Επικαιρότητα

Κοινό «μέτωπο» κατά του Άσαντ από Ομπάμα και Ερντογάν

Ουάσινγκτον και Άγκυρα συμφωνούν στη συνέχιση των πιέσεων, με σκοπό να εκδιωχθεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία και να τερματιστεί η εμφύλια διαμάχη στη Συρία.

Αυτό δήλωσαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο, ενώ ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε ότι θα επισκεφθεί τη Γάζα, αλλά και τη Δυτική Όχθη, τον Ιούνιο.

Η κατάσταση στη Συρία, η τρομοκρατία-ασφάλεια, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Κυπριακό και τα ανθρώπινα δικαιώματα συζητήθηκαν στην εξαιρετικής σημασίας συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι συμφώνησαν να αυξήσουν τις πιέσεις προς το καθεστώς της Συρίας, για να φύγει ο Άσαντ, ενώ ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι ήταν το πρώτο θέμα της συζήτησής τους και ότι στις επαφές που θα ακολουθήσουν, θα συνεχιστούν οι σχετικές συζητήσεις.

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε επίσης ότι τα δύο έθνη έχουν "κοινό συμφέρον στην ειρήνη" και πως επιθυμία τους είναι η "εξομάλυνση των σχέσεων" της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, παρατηρώντας ότι οι εμπορικές τους συναλλαγές αυξήθηκαν από τα 8 στα 20 δισεκατομμύρια την τελευταία δεκαετία και πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα επισκεφθεί τη Γάζα, ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι ίσως να πραγματοποιήσει την επίσκεψη τον Ιούνιο και θα μεταβεί επίσης στη Δυτική Όχθη και πως μια τέτοια επίσκεψη δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει τη μία ή την άλλη πλευρά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψη θα βοηθήσει στην ειρηνευτική διαδικασία και θα συμβάλει στην ενότητα.

Οι κ.κ. Ομπάμα και Ερντογάν αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη και ενίσχυση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων με έμφαση στον οικονομικό-εμπορικό τομέα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να αναφέρει ότι "στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων".

Για το Κυπριακό, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έκανε καμία αναφορά, ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ότι το έθεσε στη συζήτηση και ότι "πάντα υπάρχει ευκαιρία" για την επίλυσή του, όπως είπε.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x