sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Λούκα Γιόβιτς: Ένα αστέρι του τώρα που στοχεύει στο μέλλον

Βρισκεται στο στόχαστρο μερικών από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Μπαρτσελόνα, η Λίβερπουλ, η Γιουβέντους και άλλες.

Βρισκεται στο στόχαστρο μερικών από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Μπαρτσελόνα, η Λίβερπουλ, η Γιουβέντους και άλλες. Ο λόγος για τον Λούκα Γιόβιτς.

Ας ξεκινήσουμε όμως να ξετυλίγουμε το κουβάρι της ποδοσφαιρικής του ιστορίας.

?Ο Γιόβιτς γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1997 σε ένα μικρό χωριό, το Μπατούρ, κοντά στη Μπιέλινα, μια πόλη η οποία βρίσκεται στην Σερβική Δημοκρατία που αποτελεί μία από τις δύο πολιτικές οντότητες του κράτους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Πατέρας του ήταν ο ΜίλανΓιόβιτς , παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν ως μεσοεπιθετικός . Είχε φορέσει την φανέλα πολλών σερβικών και ρωσικών συλλόγων. Οι πιο σημαντικές από αυτές ήταν η Παρτιζάν Βελιγραδίου, η Σπαρτάκ Μόσχας και η Ροστόφ.

?Στην ηλικία των πέντε ετών έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα στην ομάδα της περιοχής Λόζνιτσα. Από εκεί τον ξεχώρισαν το 2004 και του πρότειναν να συμμετάσχει σε τουρνουά υποδομής μεταξύ παιδιών τεσσάρων έως δώδεκα ετών. Έπειτα από μόλις ένα παιχνίδι ,όπου ο νεαρός Σέρβος πέτυχε τρία γκολ, ο σύλλογος προσφέρθηκε να καλύπτει τα έξοδα μετακίνησήςτου από το Μπατάρ στο Βελιγράδι. Σε έναν από τους αγώνες που συμμετείχε τον εντόπισε ο τότε σκάουτερ του Ερυθρού Αστέρα Τόμα Μιλίσεβιτς ο οποίος τον προσκάλεσε να δοκιμαστεί στον Ερυθρό Αστέρα του Βελιγραδίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Παρτιζάνπροσέφερε στον πατέρα του 200 δηνάρια το μήνα για να παίξει στην ομάδα, όμως ο μικρός Γιόβιτς προτίμησε τον Ερυθρό Αστέρα , οπού και διέπρεψε. Μάλιστα οι επιδόσεις του τον είχαν κάνει να χαρακτηριστεί από ειδικούς ωςwonderkid . Το 2013 κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Νέων που από τότε αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της. Ιδιαιτέρα άτυχος στάθηκε όταν η Εθνική Ελπίδων της Σερβίας αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2015,αλλά αυτός απουσίαζε λόγω τραυματισμού. Παράλληλα γεγονός- σταθμό για αυτόν αποτελεί σίγουρα ότι συμπεριελήφθη στην τελική 23άδα της εθνικής ανδρών για το πρόσφατο Μουντιάλ στα γήπεδα της Ρωσίας. Μάλιστα έκανε το εθνικό του ντεμπούτο, καθώς πέρασε ως αλλαγή στο ματς απέναντι στην Βραζιλία. Στις 28 Μαϊου 2014στην ηλικία των δεκαέξι ετών, πέντε μηνών και πέντε ημερών έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο ενάντια στην Βοϊβοντίνα στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος και έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, καθώς πέτυχε γκολ δύο λεπτά αφότου είχε περάσει ως αλλαγή στο παιχνίδι. Το τελικό σκορ 3-3 ήταν αρκετό για να στέφουν οι <<ερυθρόλευκοι>> πρωταθλητές. Την επόμενη χρόνια έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε ντέρμπι με την Παρτιζάν. Εκείνη την χρόνια βρήκε δίχτυα συνολικά έξι φορές.

? Οι εμφανίσεις του είχαν κάνει τον τότε αθλητικό διευθυντή της ομάδας Ζβένταν Τέρζιτς να δηλώσει εκείνη την εποχή: <<Ο Γιόβιτς θα γίνει ο καλύτερος επιθετικός>>, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας είχε καταφέρει να απορρίψει τις πρώτες προσεγγίσεις που είχαν γίνει από συλλόγους του εξωτερικού, οι οποίοι ενδιαφέρονταν να εντάξουν στο δυναμικό τους τον νεαρό επιθετικό.Ενδεικτικό της πίστης της ομάδας στο σπάνιο ταλέντο του ήταν η άρνηση της διοίκησης να παραχωρήσει τον ποδοσφαιριστή έναντι δύο εκατομμυρίων ευρώ στην Ατλέτικο Μαδρίτης που κατέθεσε σχετική πρόταση, παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Ερυθρός Αστέρας .Παράλληλα οι οπαδοί συνήθιζαν να τον παρομοιάζουν με τον Ντάρκο Πάντσεφ, τον σκόρερ – ηρώα στην Ευρωπαϊκή κούπα το 1991.

Τελικά τον Φεβρουάριο του 2016 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Μπενφίκα. Το κόστος της μεταγραφής ανήλθε στα έξι, έξι εκατομμύρια ευρώ περίπου ,ενώ τον Ιούνιο του 2017 παραχωρήθηκε στην ΆιντράχτΦρανκφούρτης με μορφή διετούς δανεισμού με οψιόναγοράς κοντά στα δώδεκα εκατομμύρια ευρώ, προκείμενου να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Την πρώτη του χρονιά σημείωσε εννιά γκολ.

Στις 19 Οκτωβρίου 2018 η Άιντραχτ Φρανκφούρτης διέσυρε 7-1 την ΦορτούναΝτίσελντορφ και ο νεαρός στράικερ πέτυχε ένα ασύλληπτο ρεκόρ ,καθώς έβαλε πέντε γκολ όντας μόλις είκοσι ενός ετών. Ποτέ ξανά ένας παίκτης των <<αετών>> δεν έχει καταφέρει κάτι ανάλογο.. Σημειωτέον ότι εάν είχε πετύχει ένα ακόμα τέρμα θα είχε ισοφαρίσει το ιστορικό ρεκόρ του Ντίτερ Μίλερ το 1977 ο οποίος είχε σκοράρει έξι φορές στο 7-2 της Κολωνίας κόντρα στη Βέρντερ Βρέμης.

Μόλις δεκατέσσερις παίκτες στη μακρά ιστορία της Μπουντεσλίγκα έχουν καταφέρει να σημειώσουν πέντε γκολ σε ένα παιχνίδι. Σε δηλώσεις του ύστερα από αυτό το ιστορικό παιχνίδι ο τεχνικός των <<αετών>> Άντι Χιούτερείχε αναφέρει μεταξύ άλλων <<Ο Λούκα έχει τις προϋποθέσεις να γίνει παίκτης παγκόσμιας κλάσης>>.

Επιπλέον ο ίδιος ο πρωταγωνιστής είχε επισημάνει, όσον αφορά την επιρροή που του άσκησε ο προηγούμενος προπονητής Νίκο Κόβατς<< Στην Φρανκφούρτη συνάντησα τον Κόβατς που με βοήθησε να εξελιχτώ τόσο ως παίκτης όσο και ως άνθρωπος>>. Επιπλέον,υπογράμμισε: <<Τώρα ο προπονητής μού δίνει ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία>>. Τέλος, αναφορικά με το μεγαλειώδες επίτευγμα του είχε πει χαρακτηριστικά <<Είναι κάτι μοναδικό, είμαι περήφανος>>.

Ακολουθούν στιγμιότυπα από το συγκεκριμένο παιχνίδι



Χωρίς αμφιβολία, φέτος πραγματοποιεί την καλύτερη χρονιά της καριέρας του. Μετρά ήδη δέκα γκολ και τρεις ασίστ στο πρωτάθλημα, και έχει βρει δίχτυα 5 φορές στο Γιουρόπα Λιγκ. Οι κινήσεις του χωρίς την μπάλα, η ικανότητα να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του σε συνδυασμό με την εκτελεστική δεινότητα και το δολοφονικό ένστικτο που διαθέτει, τον καθιστούν έναν από τους πλέον περιζήτητους επιθετικούς στην Ευρώπη. Η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει ότι είναι ένας ελπιδοφόρος αθλητής που δουλεύει μεθοδικά και βελτιώνεται συνεχώς και από ό,τι φαίνεται το μέλλον τού ανήκει.

Επιμέλεια: Παναγιωτης Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x