Νίκος Ζέρβας

Με «ερυθρόλευκη» φινέτσα

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει από το Μιλάνο για την μια ακόμα μπασκετική παράσταση που προσέφερε στην φετινή Ευρωλίγκα κόντρα στην Αρμάνι ο Ολυμπιακός, που συνδυάζει ουσία και αγωνιστική βελτίωση.

Το ματς στο Μιλάνο, ήταν από αυτά που συγκαταλέγονται στα πιο… ύπουλα της μακράς πορείας του Ολυμπιακού στον 6ο όμιλο του Top 16. Αγωνιστικά γιατί το άναρχο στυλ παιχνιδιού της ομάδας του Μπάνκι είναι ικανό να «σκοτώσει» τον οποιονδήποτε αντίπαλο. Ουσιαστικά, διότι οι «ερυθρόλευκοι» θα έχαναν τη μία έξτρα νίκη που έχουν από ΤΣΣΚΑ και Φενέρ στη μάχη που δίνουν για το πλεονέκτημα έδρας. Ο φετινός Ολυμπιακός όμως, δείχνει να μην πολυκαταλαβαίνει από αυτά. Προετοιμάζεται με τον καλύτερο τρόπο, προσαρμόζετε στις ανάγκες του κάθε παιχνιδιού ξεχωριστά και βρίσκει τον τρόπο να πετυχαίνει τον σκοπό του.

Αποστολή στο Μιλάνο, Νίκος Ζέρβας

Η όγδοη νίκη σε εννέα παιχνίδια στο Top 16 και το τέταρτο «διπλό» σε πέντε παιχνίδια μακριά από το ΣΕΦ, ήρθε πολύ πιο εύκολα απ’ ότι περίμενε και ο πιο αισιόδοξος φίλος της ομάδας. Η Αρμάνι έπαιζε ουσιαστικά το τελευταίο της χαρτί (θα έμπαινε γερά στο κόλπο μετά την ήττα της Εφές), αλλά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του δεν της άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Από το πρώτο κιόλας λεπτό ήλεγξαν τον ρυθμό και με εξαίρεση ένα πεντάλεπτο στο δεύτερο δεκάλεπτο, έδιναν την αίσθηση πως ακόμα και… τώρα να συνεχιζόταν το ματς, θα ήταν μπροστά στο σκορ.

Με άμυνα στοχευμένη στα πικ εν ρολ του Σάμουελς τον οποίο αντιμετώπισαν εξαιρετικά Ντάνστον και Χάντερ, ο Ολυμπιακός ανάγκασε την Αρμάνι να εγκαταλείψει πρόωρα τον ορθολογικό τρόπο ανάπτυξης και να επιδοθεί στο αγαπημένο της «ένας εναντίον ενός» και Άγιος ο Θεός. Σημειωτέον, οι δύο ψηλοί ήταν εξαιρετικοί σε άμυνα και επίθεση, στην πρώτη κοινή μεγάλη τους εμφάνιση την ίδια βραδιά. Αυτό, ίσως να είναι το πολυτιμότερο… γαλόνι της βραδιάς. Όσο είχαν ανάσες οι Μπρουκς και Ράγκλαντ και η ελληνική ομάδα δεν τους έπαιζε με βοήθειες, οι ιταλοί ήλπιζαν πως θα μπορέσουν να ρίξουν στο καναβάτσο τους πρωτοπόρους του ομίλου, αλλά μάταια. Ο Σπανούλης «χτυπούσε» σε καίρια σημεία με εκτέλεση και δημιουργία και όποτε οι γηπεδούχοι πλησίαζαν, η απάντηση ερχόταν άμεσα. Είτε με αιφνιδιασμό, είτε με πικ εν ρολ, είτε με μακρινά σουτ.

Όσα… φτερά και να προσπάθησε να βγάλει η Αρμάνι (πιο συγκεκριμένα ο Τζεντίλε που έπαιζε σχεδόν μόνος), ο Ολυμπιακός της τα έκοβε μονομιάς. Σουτάροντας με 50% εντός παιδιάς, ελέγχοντας σε μεγάλο βαθμό τα ριμπάουντ, έχοντας συγκέντρωση και διπλάσιες ασίστ (22-11). Στην αντίπερα όχθη ατομικό μπάσκετ… τουρλουμπούκι, χωρίς πλάνο. Ακόμα και όταν εμφανιζόταν κάτι τέτοιο, ο Σφαιρόπουλος με ένα τάιμ άουτ, έβαζε τα πράγματα στη θέση τους. Εκτός από τον αρχηγό και τον για ένα ακόμα βράδυ συγκινητικό Πρίντεζη, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν πολλά από τους Ντάρντεν και Μάντζαρη που ήταν ακούραστοι σε άμυνα και επίθεση. Ο πρώτος μάλιστα, ανταποκρίθηκε παίζοντας αρκετά στο «4» και έκανε ίσως την πιο μεστή του φετινή εμφάνιση.

Η βραδιά στο «Mediolanum Forum», είχε και άλλο ένα… λάφυρο. Αφορά την επανεμφάνιση του Ιωάννη Παπαπέτρου μετά από έξι μήνες. Ο μεγάλος άτυχος της σεζόν, μπήκε με ειδικό ρόλο να παίξει «ξύλο» στον Τζεντιλε και τα κατάφερε μία χαρά. Έβαλε και το τριποντάκι του έχοντας μπει μόλις μερικά δευτερόλεπτα στη μάχη, δείχνοντας πως το λέει η… καρδούλα του. Την ώρα που ο Ολυμπιακός μετράει και πάλι τραυματισμούς, το rotation του ενισχύεται με έναν παίκτη που όταν βρει ρυθμό, θα προσφέρει ποιότητα και λύσεις.

Το 8-1 είναι γεγονός και ο Ολυμπιακός έχει πλέον τη τύχη στα χέρια του. Όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν οι «ερυθρόλευκοι», ενδεχόμενο 9-1 την επόμενη εβδομάδα κόντρα στην Φενέρ, τους δίνει το πλεονέκτημα έδρας και ο δρόμος προς την Μαδρίτη γίνεται πιο βατός. Απομένουν ακόμα πέντε δύσκολα παιχνίδια πριν τα προημιτελικά, όμως με τον τρόπο που παίζει ο συνεχώς βελτιωμένος και «φρέσκος» σε ιδέες Ολυμπιακός, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε…

Υ.Γ.: Απομένουν 2΄44΄΄ για το φινάλε και το +12 του Ολυμπιακού γίνεται +10 έπειτα από μία λάθος περιστροφή και αδράνεια της άμυνας. Ο Σφαιρόπουλος παίρνει αμέσως τάιμ άουτ και ζητάει από τους παίκτες πίεση σε όλο το γήπεδο από τη πρώτη επαναφορά. Αμέσως η Αρμάνι κάνει λάθος και η κατοχή αλλάζει. Το καθαρό μυαλό και η ετοιμότητα του προπονητή, σε όλο τους το μεγαλείο…

Υ.Γ.1: Ένα ακόμα δείγμα της σκληρής και πολύ καλής δουλειάς (φαίνεται στο παρκέ που η παράσταση γίνεται όλο και πιο όμορφη), έχει να κάνει με την βελτίωση του Οθέλο Χάντερ στο παιχνίδι με πλάτη. Ο Αμερικανός ήρθε ως καλός finisher του πικ εν ρολ και πλέον έχει βάλει στο ρεπερτόριό του και το ποστ απ παιχνίδι, που αλλάζει άρδην προς το καλύτερο τον Ολυμπιακό.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x