Stoiximan Super League

Μεγάλη η συνεισφορά του ποδοσφαίρου

Μεγάλη συνεισφορά φαίνεται να έχει στην ελληνική κοινωνία το ποδόσφαιρο σύμφωνα με μελέτη που έγινε από τον ΙΟΒΕ σε συνεργασία με την Σούπερ Λίγκα.

Σε απόλυτα μεγέθη, τα οποία έφερε στην επιφάνεια η μελέτη που έγινε από τον ΙΟΒΕ σε συνεργασία με την Σούπερ Λίγκα, ο ποδοσφαιρικός συνεταιρισμός φαίνεται να προσφέρει σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να εξαιρούμαι το οικονομικό.

Πέραν της εμφανούς επίδρασης, που είναι η προσφορά θεάματος έχει και άμεσες επιδράσεις στη οικονομική κατάσταση της χώρας λόγου του ευρύτερου «οικοσυστήματος» δραστηριοτήτων, οι οποίες υφίσταται λόγω του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Αναλύοντας τους αριθμούς μπορούμε να δούμε ότι στην πραγματική οικονομία διακινούνται ποσά της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ μέσω των δραστηριοτήτων των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας. Τα εισιτήρια, τα μπόνους από συμμετοχές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι διαφημίσεις και τα τυχερά παιχνίδια αποτελούν τους κύριους τομείς που διακινούνται μεγάλα ποσά στο ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ η συνολική επίδραση του ποδοσφαίρου σε όρους ΑΕΠ αγγίζει τα 2,1 δισ. ευρώ είτε αυτή είναι άμεση είτε έμμεση είτε προκαλούμενη. Άμεση λογίζεται μέσω τον εισιτηρίων και των μπόνους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έμμεση είναι οι χορηγίες και τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες που υπάρχουν μέσα στο ποδοσφαιρικό «οικοσύστημα» είναι οι παρεπόμενες.

Όμως δεν είναι μόνο τα αμιγώς οικονομικά στοιχεία αλλά και στο κομμάτι της αγοράς εργασίας οι ΠΑΕ υπολογίζεται ότι δημιουργούν 40.000 θέσεις εργασίας. Η συνδρομή των ΠΑΕ στην απασχόληση είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα σε αυτή την πολύ δύσκολη για τη χώρα περίοδο.

Τέλος η μελέτη του ΙΟΒΕ αποδεικνύει ότι η Σούπερ Λίγκα συνεισφέρει και σε φορολογικό επίπεδο σε πολύ υψηλό επίπεδο με ποσά που αγγίζουν τα 550 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εισοδηματικής πολιτικής της χώρας, τα οποία αν εκλείψουν θα οδηγήσουν σε ακόμα δυσμενέστερες συνθήκες.

Επιμέλεια: Γιώργος Ντιμπένκος Κυριαζόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x