Βόλεϊ

Κρίμα…

Θα μπορούσε να είχε προκριθεί στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος η Εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχασε με 15-13 στο «χρυσό» σετ από το Βέλγιο στο Κορτράικ, έχοντας επικρατήσει με 3-2 σετ στο τάι μπρέικ στην κανονική διάρκεια, ισοφαρίζοντας προσωρινά την κατάσταση, στον δεύτερο μεταξύ των δυο ομάδων αγώνα για τα προκριματικά της διοργάνωσης, όμως, τελικά, σε συνδυασμό με την ήττα 0-3 σετ στην Ορεστιάδα το περασμένο Σάββατο, έμεινε εκτός της τελικής φάσης σε Δανία και Πολωνία.

Οι παίκτες του Αλέκου Λεώνη πάλεψαν σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και έδειξαν εντελώς διαφορικό πρόσωπο σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, όμως έμειναν από δυνάμεις στο τέλος, συν τις υποδείξεις διαιτητή και επόπτη στο "χρυσό" σετ.

Με ακραίους τους Κοκκινάκη, Φράγκο ξεκίνησε η ελληνική ομάδα, οι Βέλγοι απέκτησαν προβάδισμα με 4-3, αλλά με ένα λάθος πρώτο χρόνο του Πετρέα και επίθεση από τον Ντερό, η διαφορά έφτασε στο 7-4. Κι ενώ με μπλοκ του Σμαραγδή και επίθεση πρώτου χρόνου από τον ίδιο παίκτημ η διαφορά κρατήθηκε στο -2 (10-8). Ο Βερχάνεμαν έκανε το 11-8. Ο Βαν ντε Ντρις πήγε στο σερβίς και «χάλασε» την ελληνική υποδοχή, κάνοντας σερί 6-0 με δύο κόντρα επιθέσεις, ενώ με άουτ του Φράγκου το σκορ έφτασε στο +9 και αργότερα στη μέγιστη διαφορά, στο +10 με τον άσσο του Βερχάνεμαν.

Η είσοδος του Φιλίποφ, αλλά και τα σερβίς του Φράγκου, βοήθησαν την ελληνική ομάδα να πάρει «ανάσες» και πόντους. Ο Λεώνης έριξε στον αγώνα τον Κουμεντάκη, ο οποίος με ένα μπλοκ και έναν πρώτο χρόνο βοήθησε την Εθνική να κάνει σερί 4-0 και το 21-13 να γίνει 21-17. Ο Βαν ντε Ντρίες με «κόντρα» έκανε το 22-17, ο Κοκκινάκης και ο Προύσαλης επέστρεψαν στον αγώνα. Ο Τζούριτς με μπλοκ άουτ μείωσε 22-18, αλλά χωρίς συνέχεια, καθώς ο Βαν ντε Ντρίες με άσσο τελείωσε και το σετ, 25-19.

Στο δεύτερο σετ, η ελληνική ομάδα μπήκε δυνατά από τα μισά και, με πρωταγωνιστή τον Φράγκο, κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση. Οι Βέλγοι, με τον Βαν ντε Βόρντε και τον Ντερό να κάνουν τη διαφορά, ξέφυγαν με 9-6, αλλά, από εκεί και πέρα, άρχισε η ελληνική αντεπίθεση. Το ελληνικό σερβίς βρήκε ρυθμό και πίεσε την υποδοχή των Βέλγων, ενώ διαδοχικές κόντρα επιθέσεις από Τζούριτς, Φράγκο και Κοκκινάκη τελείωσαν με επιτυχία και η ισοφάριση ήρθε για πρώτη φορά στο 12-12. Ακολούθησε μάχη πόντο πόντο, με την ελληνική ομάδα να ισορροπεί και με τον άσο του Κοκκινάκη να παίρνει και προβάδισμα 17-16.

Ο Φράγκος με «κόντρα» επίθεση έκανε το 18-16, αλλά οι Βέλγοι ισοφάρισαν 18-18. Εντυπωσιακός ο Φράγκος με τρεις σερί επιθέσεις του και, μάλιστα, σε δύο κόντρα επιθέσεις έκανε το 21-18. Ο Κλίνκεμπεργκ μείωσε σε 21-19, αλλά το χαμένο σερβίς του Βαν ντε Ντρίες και ο άσος του Φράγκου έφεραν στο 24-20 και το σετ τελείωσε με λάθος σερβίς του Κλίνκεμπεργκ.

Στο τρίτο σετ, ο καλός ρυθμός της ελληνικής ομάδας δεν συνεχίστηκε και οι Βέλγοι, με «όπλο» το μπλοκ και τον Ντεπέστελε να «ανεβάζει στροφές» έκαναν τη διαφορά, ενώ ο Μπάγιενς έριξε στον αγώνα τον Τούρλικχ αντί του Βαν ντε Ντρίες. Η ελληνική ομάδα, όπως και στο 10-8 του πρώτου σετ, είχε δύο «νεκρά» διαστήματα που της κόστισαν ακριβά. Αρχικά το 1-2 έγινε 6-2 με σερί 5-0 από διαδοχικά μπλοκ πάνω στον Φράγκο. Εξαιρετικές άμυνες των Βέλγων κατέληξαν σε αποτελεσματικές κόντρα επιθέσεις και η διαφορά άνοιξε στο 11-5.

Η ελληνική ομάδα βελτίωσε το σερβίς της και με σερί 4-0 μείωσε σε 11-9, ενώ με μπλοκ του Τζούριτς και επίθεση του Φράγκου, ήρθε η ισοφάριση 12-12. Η πίεση της ελληνικής ομάδας δεν είχε συνέχεια, καθώς οι Βέλγοι με σερί 3-0 ξέφυγαν 15-12, ενώ το 16-13 έγινε 18-13 με δύο ελληνικά λάθη. Εκεί κρίθηκε το σετ, καθώς η διαφορά διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του σετ.

Από το τέταρτο σετ, η ελληνική τακτική έφερε αποτελέσματα. Με πίεση στο σερβίς, αποτελεσματικές κόντρα επιθέσεις και τους ακραίους να κρατάνε την υποδοχή μαζί με Στεφάνου, Παπαδημητρίου, η ελληνική ομάδα ξεκίνησε με προβάδισμα 1-2 πόντων και για πρώτη φορά έκανε το +3 με τον Τζούριτς να δίνει ρεσιτάλ. Το ελληνικό σερβίς έβγαλε τον Ντεπέστελε έξω από τα τρία μέτρα και οι Σμαραγδής, Πετρέας έκαναν καλή δουλειά στο μπλοκ, ενώ «έσπασαν» πολλές μπάλες που γύρισαν σε κόντρα επιθέσεις.

Μεγάλη κόντρα έγινε και στο πέμπτο σετ, με τους Έλληνες παίκτες να δείχνουν άριστη ψυχολογία και να «ανεβάζουν στροφές». Περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να κάνουν τη διαφορά και το κατάφεραν στο 7-7. Ένα πλασέ του Τζούριτς, ένα μπλοκ του Σμαραγδή και μία επίθεση του Φράγκου έφεραν σερί 3-0 και η ελληνική ομάδα πήρε την πολύτιμη διαφορά. Οι Βέλγοι μείωσε με τον Βαν ντε Βόρτε, 14-13, αλλά ο Τζούριτς τελείωσε τον αγώνα.

Στο «χρυσό» σετ, κανείς δεν είχε τελειώσει τον Άγγλο Χέκφορντ και τους Βέλγους επόπτες που μετέτρεψαν το 3-2 για την ελληνική ομάδα σε 6-3 για τους Βέλγους. Ο Βέρχες πήρε πόντο και πήγε στο σερβίς. Πήρε και άσο που, όμως, ήταν άουτ, ακολούθησε εκνευρισμός από τους Έλληνες παίκτες, κίτρινη κάρτα στον Αλέκο Λεώνη, γιατί διαμαρτυρήθηκε στον επόπτη και οι Βέλγοι, έχοντας και την συμπαράσταση 3.000 οπαδών τους, πήραν την πολύτιμη διαφορά.

Μετά τη λήξη της αναμέτρησης, ο ομοσπονδιακός τεχνικός τόνισε πως: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος, αλλά και στεναχωρημένος. Η ομάδα δεν έπαιξε απλώς καλύτερα όπως περιμέναμε. Έπαιξε εκπληκτικό βόλεϊ. Η κίτρινη κάρτα και δύο σφυρίγματα έκριναν το "χρυσό" σετ. Κρατάμε ψηλά το κεφάλι. Η κούραση υπήρχε και για τις δύο ομάδες. Ήταν ένας ιστορικός αγώνας που κρίθηκε στις λεπτομέρειες»,

Ο Μενέλαος Κοκκινάκης συμπλήρωσε πως: "Καταφέραμε να παίξουμε καλύτερα και δείξαμε τι αξίζουμε. Το άουτ σερβίς του Ντεπέστελε μας έκανε ζημιά και έφερε εκνευρισμό. Είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά και δυστυχισμένοι»,


Τα σετ: 19-25, 25-21, 18-25, 25-21, 15-13

ΒΕΛΓΙΟ (Μπάιενς): Βαν Ντεν Ντρίες 17 (11/26 επ, 4 άσοι, 2 μπλοκ), Βερχάνεμαν 9 (7/14 επ, 1 μπλοκ 44% υπ-19% άριστες), Ντερό 15 (13/39επ, 2 μπλοκ, 64%υπ, 45 άριστες), Ντεπέστελε 1 (1/5 επ), Βέρχες 8 (7/11 επ, 1 άσος), Βαν ντε Βόρντε 8 (7/8επ, 1 μπλοκ), / Ντεγιονκερί (λ 81% υπ, 57% άριστες), Κλίνκεμπεργκ 1 (1/1 επ), Βερσούρεν, Τούρλινκχ 9 (7/18 επ, 2 μπλοκ), Κούλμαν.

ΕΛΛΑΔΑ (Λεώνης): Φράγκος 24 (21/42 επ, 3 άσοι 63% υπ,-47% άριστες), Κοκκινάκης 9 (5/13 επ, 3 μπλοκ, 1 άσος, 50%υπ - 46% άριστες), Τζούριτς 24 (21/44 επ, 2 μπλοκ, 1 άσος), Πετρέας 9 (7/15 επ, 1 μπλοκ, 1 άσος), Σμαραγδής 7 (4/9 επ, 3 μπλοκ), Προύσαλης 2 (2 άσοι) / Παπαδημητρίου (λ), Στεφάνου (λ. 65% υπ - 47% άριστες), Κουμεντάκης 1 (1 μπλοκ), Φιλίποφ


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x