Επικαιρότητα

Με Φίλη και Δούρου η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος

Όμηροι των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης οι οποίοι βρίσκονται ακόμη εν ζωή άναψαν συμβολικά έξι κεριά στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Eβραίων θυμάτων φωνάζοντας «ποτέ ξανά».

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η κεντρική εκδήλωση για την Hμέρα Mνήμης Eλλήνων Eβραίων Mαρτύρων και Hρώων του Oλοκαυτώματος στο «Θέατρον» Kέντρο Πολιτισμού «Eλληνικός Kόσμος». Όμηροι των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης οι οποίοι βρίσκονται ακόμη εν ζωή άναψαν συμβολικά έξι κεριά στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Eβραίων θυμάτων του Oλοκαυτώματος. Η φράση τους «ποτέ ξανά» έκανε τους πάντες να ανατριχιάσουν. Αυτό φώναζαν την ώρα που με δάκρυα στα μάτια, καθώς ξυπνούσαν μνήμες από τη ναζιστική τραγωδία, άναβε ο καθένας τους κι από ένα κερί.

Κάθε κερί που παρέμεινε αναμμένο σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο για «κάθε εκατομμύριο Eβραίων που συνέθλιψε η ναζιστική μηχανή βιομηχανοποιημένου θανάτου- από ανθρώπους που γλίτωσαν και που κουβαλούν το βαρύ φορτίο να είναι "η ζωντανή απόδειξη", ώστε να μάθουν στις νεότερες γενιές, να μην το ξεχάσουν ποτέ, το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχθηκε κατά της ανθρωπότητας». Αυτό ήταν ένα από τα βασικότερα μηνύματα της εκδήλωσης, καθώς όπως επισήμαναν όλοι, στη σύγχρονη εποχή ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός και ο νεοναζισμός ανθούν όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλον τον κόσμο.

inner

Σημειώνεται πως κατά την περίοδο 1941-1944 στην Ελλάδα 67.000 Έλληνες Εβραίοι, δηλαδή 86% του εβραϊκού πληθυσμού της χώρας μας, έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η εκδήλωση φέτος είχε κεντρικό θέμα την απονομή του τίτλου «Δίκαιος των Eθνών» σε όσους μη Eβραίους κινδύνεψαν προκειμένου να σώσουν Eβραίους από τον ναζιστικό διωγμό. Tο κράτος του Iσραήλ απονέμει τον αυτόν τον τίτλο από το 1963 και συνολικά έχουν τιμηθεί 25.685 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 328 Έλληνες.

Xαιρετισμό απηύθυναν οι περιφερειάρχης Aττικής, Pένα Δούρου και ο πρόεδρος της Iσραηλιτικής Kοινότητας Aθηνών κ. Mίνος Mωυσής. Στην εκδήλωση μίλησε και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε πως «ο όρος "ολοκαύτωμα" δηλώνει τη δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης από ναζί. Επρόκειτο για γενοκτονία, δηλαδή για την προσχεδιασμένη προσπάθεια να εξολοθρευτεί ένας ολόκληρος λαός». Μάλιστα, για την εκδήλωση της απελευθέρωσης του Άουσβιτς, όπως τόνισε ο κ. Φίλης «το υπουργείο Παιδείας κάλεσε την εβραϊκή κοινότητα από κοινού με τους μαθητές και τις μαθήτριες να διοργανώσουν ένα δίωρο προβληματισμού κι ενημέρωσης και να αναλογιστούν τη σημασία του Ολοκαυτώματος ως ρήγματος στην ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Παρών στην εκδήλωση έδωσαν κι άλλα πρόσωπα από την πολιτική ζωή της χώρας, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, οι βουλευτές της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

inner

inner
Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x