Επικαιρότητα

Μεγάλο χάσμα ανάμεσα στους μισθούς ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν λιγότερα από 800 Ε καθαρά ανά μήνα, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στο ευρύτερο Δημόσιο είναι 11%

Το χάσμα που επικρατεί στις αποδοχές ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο καταδεικνύει η ετήσια έκθεση του ινστιτούτου της ΓΣΕΕ για την οικονομία, όπου μάλιστα επισημαίνεται πως η «πραγματική» ανεργία βρίσκεται κοντά στο 30%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (ποσοστό 51%) λαμβάνουν λιγότερα από 800 ευρώ καθαρά ανά μήνα, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στο ευρύτερο Δημόσιο είναι 11%.

Η δυσαναλογία είναι φανερή και στο χαμηλότερο εισοδηματικό στρώμα, με μισθούς κάτω των 500 ευρώ, όπου βρίσκεται πάνω από το 15% των ιδιωτικών υπαλλήλων, σχεδόν πενταπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό στο ευρύτερο Δημόσιο, που είναι 3,1%.

Τα ποσοστά ουσιαστικά αντιστρέφονται στα πιο ψηλά μισθολογικά κλιμάκια, με καθαρούς μισθούς πάνω από 1.000 ευρώ ανά μήνα.

Στο Δημόσιο, πάνω από το 54% λαμβάνει περισσότερα από 1.000 ανά μήνα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα πάνω το φράγμα του «χιλιάρικου» βρίσκεται το 24,5%, δηλαδή, λιγότερο από το ένα τέταρτο των απασχολούμενων.

Στο 29,6% η «πραγματική» ανεργία

Οι μετρήσεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ εντείνουν την ανησυχία και για την πορεία της αγοράς εργασίας.

Συγκεκριμένα, το ινστιτούτο εκτιμά ότι η «πραγματική» ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο 30%, ενώ επτά στους δέκα ανέργους βρίσκονται χωρίς δουλειά επί τουλάχιστον ένα χρόνο.

Στη μέτρηση του «πραγματικού» ποσοστού, το ινστιτούτο περιλαμβάνει κατηγορίες που δεν προσμετρώνται ως άνεργοι στις επίσημες μετρήσεις εργατικού δυναμικού, όπως άτομα που μπορούν μεν να εργαστούν αλλά έχουν απογοητευτεί κι έχουν σταματήσει να αναζητούν εργασία, και όσους υποαπασχολούνται παρά τη θέλησή τους.

Σχεδόν το 69% των εργαζόμενων που βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης δήλωσε ότι έχει αποδεχτεί αυτή τη λύση διότι δεν μπορούσε να βρει πλήρη απασχόληση, σε μία ένδειξη της εξάπλωσης μορφών ελαστικής εργασίας, την οποία αντανακλά και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Η μακροχρόνια ανεργία εν τω μεταξύ ξεπερνά σε ποσοστό το 70%, που σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ανέργων βρίσκεται εκτός της αγοράς εργασίας για τουλάχιστον δώδεκα μήνες. Η μακροχρόνια ανεργία παραδοσιακά οδηγεί σε απώλεια δεξιοτήτων και επιδείνωση των προοπτικών πρόσληψης.

Υπό τη σκιά των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για αλλαγές στα εργασιακά, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμά ότι με τα σημερινά δεδομένα περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων θα ήταν «απολύτως αναποτελεσματική», οδηγώντας σε «παραπέρα κατακερματισμό και συνεπακόλουθη αύξηση των ανισοτήτων».

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x