Κώστας Μιαούλης

Με αντίπαλο πρώτα τον εαυτό τους

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την κλήρωση όλων των εκπροσώπων μας, προσπαθεί να ρίξει φως στους αντιπάλους και μοιράζει με το δικό του σκεπτικό τις πιθανότητες πρόκρισης για τις ελληνικές ομάδες.

Θεωρώ πως με την πτώση του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, συζητάμε πολύ περισσότερο όταν έχουν γίνει οι κληρώσεις και λιγότερο όταν διεξάγονται τα ματς.

Εκεί που κατά κανόνα γίνονται οδυνηρές διαπιστώσεις, ακόμα και όταν οι ομάδες μας νωρίτερα, έχουν δώσει το δικαίωμα να προσδοκούμε σε κάτι καλύτερο. Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση στηρίζω και τον τίτλο που έχω στο κείμενο. Σε μια χρονιά που ξεκινάει γεμάτη ερωτήματα, όλοι οι σύλλογοι μας μπαίνουν από νωρίς στα βαθιά.

Ευελπιστώ πως η χθεσινή τριάρα που έριξε ο ΠΑΣ στην Οντ, αποτελεί ένα θετικό σημάδι πώς ήρθε η ώρα να σηκώσουμε κεφάλι. Για να έχουν πιθανότητες πρόκρισης, οι σύλλογοι μας πρέπει να τινάξουν την μίζερη εικόνα που παρουσιάζουμε ως ποδόσφαιρο σε συλλογικό και σε εθνικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Ασφαλώς και η καθεμία από τις ομάδες έχει διαφορετικές πιθανότητες. Ο Ολυμπιακός, που βέβαια μπαίνει σε μια τέτοια διαδικασία μετά από μια εξαετία βρίσκεται σε ένα καλοκαίρι μετάβασης, η ΑΕΚ επιστρέφει μετά από έξι χρόνια. Ο ΠΑΟΚ κάτι θαρρώ πως οφείλει στον Άγιαξ, ο Παναθηναϊκός θεωρητικά έχει το πιο εύκολο έργο απ’ όλους. Τέλος ο ΠΑΣ δεν έχει κάτι να χάσει και όπως έδειξε δεν θ’ αποτελέσει εύκολη λεία για κανέναν. Θα προσπαθήσω να γίνω κάπως πιο αναλυτικός και να μοιράσω πιθανότητες. Θέλω πριν απ’ αυτό να διευκρινίσω κάτι. Πιστεύω πως κανείς δεν είναι αποκλεισμένος από χέρι και δεν θα μου φαινόταν απίθανο να τα καταφέρουν όλοι. Πάνω απ’ όλα οι ελληνικές ομάδες θα έχουν όμως αντίπαλο πρώτα τον εαυτό τους.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Για τον Ολυμπιακό μπορεί να έρθει ξανά μία παλιά γνώριμη που είναι η Σερίφ Τιρασπόλ. Οι Μολδαβοί είναι μια μπαρουτοκαπνισμένη ομάδα ειδικά σε αυτές τις φάσεις, αλλά για τον Ολυμπιακό θεωρώ πως θα είναι μία εύκολη λεία. Δεν έχει περάσει ποτέ στους ομίλους και αυτό δείχνει πώς αποτελεί μία ομάδα με συγκεκριμένες δυνατότητες. Η Χαποέλ Μπιρ Σεβά αποτελεί τη νέα δύναμη στο ποδόσφαιρο στο Ισραήλ. Είχε πολύ καλή αντιμετώπιση από τη διαιτησία στο πρώτο ματς με σφύριγμα που της χάρισε τη νίκη και είναι κι αυτά στοιχεία που δεν πρέπει να περνάνε απαρατήρητα. Η αρνητική παράδοση του Ολυμπιακού με ομάδες από το Ισραήλ και οι κλιματικές συνθήκες, όπου στη ρεβάνς οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να συναντήσουν 40+ σε θερμοκρασίες με κάνει να πιστεύω κι εγώ πως οι Μολδαβοί αποτελούν καλύτερη περίπτωση.

Πιθανότητες με Μπιρ Σεβά: 75-25%
Πιθανότητες με Σερίφ 80-20%


ΠΑΟΚ

Ο Άγιαξ προέρχεται από το μεγάλο «πατατράκ» της απώλειας του πρωταθλήματος την τελευταία αγωνιστική. Για οποιαδήποτε ομάδα μια τέτοιου είδους απώλεια δεν αποτελεί μία συνοπτική διαδικασία, ειδικά από τη στιγμή που άλλαξε ο προπονητής και τη θέση του Ρόναλντ Ντε Μπουρ, πήρε ο Πίτερ Μπος. Οι παίκτες του αποτελούν τη βάση των «οράνιε», δίχως αυτό να σημαίνει πως το ποδόσφαιρο της χώρας βρίσκεται στα καλύτερα του. Επίσης σημαντική για την έκβαση των αγώνων θα είναι και η κατάσταση του Αρκάντιους Μίλικ που έπρεπε να γεμίσει τις μπαταρίες του μετά το EURO. Ο Άγιαξ που για την άμυνα πήρε τον Βέστερμαν, θα πρέπει να πιέσει τον «Αίαντα» και να τον υποχρεώσει σε λάθη σε μια ευάλωτη άμυνα. Ταυτόχρονα όμως και ο Δικέφαλος οφείλει να συμμαζευτεί ο ίδιος στα μετόπισθεν και να μην προσφέρει ο ίδιος γκολ δώρα.

Πιθανότητες: 35-65%


ΑΕΚ

Ήταν μια από τις δυσκολότερες κληρώσεις που θα μπορούσε να έχει θεωρητικά, αλλά δεν θα βάφω μαύρα. Πρώτα απ’ όλα βέβαια ευελπιστώ πως η Ενωση θα έχει σπεύσει να καλύψει το κενό που έχει στην επίθεση με έναν αξιοπρεπή επιθετικό που θα της αυξήσει τις πιθανότητες να επιστρέψει πετυχαίνοντας μια μεγάλη πρόκριση. Οι «στεφανουά» είναι κι αυτή ομάδα που παρά τα εξαιρετικά τρεξίματα της και τις φυσικές της δυνάμεις δεν έχει το εύκολο γκολ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την όχι ιδιαίτερη ενίσχυση της μέχρι στιγμής, αφήνουν ελπίδες. Η εμπειρία του Κετσπάγια σε τέτοιες διαδικασίες προκριματικών αυξάνουν κάπως τις πιθανότητες της Ένωσης. Στα τελευταία νέα το γεγονός πως το κενό του Ασού-Εκοτό καλύπτει ο Μ’ Μπένγκ υπογράφει στην Σεντ Ετιέν. Ναι σωστά καταλάβατε. Ο αριστερός μπακ που δεν πήρε η ΑΕΚ. Αυτό που πιστεύω είναι πως η Ένωση το παλεύει, αυτό που θα ξενερώσει περισσότερο θα είναι ν’ αποκλειστεί σε μια οριακή κατάσταση, επειδή θα της λείπει κάτι προφανές από το ρόστερ της.

Πιθανότητες (αν πάρει φορ η ΑΕΚ): 35-65%
Πιθανότητες (χωρίς φορ η ΑΕΚ): 25-75%


ΠΑΟ

Για τον Παναθηναϊκό ήταν μία κλήρωση ιδανική. Θα κοντράρει μία ομάδα που πιστεύω πως έχει τόσες αδυναμίες που δεν επιτρέπουν το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης όχι για το αν είναι φαβορί οι «πράσινοι», αλλά για το πόσο μεγάλο φαβορί είναι σε αυτό το ζευγάρι. Η ΑΪΚ πέρσι αποκλείστηκε από τον Ατρόμητο με συνοπτικές διαδικασίες και φέτος με βάση τους ποδοσφαιριστές που διαθέτει και το ρόστερ της είναι ακόμα πιο αδύναμη. Απέναντι της ένας Παναθηναϊκός που θα είναι ενισχυμένος και επιθετικά και δεν πρόκειται ν’ αντιμετωπίσει προβλήματα από μία ομάδα που είναι ευάλωτη αμυντικά. Ο Παναθηναϊκός δεν δικαιολογείται να μην περάσει την συγκεκριμένη ομάδα και ένας αποκλεισμός θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα. Τώρα για το ενδεχόμενο να παίξει με την Γιουρόπα από το Γιβραλτάρ, τότε πάμε στο 95-5%.

Πιθανότητες με ΑΪΚ: 75-25%
Πιθανότητες με Γιουρόπα:95-5%


ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Η τεράστια νίκη του επί της Οντ αποτέλεσε την πιο ευχάριστη και ίσως απρόσμενη εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς πώς του έφυγαν τέσσερις ποδοσφαιριστές από τον βασικό κορμό. Ο Στρούνα, ο Ίλιτς, ο Μανιάς και ο Τσουκαλάς δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμα και πιστεύω πως και ο κόσμος του «Αγιαξ της Ηπείρου» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να γίνει υπέρβαση και ο ΠΑΣ να θεωρείται ήδη στην επόμενη φάση από το πρώτο ματς. Βέβαια η Άλκμααρ δεν είναι Οντ, αποτελεί μια παραδοσιακή δύναμη του ολλανδικού ποδοσφαίρου και ο συντελεστής δυσκολίας θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Για μένα στον ΠΑΣ δεν πρέπει να παρασυρθούν από αυτό τον θρίαμβο και είναι δεδομένο πως η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση. Αυτό όχι για να περάσει τους Ολλανδούς, αλλά για να έχει και πάλι μια θετική πορεία στο πρωτάθλημα.

Πιθανότητες: 20-80%

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x