Επικαιρότητα

Κυβερνητικές πηγές: Είμαστε πολύ κοντά σε πολιτική συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση

Δεν είναι προαπαιτούμενο η ψήφιση όλων των μέτρων για να υπάρξει πολιτική συμφωνία, σημειώνουν, ομολογώντας ότι «αγκάθια» παραμένουν τα εργασιακά και το δημοσιονομικό.

Εικόνα αισιοδοξίας για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με πολιτική συμφωνία στο τελευταίο τακτικό Eurogroup της χρονιάς, στις 5 Δεκεμβρίου, επιχειρούν να εκπέμψουν κυβερνητικές πηγές.

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για τα προαπαιτούμενα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν μεν ότι εργασιακά και δημοσιονομικό παραμένουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση, αλλά υποστήριξαν ότι «είμαστε πολύ κοντά σε μία πολιτική συμφωνία […] στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».

Όπως εξήγησαν, η πολιτική συμφωνία δεν προαπαιτεί ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων μαζί και υπό αυτό το πρίσμα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθούν κι άλλα νομοσχέδια έως το τέλος του έτους.

Θολό τοπίο για το χρέος

Ιδιαίτερη αίσθηση πάντως προκαλούν οι απαντήσεις των ίδιων κυβερνητικών πηγών σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, καθώς ρίχνουν τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με το οικονομικό επιτελείο και δημιουργούν «θολό» τοπίο.

Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν σχεδόν γραφτεί» και η κυβέρνηση θεωρεί «πολύ πιθανό να αρχίσει τώρα η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα».

Στον αντίποδα, μόλις χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, δήλωνε από τη Βουλή ότι «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν ήδη αποφασιστεί», προσθέτοντας πως για τα μεσοπρόθεσμα «προσδοκία της κυβέρνηση είναι να συζητηθούν στο επόμενο Eurogroup και να παραμετροποιηθούν το επόμενο διάστημα».

Παράλληλα, ο «τσάρος» της οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει πρόσφατα στη Βουλή ότι τα «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα αποφασιστούν τώρα για μετά», κάνοντας λόγο για απαραίτητη προϋπόθεση για έναν «καθαρό διάδρομο». Δήλωση που είναι πιο αισιόδοξη σε σχέση με το «είναι πολύ πιθανό να συζητηθούν στο επόμενο Eurogroup» που ανέφεραν σήμερα κυβερνητικές πηγές.

«Όχι» σε πρόωρες κάλπες, εκλογές το 2019

Τέλος οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ξορκίζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζοντας εκ νέου πως εκλογές θα γίνουν το 2019 και εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη για το αίτημα που καταθέτει συνεχώς καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Οι πηγές απάντησαν ότι τυχόν πρόωρες κάλπες θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα και παρέπεμψαν στις δηλώσεις του ίδιου πρωθυπουργού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν κανονικά το 2019.


Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x