Επικαιρότητα

Με αντιπροτάσεις στο σημερινό EWG η ελληνική πλευρά

Τη δική της αντιπρόταση αναμένεται να παρουσιάσει στους θεσμούς η Ελληνική κυβέρνηση, στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group.

Τη δική της αντιπρόταση αναμένεται να παρουσιάσει στους θεσμούς η Ελληνική κυβέρνηση, στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Χουλιαράκης, που θα εκπροσωπήσει το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να παρουσιάσει την αντιπρόταση της κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει σταδιακή μείωση του αφορολόγητου ορίου, με αρχική άμεση νομοθέτηση στις 7.200 ευρώ και την, υπό προϋποθέσεις, μείωση του, μετά το 2019 σε 6.000 ευρώ.

Πάντως, οι προσδοκίες για τη σημερινή συνεδρίαση του EWG είναι χαμηλές, ενώ το κλίμα έχουν επιβαρύνει οι χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε, Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ.

Χθες, ο Βοφλγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι ένα κούρεμα χρέους θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας συμπληρώνοντας πως για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Μάλιστα ο ίδιος προέτρεψε τους θεσμούς να συνεχίσουν τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς μόνον όταν τηρήσει τα προβλεπόμενα, η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε στη μείωση του αφορολογήτου και ζητεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις.

Όπως είπε, το Ταμείο αναγνώρισε τη δημοσιονομική προσπάθεια και τις «τεράστιες θυσίες» των Ελλήνων πολιτών και κάποιες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο η Ελλάδα θα πρέπει να «δουλέψει» περισσότερο, όσον αφορά στα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, σχολιάζοντας ότι συχνά αναθεωρεί «σημαντικά» τα στοιχεία αυτά.

Προειδοποίηση πως η Ολλανδία δεν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν αποχωρήσει από αυτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Εν τω μεταξύ, κοινοτική πηγή προειδοποιούσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος και τα κλιμάκια των θεσμών δεν επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα, τότε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναβάλλεται για τον Απρίλιο, ή και το Μάιο, καθώς το Μάρτιο μεσολαβούν οι Ολλανδικές εκλογές.

Πρόσθεσε μάλιστα πως η πρόοδος είναι «ελάχιστη», και τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά, επισημαίνοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x