Επικαιρότητα

Κοτζιάς: H Τουρκία να ελέγξει τη νευρικότητα της

«Όταν έχεις διαφορές, αυτές επιλύονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι εκτός αυτού», σημείωσε

Τη θέση ότι η σχέση Κύπρου-Ελλάδας έχει δύο διαστάσεις, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. Πρόσθεσε ότι σε ότι αφορά τα εσωτερικά θέματα, η Ελλάδα δεν ανακατεύεται, ωστόσο στην εξωτερική πτυχή, η αίσθηση που αποκόμισε είναι πως η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για ουσιαστική συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων, κάτι που όπως είπε το είχε διαπιστώσει στη Γενεύη, σημειώνοντας ότι συνεχώς ανακαλύπτει νέα ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι τέσσερις ελευθερίες.

Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε η κατάσταση στην περιοχή μας, τρόποι ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας, αλλά και οι τριμερείς συνεργασίες.

Ερωτηθείς για το δείπνο των δύο ηγετών (Αναστασιάδη – Ακιντζί) στις 2 Απριλίου, ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε ότι οι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις σκέψεις και τις προθέσεις τους, ανακοινώνοντας στο τέλος τις αποφάσεις τους. «Όταν έχεις διαφορές, αυτές επιλύονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι εκτός αυτού», σημείωσε.

Από την πλευρά του, αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Κοτζίας ανέφερε πως «Είμαι οπαδός να διατηρηθούν οι δίοδοι επικοινωνίας Ελλάδας – Τουρκίας ανοικτές. Η Τουρκία αυτή την περίοδο έχει μια δυσκολία γιατί δεν συζητά, αλλά ορισμένες φορές φωνάζει. Είναι αυτή την εποχή μια νευρική δύναμη. Ελπίζω να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά της ζητήματα και τη νευρικότητά της».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο υπουργός εξωτερικών, δήλωσε πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και «αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε την εμβέλεια των προτάσεων που έχουμε για την περιοχή. Να δείξουμε ότι σε αυτή την περιοχή της αστάθειας η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν παράγοντες ασφάλειας. Δεν παρακολουθώ παθητικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά να εξηγούμε, να προτείνουμε και να κερδίσουμε με τα επιχειρήματά μας».

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x