Επικαιρότητα

Με τον ήλιο στα... «πανιά» του

Το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος στον κόσμο- Δείτε τις φωτογραφίες

Πεντακόσια δώδεκα τετραγωνικά μέτρα φωτοβολταϊκών διαθέτει το «MS Turanor PlanetSolar», το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος στον κόσμο. Με τα 809 ηλιακά πάνελ του, το «πράσινο» σκάφος μπορεί να διασχίσει τον Ατλαντικό σε 22 ημέρες χάρη στον έξυπνο σχεδιασμό του, συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 26 ημερών.

Στη Φλόριντα η αποστολή «DeepWater» είχε στόχο τη συλλογή πολλών μετρήσεων στο Ρεύμα του Κόλπου, τόσο από το νερό όσο και από την ατμόσφαιρα, με τη χρήση των προηγμένων τεχνολογικά οργάνων που διαθέτει.

Το εντυπωσιακό καταμαράν επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Βρετανία και θα παραμείνει δεμένο στο Canary Wharf έως και σήμερα.

Το σκάφος αποτελεί επιστημονική ερευνητική πλατφόρμα του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα τους 14 κόμβους και έχει εννεαμελές πλήρωμα.

Διαθέτει πολλά όργανα μετρήσεων, εκ των οποίων κάποια είναι τα πρωτότυπα που κατασκευάστηκαν στο πανεπιστήμιο, και τους προηγούμενους τέσσερις μήνες εστίασε στο Ρεύμα του Κόλπου, συλλέγοντας πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν τους ειδικούς στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Martin Beniston, κλιματολόγο και διευθυντή του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, η ερευνητική ομάδα μελέτησε τις παραμέτρους- κλειδιά στη ρύθμιση του κλίματος, με επίκεντρο τα αερολύματα και το φυτοπλαγκτόν.

Στόχος τους είναι να συμβάλουν στην κατανόηση περίπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ του ωκεανού και της ατμόσφαιρας και του ρόλου τους στην κλιματική αλλαγή.

Το σκάφος έχει μήκος περίπου 35 μέτρα και 23 μέτρα πλάτος, ανάλογα με το εάν τα πάνελ είναι ανοιχτά ή κλειστά. Είναι ελαφρύ, ανθεκτικό και αθόρυβο.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x