sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Λεφτά υπάρχουν. Στους «αιώνιους»!

Τα τελευταία χρόνια η πολιτική των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων είναι λιτότητα. Όμως, αυτή των αδερφών Αγγελόπουλου στον Ολυμπιακό και Δ. Γιαννακόπουλου στον Παναθηναϊκό είναι το «λεφτά υπάρχουν»!

Λόγω κρίσης τα τελευταία χρόνια, οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Οικονομικών κάνουν το Αθήνα-Βρυξέλλες, Παγκράτι... Κολιάτσου, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αλλεπάλληλα Eurogroup και να διαπραγματευτούν με τους δανειστές της χώρας μας. Το αποτέλεσμα είναι η υπογραφή μνημονίων, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα, αλλά αυτά φέρνουν μία πολιτική της λιτότητας και των περικοπών.

Όμως, στο ελληνικό μπάσκετ, οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος στον Ολυμπιακό από τη μία και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στον Παναθηναϊκό, από την άλλη, χαλούν την… πιάτσα, καθώς η πολιτική που ακολουθούν είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση (σε σχέση με αυτή που προτείνουν οι… δανειστές στην Ελλάδα) αφού ξοδεύουν αφειδώς τα χρήματά τους, προκειμένου να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά σύνολα που έχουν στόχο την κατάκτηση της Ευρώπης!

Το «λεφτά υπάρχουν» των «αιωνίων» του ελληνικού μπάσκετ αποδεικνύεται και φέτος! Ήδη τόσο οι «ερυθρόλευκοι», όσο και οι «πράσινοι» έχουν προχωρήσει σε εντυπωσιακές μεταγραφικές κινήσεις και αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον της ισπανικής «Sport», η οποία τους έκανε ένα ειδικό αφιέρωμα με τίτλο: «Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός: Ποιος μίλησε για κρίση στο ελληνικό μπάσκετ;».

Ως άλλοι… θεσμοί, λοιπόν, οι Ισπανοί κοστολογούν τις ελλειμματικές πολιτικές που ακολουθούν οι δύο «αιώνιοι» και στο φετινό καλοκαίρι, αφού όπως είναι γνωστό δεν είναι εύκολο να πετύχουν πρωτογενές πλεόνασμα βάσει εσόδων.

Η αρχή γίνεται με τον Ολυμπιακό. Αποχώρησαν δύο πολύ σημαντικοί συντελεστές, οι Κώστας Σλούκας και Μπράιαντ Ντάνστον, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» κάλυψαν τα κενά τους με παίκτες ισάξιους όπως οι Ντάνιελ Χάκετ και Πατ Γιανγκ (έχει συμφωνήσει και αναμένεται η ανακοίνωση). Το συμβόλαιο του πρώτου κοστολογείται στα 1,7 εκατ. δολάρια συνολικά, ενώ αντίστοιχα του δεύτερου, φημολογείται περίπου στα 1,4 εκατ. δολάρια. Ακόμη, οι πρωταθλητές Ελλάδας απέκτησαν τον Ντι Τζέι Στρόμπερι και τον Γιάννη Αθηναίου, ενώ συμπεριέλαβαν στο «επενδυτικό» τους πακέτο τον –πολλά υποσχόμενο- νεαρό διεθνή γκαρντ, Βασίλη Τολιόπουλο.

Στη συνέχεια, το ισπανικό δημοσίευμα ασχολείται με τον Παναθηναϊκό. Το πρώτο «πράσινο»… μπαμ, έγινε στον πάγκο με την πρόσληψη του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Σε αντίθεση με την περσινή χρόνια στο «τριφύλλι» είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν τις δαπάνες τους και αυτό φάνηκε ήδη από τις πρώτες μεταγραφικές τους κινήσεις. Η ενίσχυση του Παναθηναϊκού έχει μέχρι στιγμής… άρωμα NBA αυτό το καλοκαίρι, καθώς επέστρεψε με ένα ηγεμονικό συμβόλαιο ο Νικ Καλάθης (περίπου 2,1 εκατ. δολάρια ετησίως), μόνο η επίσημη ανακοίνωση απομένει για τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (που και εκείνος δεν θα αμείβεται με… IOU), ενώ πρώτη –χρονικά- έγινε η μεταγραφή του επίσης πρώην NBAer, Σάσα Πάβλοβιτς.

Εδώ που τα λέμε, ένα δίκιο το έχουν οι Ισπανοί. Η ελληνική κρίση σαφώς και έχει επηρεάσει και το ελληνικό μπάσκετ, ακόμα και τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, ωστόσο όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αμφότεροι οι «αιώνιοι» έχουν προβεί σε γενναίες περικοπές στα μπάτζετ τους τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με αυτά που ξόδευαν στο παρελθόν.

Εντούτοις, αυτό δεν έχει εμποδίσει ούτε τους κ.κ. Αγγελόπουλους, ούτε τον κ. Γιαννακόπουλο να ανάψουν το «πράσινο φως» για… παροχή ρευστότητας στα προπονητικά τους επιτελεία, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μεταγραφικές κινήσεις και οι ομάδες τους να παραμένουν σε ανταγωνιστικό επίπεδο και να κοντράρουν στα ίσια «μεγαθήρια» του ευρωπαϊκού μπάσκετ…

Παναγιώτης Κεφαλάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x