Επικαιρότητα

Λεπέν: Αν κερδίσω, η ανάπτυξη της Γαλλίας θα αυξηθεί στο 2,5% του ΑΕΠ έως το 2021

Η Λεπέν διακηρύσσει ότι η χώρα της θα εγκαταλείψει το ευρώ και θα επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν αναλάβει εκείνη την εξουσία

Η υποψήφια του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) στις προεδρικές εκλογές, η Μαρίν Λεπέν, η οποία στο πρόγραμμά της εξαγγέλλει μια εθνικιστική πολιτική στο πεδίο της οικονομίας, υποστήριξε σε μια συνέντευξή της ότι η ανάπτυξη στη Γαλλία θα επιταχυνθεί στο 2,5% του ΑΕΠ περί τα τέλη της πρώτης της θητείας εάν κερδίσει τις εκλογές.

Η Λεπέν διακηρύσσει ότι η χώρα της θα εγκαταλείψει το ευρώ και θα επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν αναλάβει εκείνη την εξουσία, υποσχόμενη να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ευτυχή κατάληξη για την κυβέρνησή της.

Σε συνέντευξή της στην Ouest-France που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφορεί με σημερινή ημερομηνία, η Λεπέν χαρακτηρίζει την πρόβλεψή της περί ανάπτυξης 2,5% του ΑΕΠ το 2021 «εξαιρετικά συγκρατημένη».

«Από τη στιγμή που θα εφαρμόσω έναν έξυπνο προστατευτισμό για να αντιμετωπίσουμε τον αθέμιτο διεθνή ανταγωνισμό, η οικονομία θα πάρει τελείως άλλη κατεύθυνση», είπε η Λεπέν στην εφημερίδα, και διαβεβαίωσε πως η ανάπτυξη αυτή θα συνοδεύεται από αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων.

Η γαλλική οικονομία, η δεύτερη σε μέγεθος στην ευρωζώνη, έχει να αναπτυχθεί με τέτοιο ρυθμό από το 2004. Η υψηλή ανεργία και για ορισμένους οικονομολόγους οι κρατικές παρεμβάσεις φρέναραν την ανάπτυξη της οικονομίας στη Γαλλία το 2016 σε ένα αναιμικό 1,1%, το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί στο 1,5% φέτος.

Η Λεπέν αυτοπροβάλλεται ως η προστάτιδα των γάλλων εργαζόμενων και δεσμεύεται ότι θα τους θωρακίσει έναντι αυτής που αποκαλεί «άναρχη παγκοσμιοποίηση».

Ανάμεσα στις προεκλογικές εξαγγελίες της είναι ότι θα επιβάλλει φόρο στις γαλλικές εταιρείες που προσλαμβάνουν ξένους, αλλά και ότι θα επιβάλλει στα καταστήματα λιανικής να στοκάρουν μια ορισμένη ποσόστωση γαλλικών προϊόντων.

Η Λεπέν υποστήριξε ακόμη στη συνέντευξη πως όταν η Γαλλία θα επαναδιαπραγματευθεί τις συνθήκες της ΕΕ, θα την υποστηρίξουν άλλα κράτη μέλη όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Η πρόεδρος του αντιμεταναστευτικού, αντιευρωπαϊκού κόμματος υποστηρίζει πως οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ υποφέρουν λόγω των βαρών που τους φορτώνει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι η Λεπέν θα κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την 23η Απριλίου, αλλά θα ηττηθεί στον δεύτερο, τον Μάιο, πιθανότατα από τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, τον πρώην υπουργό Οικονομίας του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x