sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κοσμογονία το Brexit για το αγγλικό ποδόσφαιρο

Οι Βρετανοί αποφάσισαν να τραβήξουν τον δρόμο, μακριά από την Ε.Ε. όμως το Brexit θα σημάνει μια πραγματική κοσμογονία για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Το sportfm.gr παρουσιάζει τη νέα τάξη πραγμάτων.

Με ποσοστό που δείχνει να φτάνει το 52% το Brexit φαίνεται να κερδίζει, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφασίζει να τραβήξει το δρόμο μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ότι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και όπως είναι απολύτως λογικό, ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Γράφει, ο Γιώργος Σπανομανώλης

«Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα η Ε.Ε. πρέπει να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και η αλήθεια είναι ότι οι Βρετανοί καλούνται να διαχειριστούν μια πρωτότυπη, δύσκολη και δίχως manual κατάσταση.

Το Brexit όμως, δημιουργεί μια «τρομακτική» κοσμογονία, στη βαριά αθλητική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, το αγγλικό ποδόσφαιρο. Από το πρωί της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2016, το αγγλικό ποδόσφαιρο φαίνεται πως αλλάζει όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα.

Απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ, φυγή των επενδυτών, αποχώρηση πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών από τη στιγμή που δεν θα μπορούν να αγωνίζονται με το ευρωπαϊκό διαβατήριο και μια κατάσταση που οδηγεί την «χρυσή», κερδοφόρα και λαμπερή Πρέμιερ Λιγκ σε μια κατάσταση εσωστρέφειας.

Πάνω από 100 top class παίκτες, αποχωρούν από το Νησί

Το πρώτο μπέρδεμα με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα γίνει με τους Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πλέον θα είναι «ξένοι».

Οι Ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στην Πρέμιερ Λιγκ με ευρωπαϊκό διαβατήριο, αλλά τα δεδομένα θα αλλάξουν από τη στιγμή που θα χρειάζονται άδεια εργασίας για να μπορέσουν να αγωνίζονται στις ομάδες του Νησιού.

Ωστόσο, η έκδοση της άδειας εργασίας δεν είναι εύκολη διαδικασία, αφού ο νόμος αναφέρει ότι για να την αποκτήσει ένας ποδοσφαιριστής θα πρέπει να έχει αγωνιστεί στο 75% των παιχνιδιών της εθνικής ομάδας, τα τελευταία δύο χρόνια, αν η ομάδα του βρίσκεται από το 31-50 της κατάξης. Για τους παίκτες των χωρών που είναι από στο 11-20 αυτό πέφτει στο 45%, ενώ στο 30% είναι για τους παίκτες των χωρών που είναι στην πρώτη 10άδα της παγκόσμιας κατάταξης.

inner

Αυτό απλά σημαίνει ότι δεκάδες παίκτες που αγωνίζονται στους κορυφαίους συλλόγους θα πρέπει να αποχωρήσουν. Οι Ντε Χέα, Μινιολέ, Μαρσιάλ, Μπεγιερίν και Φάμπρεγας, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα έχουν πρόβλημα με τη νέα ποδοσφαιρική τάξη πραγμάτων.

Το σίγουρο είναι ότι μιλάμε για περισσότερους από 400 παίκτες που θα πρέπει να αποχαιρετήσουν τα αγγλικά πρωταθλήματα, από τη στιγμή που δεν θα υφίσταται ο νόμος Μποσμάν που έλεγε ότι «οι ποδοσφαιριστές έχουν δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα εντός των κρατών μελών της Ε.Ε. με τη λήξη του συμβολαίου τους».

inner

Brexit στις... επενδύσεις

Το βασικό όμως πρόβλημα, έγκειται στο γεγονός πως οι ξένοι επενδυτές που τα τελευταία χρόνια βλέπουν την Πρέμιερ Λιγκ ως τη γη της ποδοσφαιριστής επαγγελίας, θα δουν τις επενδύσεις του αρχικά να απαξιώνονται και στη συνέχεια να υποτιμούνται στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.

Περισσότερες από 10 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ ανήκουν σε ξένους επενδυτές, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Μάντσεστερ Σίτι, την Τσέλσι, τη Λέστερ, τη Λίβερπουλ και την Άρσεναλ να είναι μερικές από αυτές.

Η αλλαγή των οικονομικών δεδομένων θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ποδοσφαιρικές επενδύσεις των δισεκατομμυριούχων, την ώρα που προβλέπονται τεράστιες περικοπές στις επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και έμψυχο δυναμικό.

Τέλος στα... ταλέντα

Ένα άλλο ζήτημα μείζονος σημασίας που προκύπτει είναι αυτό της εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, των ανήλικων ταλέντων.
Ο κανονισμός αναφέρει ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να πραγματοποιούν ελεύθερα μετακινήσεις παικτών ηλικίας 16-18 ετών.

Αυτό οδήγησε στο να γίνεται μέσω του «σκάουτινγκ» μια σημαντική εισροή νεαρών παικτών στο Νησί, που στελέχωναν τις ακαδημίες και «δουλεύονταν» για να προωθηθούν στη συνέχεια στην πρώτη ομάδα.

inner

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτό σταματάει να υφίσταται για το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν θα έχει πρόσβαση στα ταλέντα της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής και θα χάσει έδαφος σε σχέση με τα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα.

Πάντως εδώ ίσως να υπάρξει «παραθυράκι», δημιουργώντας για το Ηνωμένο Βασίλειο μια κατάσταση ανάλογη με τη Νορβηγία ή το Λιχτενστάιν που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. αλλά του ΕΟΧ.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για το αγγλικό ποδόσφαιρο και φυσικά δεν αποκλείεται να βρεθεί τρόπος, ώστε να προσαρμοστεί το πρωτάθλημα στα νέα δεδομένα. Όταν είσαι η Πρέμιερ Λιγκ, σίγουρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το brand name σου ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x