Ελλάδα

Μαζί και... μόνοι

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρώνται απόψε στο άδειο λόγω τιμωρίας ΣΕΦ στο πρώτο από τα πολλά ντέρμπι που θα δώσουν φέτος. Το www.sport-fm.gr αναλύει όλα τα δεδομένα της μάχης.

Έχουν συνηθίσει να είναι οι μόνοι διεκδικητές του τίτλου εδώ και χρόνια. Σήμερα θα παίξουν και… μόνοι. Σε σκηνικό ανάλογο με αυτό που τελείωσε το περασμένο πρωτάθλημα, και με το γνωστό πολεμικό κλίμα μεταξύ των διοικήσεών τους, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ρίχνονται απόψε στη μάχη της Α1 στο άδειο λόγω τιμωρίας ΣΕΦ. Και παρότι το σημερινό παιχνίδι δεν κρίνει τίποτα και θα ακολουθήσουν πολλά περισσότερα, τα κίνητρα για τη νίκη είναι πολλά.

Ντέρμπι ιδιαιτεροτήτων

Οι ιδιαιτερότητες του αποψινού αγώνα είναι πολλές. Πέρα από το «ψυχρό» περιβάλλον του άδειου ΣΕΦ, που μπορεί να επηρεάσει με κάθε πιθανό τρόπο τη μία ή την άλλη ομάδα, είναι σαφές πως οι δύο μονομάχοι είναι ανέτοιμοι (έχοντας αρκετές προσθαφαιρέσεις στα ρόστερ τους και με τους διεθνείς να έχουν ενσωματωθεί καθυστερημένα ελέω Ευρωμπάσκετ) και λαβωμένοι από τραυματισμούς κομβικών παικτών. Οι δύο προπονητές έχουν δηλώσει πως δεν θα ήθελαν τόσο νωρίς αυτό το ματς παρότι γνωρίζουν ότι δεν κρίνει απολύτως τίποτα και πρόκειται μόνο για την πρώτη από τις πολλές μάχες που θα ακολουθήσουν: μίνιμουμ δύο, αυτές στην κανονική περίοδο και μάξιμουμ πέντε για την Α1, συν μία στο Κύπελλο και με πιθανό «ραντεβού» ακόμη και στην Ευρωλίγκα.

Κρίνει τίποτα;

Ο Ολυμπιακός μπαίνει στο νέο πρωτάθλημα με τιμωρία τεσσάρων αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και -2 από τα περσινά γεγονότα του τελευταίου τελικού στο ΣΕΦ. Θεωρητικά, λοιπόν, σε περίπτωση νίκης του Παναθηναϊκού απόψε κρίνεται από την πρώτη αγωνιστική το πλεονέκτημα έδρας στα play offs, αφού οι «πράσινοι» θα έχουν… αέρα τριών νικών έναντι του αντιπάλου τους και θα τον περιμένουν στο δεύτερο γύρο στο ΟΑΚΑ. Αντιθέτως, με νίκη των γηπεδούχων, οι Πειραιώτες πλησιάζουν αμέσως στο -1 και με νίκη στο ΟΑΚΑ, εφόσον δεν στραβοπατήσουν σε κανένα άλλο από τα 24 παιχνίδια της κανονικής περιόδου, θα πάρουν και την πρωτιά.

Αλήθεια, όμως, πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το πλεονέκτημα έδρας; Πέρσι ο Ολυμπιακός επικράτησε δύο φορές του Παναθηναϊκού στην κανονική περίοδο, αλλά στη συνέχεια έχασε σε τέσσερις τελικούς (έναν του Κυπέλλου και τρεις στα play offs) με το νταμπλ να καταλήγει σε πράσινα χέρια. Φυσικά η έδρα δίνει ένα προβάδισμα, αλλά δεν εξασφαλίζει τίποτα. Κρατήστε κι αυτό: στις 13 φορές που οι «αιώνιοι» έχουν αναμετρηθεί σε σειρά τελικών Α1, η ομάδα που είχε το πλεονέκτημα κατέκτησε τον τίτλο οκτώ φορές κι αυτή με το μειονέκτημα πέντε (μία φορά ο Ολυμπιακός και τέσσερις ο Παναθηναϊκός).

Σαν να είναι εκεί

Με φόρα από την κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου και τον αέρα του δις πρωταθλητή Ευρώπης ο Ολυμπιακός περιμένει τον Παναθηναϊκό. Ο κόσμος μπορεί να λείπει, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» είναι αποφασισμένοι να παίξουν και για τον κόσμο τους χαρίζοντάς τους μία μεγάλη νίκη. Ένα ροζ φύλλο θα κρατήσει την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα «ζωντανή» στη διεκδίκηση του πλεονεκτήματος έδρας και θα δώσει ενδιαφέρον σε ολόκληρη την κανονική περίοδο σε επίπεδο κορυφής.

Οι «ερυθρόλευκοι», που χθες προπονήθηκαν υπό το βλέμμα των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, θα παραταχθούν χωρίς τον τραυματία Έισι Λο, ενώ την τελευταία στιγμή θα κριθεί η συμμετοχή του Μίρζα Μπέγκιτς, που δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τις ενοχλήσεις στη μέση, αν και χθες έβγαλε το μεγαλύτερο μέρος της προπόνησης. Αν ο Σλοβένος γίγαντας είναι ανέτοιμος, τη θέση του στη δωδεκάδα θα πάρει ο Δημήτρης Αγραβάνης. Εκτός μάχης είναι ο ανέτοιμος Μαυροειδής και ο νεαρός Χριστοδούλου (που ως Κύπριος πιάνει θέση ξένου). Ένα από τα στοιχήματα των Πειραιωτών είναι πώς θα ανταποκριθούν οι πρωτάρηδες σε τέτοιο ντέρμπι Λοτζέσκι, Σίμονς, Πέτγουεϊ, Ντάνστον, Μπέγκιτς Παπαπέτρου και Αγραβάνης. Οι… παλιοί, αλλά και οι νεότεροι με τέτοιες εμπειρίες έχουν φροντίσει τις τελευταίες ημέρες να τους βάλουν στο κλίμα.

Να… τελειώνει με την έδρα

Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στο ΣΕΦ για να φύγει όπως και στις τελευταίες δύο επισκέψεις του: νικητής. Οι «πράσινοι» γνωρίζουν καλά πως ενδεχόμενη επικράτηση τους χαρίζει από τώρα το πλεονέκτημα έδρας στα play offs. Αυτό μπορεί να μην εξασφαλίζει… τίτλο, αλλά το «τριφύλλι» μετρά στο ΟΑΚΑ 31 νίκες σε ισάριθμα ματς για τους τελικούς της Α1, ενώ μετρά 24 νίκες σε ισάριθμα ματς στο γήπεδό του απέναντι στους «ερυθρόλευκους».

Ο Αργύρης Πεδουλάκης έκανε την έκπληξη και πήρε στην αποστολή τον Ρόκο Λένι Ούκιτς. Παρότι οι εκτιμήσεις ανέφεραν πως θα επέστρεφε στη δράση στα τέλη Νοεμβρίου, ο Κροάτης γκαρντ προπονήθηκε χθες κανονικά και παρότι ανέτοιμος ίσως σήμερα να είναι ακόμη και στη δωδεκάδα. Περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους, αλλά πιθανώς και να πάρει λίγα λεπτά συμμετοχής! Ντεμπούτο αναμένεται να κάνει ο Δημήτρης Μαυροκεφαλίδης, που ξεπέρασε τον μυϊκό τραυματισμό του από το Ευρωμπάσκετ. Οι «πράσινοι» σε σχέση με τον Ολυμπιακό έχουν το πλεονέκτημα πως πέραν των νεοαποκτηθέντων Παππά και Γιάνκοβιτς όλοι οι υπόλοιποι έχουν παραστάσεις από τέτοια ντέρμπι. Ακόμη και οι… καινούριοι Φώτσης-Μπατίστ τα έχουν φάει με το κουτάλι, όπως επίσης και ο Μαυροκεφαλίδης που πλέον έχει αλλάξει στρατόπεδο.

* Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι κ.κ. Χριστοδούλου, Γκόντας και Παναγιώτου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x