Νίκος Ζέρβας

Θηρίο που αδίκησε τον… εαυτό του ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός «σεβάστηκε» υπερβολικά την ΤΣΣΚΑ, δεν ήταν καλός παρά μόνο στο τέλος, όπου φάνηκε πόσο καλύτερη θα μπορούσε να ήταν η εξέλιξη, κόντρα στην… χαϊδεμένη πρωταθλήτρια. Γράφει ο Νίκος Ζέρβας.

Όταν από ένα παιχνίδι απέναντι σε μία πανίσχυρη και πλήρη ομάδα μπορείς να κρατήσει κανείς την αντίδραση των τελευταίων λεπτών και τις δηλώσεις του προπονητή, εύλογα θα καταλάβεις πως μοιραία… ηττήθηκες. Ο Ολυμπιακός ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα κατώτερος των περιστάσεων μίας τόσο σπουδαίας και δύσκολης αναμέτρησης κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, έχει πολλούς λόγους να προβληματίζεται από την επιστροφή στις ήττες, αλλά και δύο-τρείς για να αισιοδοξεί, αν δουλέψει σκληρά και βελτιωθεί στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Ασφαλώς και οι δέκα χιλιάδες φίλοι του έφυγαν από το ΣΕΦ με ένα «αν». Το οποίο αναφέρει πως χρειάζονταν δύο-τρία λεπτά ανάλογου πάθους που παραλίγο να οδηγήσει σε μία ακόμα επική ανατροπή απέναντι στην συγκεκριμένη ομάδα. Εκεί που το -16 έγινε -4 και παραλίγο -1, 40 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε. Δε θα γίνονται κάθε μέρα όμως θαύματα. Για να ρίξεις στο καναβάτσο μία πανάκριβη, γεμάτη λύσεις, καλά δουλεμένη ομάδα και υπερβολικά προστατευμένη –στο όριο της πρόκλησης- ακόμα και όταν δεν το χρειάζεται αγωνιστικά, όπως η πρωταθλήτρια Ευρώπης θα πρέπει να έχεις δώσει το 100% για πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

Το ότι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος υπερτόνισε τα πολλά ψεγάδια του παιχνιδιού του Ολυμπιακού και δε στάθηκε στη δεδομένη εύνοια του αντιπάλου, είναι μία σημαντική παρακαταθήκη για τη δύσκολη συνέχεια της σεζόν. Τολμώ να πω, ίσως και πιο σημαντική και από μια ενδεχόμενη νίκη στο παιχνίδι. Διότι αγωνιστικά, οι «ερυθρόλευκοι» δεν δικαιούταν κάτι παραπάνω. Πλήρωσαν την καταστροφική δεύτερη περίοδο, που παρότι είχαν βρει το «κλειδί» στην αμυντική αντιμετώπιση της ΤΣΣΚΑ δε σκόραραν ούτε με… αίτηση. Αδυνατώ να θυμηθώ παιχνίδι τους με μόλις δύο σκόρερ εντός παιδιάς σε δεκαέξι αγωνιστικά λεπτά.

Την ίδια ώρα ο Ιτούδης έπαιρνε πόντους από οκτώ παίκτες του και είχε την πολυτέλεια να χρησιμοποιεί παίκτες όπως οι Φριτζόν και Χριάπα για κάτι λιγότερο από δύο λεπτά. Αυτό λέει πολλά για την αξία και την ποιότητα του αντιπάλου και τι υπέρβαση θα χρειαστεί να κάνουν και φέτος οι ομάδες μας, αν δε θέλουν να δουν το Final Four ξανά από την τηλεόραση. Πικρό, αλλά πέρα για πέρα αληθινό. Ο Ολυμπιακός, πληγώθηκε περισσότερο από την επίθεσή του και όχι από την άμυνα, παρά τα 10/21 τρίποντα της ΤΣΣΚΑ (αρχικά ήταν 6/7!). Δεν κατάφερε να μπει στο ρυθμό του αγώνα γιατί είχε σε κάκιστη βραδιά επιθετικά όπλα όπως οι Λοτζέσκι και Γκριν και εγκλωβισμένους τους Χάκετ, Μάντζαρη. Την ίδια ώρα δε μπόρεσαν να πάρουν σχεδόν τίποτα από τα σέντερ τους, ενώ επέστρεψαν στο ματς χάρη στο small ball σχήμα και τον συγκινητικό Πρίντεζη στο «5».

Αν οι διαιτητές δεν είχαν δείξει υπερβάλλοντα ζήλο υπέρ της ΤΣΣΚΑ, ίσως ο Σπανούλης να μην ήταν με 5 φάουλ στον πάγκο στο τελευταίο τρίλεπτο και όλα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Όμως πριν από αυτό, η ελληνική ομάδα έχασε 14 αμυντικά ριμπάουντ, δεν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα δικά της 17, έκανε 17 λάθη με 14 ασίστ, έχασε 7 βολές και δε βρήκε ποτέ επιθετική σταθερότητα για να απειλήσει πραγματικά. Η ΤΣΣΚΑ με τα πολλά ίδια κορμιά της έπαιζε σύνθετες άμυνες που… ταλαιπώρησαν το μυαλό του, η συγκέντρωση χάθηκε (κακώς) και λόγω των σφυριγμάτων και έτσι δεν ήθελε και πολύ για να χαθεί το παιχνίδι.

Η συνέχεια είναι μεγάλη και δεν κρίθηκε απολύτως τίποτα. Όπως δε θα είχε κερδηθεί και κάτι σπουδαίο σε περίπτωση νίκης. Η νέα Ευρωλίγκα δε σου αφήνει να σκεφτείς πολλά, ειδάλλως θα μπλέξεις σε… λαβύρινθο. Ο Ολυμπιακός απέδειξε πως και στη μέτρια του βραδιά το παλεύει μέχρι τέλους και έχει ψυχή… λιονταριού. Αν το… θηρίο ξυπνάει από την αρχή, η συνέχεια θα έχει περισσότερα χαμόγελα απ’ ότι το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου…

Υ.Γ.
Έχει… μαλλιάσει το πληκτρολόγιο, αλλά ο Ολυμπιακός χωρίς τον καλό Γιανγκ έχει ελάχιστες πιθανότητες να κοντράρει σταθερά ομάδες υψηλού επιπέδου. Ο Αμερικανός έπαιξε 4:22 και έκτοτε έμεινε στον πάγκο. Ανεξάρτητα από τους λόγους, η επιστροφή του στην κανονικότητα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Αν δεν είναι εφικτή, είναι δεδομένο πως ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βγει στην αγορά.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x