Επικαιρότητα

Κυριάκος σε Τσίπρα: «Οι Ερινύες θα σας καταδιώκουν για πάντα»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής που θα διερευνήσει τις συνθήκες που έφεραν τα capital controls & τον αφελληνισμό των τραπεζών

Με την επισήμανση ότι «οι Ερινύες θα σας καταδιώκουν για πάντα», ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στηλιτεύοντας τόσο την απόφασή του να απορρίψει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες οδηγηθήκαμε στα capital controls όσο και την επιλογή του να απουσιάσει από τη συνεδρίαση της Βουλής που ορίστηκε με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών.

«Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει τους πρώτους έξι μήνες του 2015 σαν ένα κακό όνειρο. Μόνο που είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια δυσάρεστη ανάμνηση. Η περίοδος αυτή άφησε βαριά τραύματα πάνω στο σώμα της ελληνικής οικονομίας και ανεξίτηλα αποτυπώματα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Επιτροπή που αρνήθηκε τώρα η κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα συσταθεί από την επόμενη Βουλή, διερευνώντας, ανάμεσα στα άλλα, και το πώς οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν στα χέρια ξένων funds και επενδυτών, οι οποίοι απέκτησαν τον έλεγχό τους έναντι μόλις 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Η άρνησή σας να προσυπογράψετε την πρότασή μας γεννά εύλογα ερωτήματα», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Τι φοβάστε; Δεν πιστεύετε ότι είναι προς στο συμφέρον του ελληνικού λαού να μάθουμε την αλήθεια; Διότι όσο μένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για το τι πραγματικά έγινε τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής σας, τόσο οργιάζει η σπέκουλα. Γράφονται άρθρα, κυκλοφορούν βιβλία, ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεις όπου ο καθένας δίνει τη δική του εκδοχή των πραγμάτων».

Και, αφού σημείωσε ότι κακώς η κυβέρνηση «μέσα στην ομίχλη της παραφιλολογίας, ελπίζει ότι ο πανδαμάτωρ χρόνος θα τα θεραπεύσει όλα», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Όσο απομακρυνόμαστε από τα τραγικά γεγονότα του Ιουνίου και του Ιουλίου του 2015, τόσο μικρότερη ελπίζει ο κ. Τσίπρας ότι είναι η ανάγκη να διαλευκάνουμε τι ακριβώς έγινε. Κάνετε λάθος. Οι Ερινύες θα σας καταδιώκουν για πάντα. Ακόμα και όταν η αλήθεια αποκαλυφθεί».

«Θα τρίζουν τα κόκαλα του Καραμανλή»

Στο στόχαστρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τέθηκαν και τα όσα είχε υποστηρίξει μια μέρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση της πρότασή τους για τη συνταγματική αναθεώρηση. «Μιλώντας για την Ελλάδα του 2021, δεν παίρνετε συγχωροχάρτι για την Ελλάδα του 2015. Γιατί επί των ημερών σας, από ανικανότητα και από πρόθεση, φτάσαμε πολύ κοντά σε μία εθνική τραγωδία. Τρίζουν τα κόκαλα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο άκουσμα για Νέα Μεταπολίτευση από τον άνθρωπο που έθεσε σε κίνδυνο τη μεγαλύτερη εθνική κατάκτηση της χώρας, τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, η Εξεταστική θα ήταν για την κυβέρνηση «μια ευκαιρία να πείτε ένα δυνατό συγγνώμη». Αλλά, συνέχισε, «δεν θα το κάνετε. Γιατί αρνείστε να μάθετε από τα λάθη σας. Αρνείστε τις ευθύνες σας. Έχετε πάρει διαζύγιο από την αλήθεια και την πραγματικότητα. Εξακολουθείτε να αντιλαμβάνεστε την πολιτική με ρηχούς όρους επικοινωνίας. Η νομή της εξουσίας έχει γίνει για εσάς αυτοσκοπός».

Απευθυνόμενος, μάλιστα στον πρωθυπουργό τον έψεξε για την κάλυψη που παρέσχε στον αρχηγό των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας στην ανοίκεια επίθεση που έκανε κατά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Μένετε ατάραχος και ασυγκίνητος μπροστά στην ακραίας χυδαιότητας φράση του κυβερνητικού σας εταίρου για την κυρία Φώφη Γεννηματά για να μην διαταράξετε την εσωτερική ισορροπία του ετερόκλητου κυβερνητικού σας συνασπισμού. Και μετά έχετε το θράσος να μιλάτε για τις αξίες της Αριστεράς», είπε.

Καταφέρθηκε, επίσης κατά της κυβέρνησης που συνεχίζει να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό. «Δίχως αίσθημα ευθύνης, δίχως έγνοια για τους πολίτες που δοκιμάζονται καθημερινά. Δεν έχετε κανένα σχέδιο για το μέλλον του τόπου. Δεν ξέρετε πως να βγάλετε τη χώρα από την κρίση. Πορεύεστε, μέρα με τη μέρα, με μοναδικό σας μέλημα τους πολιτικούς τακτικισμούς» συνέχισε.

«Για αυτό θυμηθήκατε όψιμα την απλή αναλογική. Και υποστήκατε δεινή ήττα όταν απέναντί σας βρήκατε ένα μέτωπο δημοκρατικής ευθύνης», πρόσθεσε. «Για αυτό επιτρέψατε στους 16ρηδες και 17ρηδες να ψηφίζουν. Αλλά το ρεύμα απογοήτευσης που κυριαρχεί σε αυτές τις ηλικίες δεν θεραπεύεται με το δικαίωμα ψήφου. Για αυτό μέσα στο κατακαλόκαιρο εκκινήσατε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης με όρους όχι ουσίας, αλλά επικοινωνίας».

Υποτίμηση του Κοινοβουλίου

«Δεν σας ενδιαφέρει πραγματικά η αναθεώρηση του Συντάγματος και η θεσμική αναβάθμιση της χώρας», τόνισε. Για αυτό και η χθεσινή παρουσίαση ήταν τόση ρηχή και αγνόησε προκλητικά ζητήματα που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο μιας γενναίας συνταγματικής αναθεώρησης. Δεν κάνατε ούτε μία αναφορά στην ανάπτυξη, στην παιδεία, στο περιβάλλον, στη δημόσια διοίκηση. Λες και τα ζητήματα αυτά δεν αφορούν στο Σύνταγμα».

Αλλά το χειρότερο, συμπλήρωσε «ήταν ο απαξιωτικός τρόπος που αντιμετωπίσατε τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Υποτιμήσατε προκλητικά το Κοινοβούλιο. Και το υποτιμά ο κ. Τσίπρας και σήμερα με την απουσία του. Όχι μόνο γιατί το ντύσατε με τα κομματικά σας λάβαρα. Αλλά γιατί μας είπατε περίπου ότι η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι «σκλαβιά», επειδή οι πολίτες αποφασίζουν μόνο κάθε τέσσερα χρόνια για τις τύχες τους. Και τελειώσατε την ομιλία με τη φράση «για πρώτη φορά η Δημοκρατία στην εξουσία». Δεν ντρέπεστε; Πώς προσβάλλετε έτσι τη χώρα, τους θεσμούς, τους πολίτες, την ίδια της την ιστορία; Πώς τολμάτε να εξισώνετε τη Δημοκρατία με την αριστερά;».

Συνασπισμός της… απελπισίας

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρθηκε στην περιγραφή που κάνει για το κυβερνών κόμμα ο Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στο επίμαχο βιβλίο του για το plan X που είχε καταρτιστεί με ευθύνη του Γιάνη Βαρουφάκη τους πρώτους μήνες του 2015. «Ένας συνασπισμός από πρώην κομμουνιστές, συνδικαλιστές, Πρασίνους και καθηγητές Πανεπιστημίου δεν ανεβαίνει στην εξουσία πουθενά παρά μόνο σε εποχές απελπισίας», ανέφερε ο κ. Γκάλμπρεϊθ, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης υπό τις διαμαρτυρίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Για σας τα γράφει ο σύμβουλός σας! Τον πληρώνατε κιόλας, για να τα λέει αυτά;», αντέδρασε στις διακοπές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η απελπισία όμως σύντομα θα δώσει τη θέση της στην ελπίδα της αλήθειας», συνέχισε. «Η αλήθεια είναι προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευημερία. Για αυτό και πρέπει να γίνει η Εξεταστική Επιτροπή για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής σας. Η χώρα απείχε μία ανάσα από το να διολισθήσει στην ασύντακτη χρεοκοπία, να μετατραπεί από τη μία μέρα στην άλλη σε Βενεζουέλα της Μεσογείου. Το πάθημά σας πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους για τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία μπορεί να οδηγηθεί η πατρίδα από τις πολιτικές του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, του οπορτουνισμού και της ανευθυνότητας. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη χρησιμότητα της Εξεταστικής που προτείνουμε. Για να μην ξαναζήσουμε ποτέ το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015. Για να μην κυβερνηθεί ποτέ ξανά η πατρίδα από ένα τόσο αδίστακτο, ανίκανο, και ιδεοληπτικό σύστημα εξουσίας. Για να επιστρέψει η πραγματική Δημοκρατία στον τόπο. Για να ατενίσουμε, και πάλι, το μέλλον με αισιοδοξία».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x