Επικαιρότητα

Μαρτυρίες προσφύγων: Τούρκοι μας έβαλαν σε βάρκα και μας έπνιξαν έξι φορές, την έβδομη φτάσαμε Λέσβο

«Στην Τουρκία μας φέρθηκαν απαίσια. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν τα λεφτά. Πλήρωσα 1.200 ευρώ για εμένα και 500 ευρώ για κάθε ένα από τα παιδιά μου»

Συγκλονιστικές είναι για ακόμη μία φορά οι εικόνες από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Στον Πειραιά έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς αυτό τις τελευταίες ημέρες έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspot. Όπου και να στρέψει κανείς το βλέμμα αντικρίζει ανθρώπους ταλαιπωρημένους με τα λιγοστά υπάρχοντά τους στην πλάτη. Η αγωνία και ο φόβος για το μέλλον τους είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που είναι ζωγραφισμένα στο πρόσωπό τους. Όλοι τους έχουν κι από μια τραγική προσωπική ιστορία να διηγηθούν.

Η 24χρονη Σόζα έφυγε από τη Συρία με σκοπό να φτάσει στη Γερμανία όπου βρίσκεται εδώ και πέντε μήνες ο σύζυγός της. Έφτασε από τη Σάμο στον Πειραιά σήμερα το πρωί. Μαζί της έχει το μόλις πέντε μηνών μωρό της και την πεντάχρονη κόρη της. "Ο άντρας μου έφυγε από το σπίτι μας έναν μήνα αφότου γέννησα. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα κι έπρεπε να φύγει για να βρει ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά μας", τονίζει στο protothema.gr.

H 24χρονη Σόζα με τα παιδιά και την αδελφή της
inner

"Δεν έχει βρει ακόμη δουλειά, αλλά προσπαθεί να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες. Το ταξίδι μου με τα παιδιά μου ήταν πολύ δύσκολο μέχρι να φτάσουμε στην Ελλάδα. Το μωρό μου έχει αρρωστήσει και κάθε ημέρα φοβάμαι μήπως μας συμβεί το οτιδήποτε. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι δε φεύγουμε γιατί έχουμε σπίτι να μείνουνε, φεύγουμε γιατί δεν έχουμε πού να κοιμηθούμε. Η Συρία έχει διαλυθεί", προσθέτει.

"Στην Τουρκία μας φέρθηκαν απαίσια. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν τα λεφτά. Πλήρωσα 1.200 ευρώ για εμένα και 500 ευρώ για κάθε ένα από τα παιδιά μου. Πολλούς άλλους τους έκλεψαν και τους τα πήραν όλα. Μας έβαλαν σε μια βάρκα και μας στοίβαξαν.

Δεν τους ενδιέφερε εάν πνιγούμε, εάν μαζί μας είχαμε μωρά παιδιά. Ξέρω ότι τα σύνορα είναι κλειστά, αλλά, όπως και να έχει, θα συνεχίσω το ταξίδι μου", επισημαίνει, ακόμη, η 24χρονη μητέρα.

Η Φατέν είναι 60 ετών. Όπως λέει στο protothema.gr ο Θεός δεν της χάρισε παιδιά, αλλά δύο εκπληκτικά ανίψια. "Ο άντρας μου σκοτώθηκε στον πόλεμο στη Συρία. Από όταν τον έχασα δε μου έμεινε τίποτα παρά η οικογένεια της αδερφής μου. Βρίσκομαι στον Πειραιά εδώ και δύο ημέρες με τα ανίψια μου, ηλικίας 22 και 16 ετών. Θέλουμε να πάμε στη Γερμανία κι ελπίζουμε να τα καταφέρουμε", σημειώνει.
Η Φατέν με τα ανίψια της
inner

"Οι συνθήκες του ταξιδιού μας ήταν άθλιες. Στην Τουρκία πληρώσαμε 700 δολάρια το άτομο για να μας μεταφέρουν σε κάποιο ελληνικό νησί. Έξι φορές μας έβαλαν σε βάρκα κι έξι φορές μας πέταξαν στη θάλασσα και μας γύρισαν πίσω στην Τουρκία. Ήταν τρομακτικό όλο αυτό. Δεν ξέρω γιατί μας το έκαναν αυτό οι Τούρκοι δουλέμποροι. Ευτυχώς, την έβδομη φορά δεν μας βούλιαξαν και φτάσαμε στη Μυτιλήνη", αποκαλύπτει η 60χρονη Φατέν, τονίζοντας ότι "στην Τουρκία μας φέρθηκαν σα να είμαστε ζώα".

"Έχουμε εγκλωβιστεί στον Πειραιά. Δυο ημέρες κοιμόμαστε στο πάτωμα. Κάνει κρύο και οι συνθήκες δεν είναι καλές. Δεν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε κάποιο ξενοδοχείο και τα λιγοστά που μας έχουν απομείνει είναι για να μας φτάσουν μέχρι τον τελικό μας προορισμό", συνεχίσει, τονίζοντας πως "θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους Έλληνες που ήρθαν εδώ και μας έφεραν φαγητό, ρούχα και κουβέρτες".

Η Χαγιάτ είναι 21 ετών και ταξίδευε έναν ολόκληρο μήνα μαζί με άλλα 21 συγγενικά της πρόσωπα μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν από τη Συρία στα τουρκικά παράλια. Από τα 22 άτομα, τα οκτώ είναι παιδιά, ηλικίας από οκτώ μηνών μέχρι έξι χρόνων. Όπως επισημαίνει στο protothema.gr "το ταξίδι μας ήταν αντίξοο. Στη δίκη μας οικογένεια σταθήκαμε τυχεροί. Δε χάσαμε στην πορεία κανένα μας μέλος. Πολλοί Σύροι πέθαναν στο δρόμο, άλλους τους έκλεψαν και τους πήραν όλα τους τα χρήματα, άλλοι πνίγηκαν στη θάλασσα".

Η Χαγιάτ με πέντε από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας
inner

"Σε αυτό το ταξίδι μας πολλά παιδιά ήταν μόνα είτε γιατί ο πατέρας ή η μάνα τους πέθαναν πριν φτάσουμε στην Τουρκία είτε γιατί πνίγηκαν. Στην Τουρκία υπάρχει ένα ολόκληρο κύκλωμα μαφίας που μας εκμεταλλεύονται με πολλούς τρόπους, ειδικά τα παιδιά. Το λιγότερο είναι να σε κλέψουν. Κι αυτό συνέβη σε κάποιους από εμάς. Όμως, τα καταφέραμε και φτάσαμε στην Ελλάδα χωρίς απώλειες", σημειώνει, παράλληλα, η Χαγιάτ.

"Πέρα από το ότι κάποιους μας έκλεψαν το άλλο κακό που μας συνέβη ήταν ότι μας χώρισαν. Τους Τούρκους δουλεμπόρους δεν τους νοιάζει εάν κάποιοι είναι οικογένεια. Μας χώρισαν και άλλους τους έστειλαν στη Λέσβο κι άλλους στη Σάμο. Μέχρι να βεβαιωθούμε ότι όλοι είμαστε καλά οι ώρες αγωνίας που ζήσαμε ήταν απίστευτες. Συναντηθήκαμε όλοι κι ενωθήκαμε ξανά χθες το βράδυ στον Πειραιά. Απόψε το βράδυ θα φύγουμε για Σκόπια, θέλουμε να πάμε στη Γερμανία και θα κάνουμε τα πάντα μέχρι να φτάσουμε εκεί", καταλήγει.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x