύ σκληρή ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου. Εφόσον η απειλή του κ. Τσαβούσογλου υλοποιηθεί, τότε πρακτικά η διαδικασία επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία θα διακοπεί. Δεδομένου ότι η διαδικασία επανεισδοχής πραγματοποιείται κυρίως διμερώς και όχι βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, καθίσταται σαφές ότι η απειλή του κ. Τσαβούσογλου είναι βάσιμη.

Ο κ. Τσαβούσογλου γνωστοποίησε, επίσης, ότι η Τουρκία θα στείλει νέο αίτημα έκδοσης (άρα και εκδίκασης) της υπόθεσης των οκτώ στρατιωτικών.

Εκτοτε, το θέμα έχει τεθεί σε όλες τις ενδιάμεσες συναντήσεις που πραγματοποίησε ο κ. Τσαβούσογλου με τον κ. Ν. Κοτζιά, ακόμη και σε εκείνες που είχαν για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού. Το ζήτημα τέθηκε ακόμη και στην τελευταία επαφή που είχε Ελληνας με Τούρκο αξιωματούχο, στην Αγκυρα (των γ.γ. ΥΠΕΞ των δύο χωρών Ελλάδας και Τουρκίας κ. Δ. Παρασκευόπουλου και Ουμίτ Γιαλτσίν), η οποία –εντελώς τυχαία– ολοκληρώθηκε προτού γίνει γνωστή η απόφαση του Αρείου Πάγου.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x