Κώστας Μιαούλης

Μια γλυκιά χιτσκοκική πρόκριση με πολλά μαθήματα για την ΑΕΚ

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για τα μαθήματα που πρέπει να πάρει η Ένωση, από αυτή τη δύσκολη πρόκριση, ώστε να αποκτήσει μέταλλο πρωταθλήτριας.

Στην εκπομπή της Δευτέρας, όταν έγινε λόγος για εύκολη πρόκριση της ΑΕΚ από τον ημιτελικό, είχα επισημάνει πως τίποτε δεν είναι εύκολο. Γνωρίζοντας πολύ καλά την ψυχοσύνθεση της ομάδας αυτής και ξέροντας πως το πιο επικίνδυνο για την Ένωση είναι ακριβώς όταν τα δεδομένα φαίνονται εύκολα. Η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ θα υπερασπιστεί τον τίτλο της Κυπελλούχου Ελλάδος, περιμένοντας αυτόν που θ’ αναδειχθεί από το ζευγάρι της Πέμπτης. Πρέπει να χαρεί η ίδια και ο κόσμος της μόνο για σήμερα και τίποτε παραπάνω. Αύριο είναι μια άλλη μέρα που θα πρέπει να γίνεται σκέψη μόνο για το πώς θα κατακτηθεί το Κύπελλο και τίποτε λιγότερο.

Ο Ολυμπιακός δεν βρίσκεται στα καλά του. Παρόλα αυτά, το άγχος μαζί με το γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι» σουλουπώθηκαν πολύ με τον Λεμονή, έφερε αρκετά δύσκολα διαστήματα στο πρώτο μέρος, με τον Ολυμπιακό να έχει τέσσερις ξεκάθαρες φάσεις και την ΑΕΚ, ανέτοιμη και πνευματικά να επιβληθεί στο παιχνίδι. Βέβαια ήταν ζητούμενο να μην δεχτεί γκολ στο πρώτο μέρος η «Ένωση» προκειμένου να στενέψει πολύ τα περιθώρια στον Ολυμπιακό και να έχει το πάνω χέρι ξεκάθαρα στο δεύτερο μέρος.

Η αλλαγή του Γαλανόπουλου, θεωρώ πως τακτοποίησε πολύ την ΑΕΚ σε μεγάλο βαθμό, γι’ αυτό και μέχρι το 82ο λεπτό το 0-0 φαινόταν πως θα ερχόταν αβασάνιστα και σβηστά. Μέχρι που ο Μάνταλος, αποφάσισε να κάνει τη λάθος ενέργεια και να βάλει ξανά στο ματς τους «ερυθρόλευκους» Σε τόσο άθλια αγωνιστικά ημέρα και με πολύ άγχος ήταν επόμενο πως θα ζωντάνευαν φαντάσματα του προ διετίας αποκλεισμού.

Όταν πας μία σχεδόν τελειωμένη πρόκριση και την κάνεις ανοικτή, σε μέρα που είσαι πνευματικά ανέτοιμος, τότε τα πάντα μπορούν να συμβούν. Να εκτελεί φάουλ στο κέντρο ο Ολυμπιακός και ο Φιγκέιρας να φτάνει μόνος του μέχρι την μικρή περιοχή. Θολώνει το μυαλό του Ανέστη, που δέχεται δύο κάρτες μέσα σε δευτερόλεπτα και δεν την κλωτσάει για να λήξει το ματς, παρότι για τα δεδομένα του έχει κάνει θαυμάσιο ματς στα προηγούμενα 94’. Τα πάντα μπορούν να γίνουν όταν βάζεις τον αντίπαλο από το πουθενά στο ματς.

Η πρόκριση έχει μεγάλη σημασία. Τεράστια γιατί έγινε απέναντι στην ομάδα που και φέτος θα πάρει τον τίτλο, ήρθε επιβεβαιώνοντας πως πλέον τα δεδομένα στις μεταξύ τους αναμετρήσεις είναι τελείως διαφορετικά. Ήρθε σε μια μέρα που η ΑΕΚ ήταν πολύ χάλια και ο Ολυμπιακός καλός για τα δεδομένα της φετινής σεζόν και ειδικά του τελευταίου κομματιού. Είχε όμως και πολλά διδάγματα, που ευτυχώς δεν στέρησαν από στην ΑΕΚ την πρόκριση.

Δεν επιτρέπεται να εμφανιστεί ξανά ΑΕΚ που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό, ψυχικά ευάλωτη και ανέτοιμη και κυρίως τόσο αγχωμένη. Από εδώ και μπρος οι απαιτήσεις θα είναι τέτοιες, που όποιος δεν αντέχει οφείλει να περάσει σε δεύτερο πλάνο. Ο κόσμος ακριβώς επειδή αντιλαμβάνεται πως η ομάδα ακόμα δεν είναι έτσι όπως θα ήθελε σε μόνιμα στάνταρ, ήταν αγχωμένος σήμερα. Βέβαια και ο κόσμος, αντιδρά με βάση και την εικόνα που του δίνει η ομάδα και η αποψινή ΑΕΚ δεν μπορούσε παρά να αφήνει παγωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του ματς και ειδικά στο τέλος με τον τρόπο που πήγε ν’ αυτοκτονήσει.

Δεν θα μπω σε διαδικασίες να μειώσω τον αντίπαλο, γιατί αν το κάνω τότε θα δώσω λιγότερη αξία στην πρόκριση που πήρε η ΑΕΚ απ’ όσο πρέπει. Αν οι αντίπαλοι θεωρούν πως αποκλείστηκαν από μία πολύ κατώτερη ομάδα, τότε ο προβληματισμός πρέπει να είναι δικός τους, για το πώς γίνεται να έχουν χάσει έναν τελικό, μια πρόκριση σε ημιτελικά και δύο ματς, από το…Κρανίδι και τη…Λούτσα μέσα σε 14 μήνες και κάτι.

ΥΓ: Φάσεις για να βγουν κόκκινες πριν το 95' υπήρχαν και για τις δύο μεριές. Μ' ενδιαφέρει να μην ξαναδώ απερίσκεπτες και άσχημες ενέργειες σαν του Βράνιες, τον οποίο πρώτος πήγε να συμμαζέψει ο Γκάλο. Άλλη μέρα, τέτοια ενέργεια μπορεί να κοστίσει ακριβά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x