Κώστας Μιαούλης

Εκκίνηση στη σεζόν με «κόκκινη» ανηφόρα...

www.sport-fm.gr

Η δύσκολη κλήρωση όταν αφορά Πρωτάθλημα, έχει διττή έννοια, ειδικά αν πρόκειται για τις πρώτες αγωνιστικές. Σου πέφτουν όλα μαζεμένα και αυτό έχει από τη μια τη δυσκολία. Από την άλλη όμως, αν καθαρίσεις τότε αυτόματα παίρνεις πλεονέκτημα. Ο Ολυμπιακός που του έτυχε ένα πρόγραμμα μαμούθ στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές έχει ορισμένα προβλήματα να λύσει για να είναι έτοιμος σε αυτό το πρώτο κομμάτι του Πρωταθλήματος. Ασφαλώς και είναι ικανός να ξεπεράσει αυτό το πρόγραμμα που του προέκυψε με αποτελεσματικότητα. Έχω όμως την αίσθηση πως αυτό θα είναι πιο δύσκολο από κάθε άλλη φορά. Αφού φέρετε στο μυαλό σας την πρώτη τετράδα αγώνων για το Πρωτάθλημα, λογαριάστε τι ματς έχει να δώσει και στην Ευρώπη ο νταμπλούχος σε 40 μέρες για να αντιληφθείτε ότι το πρόγραμμα όπως διαμορφώθηκε, μόνο απλή υπόθεση δεν μπορεί να είναι.

Τρία εκτός έδρας ματς με ΑΕΚ, Λάρισα και ΠΑΟΚ εκτός έδρας συν ότι εκείνη την ώρα οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να δώσουν τέσσερα ματς σε 45 μέρες για την Ευρώπη. Τα δύο του τελευταίου προκριματικού το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, συν άλλες δύο αγωνιστικές για το Τσάμπιονς Λιγκ στο μέσον και το τέλος του Σεπτέμβρη. Τέτοιο πρόγραμμα, όπως αυτό πρόεκυψε έχει αντικειμενικές δυσκολίες. Ο Ολυμπιακός δεν έχει ολοκληρώσει σημαντικές από τις μεταγραφές του, ενώ του έχουν φύγει ορισμένα από τα «μπαρουτοκαπνισμένα» στελέχη του που ξέρουν πόσο σημαντικό είναι το ξεκίνημα της σεζόν. Με λίγα λόγια ο Κετσπάγια θα έχει ν’ αντιμετωπίσει έναν «Γολογοθά» και με απαραίτητη προϋπόθεση να έχει ετοιμάσει την ομάδα όσο καλύτερα μπορεί για αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν. Έτσι όπως προέκυψε το πρόγραμμα, η ανάγκη να είναι ο Ολυμπιακός έτοιμος και να τρέξει τις μεταγραφές είναι ακόμα πιο επιτακτική. Πάντως ο Ολυμπιακός αν ανέβει το βουνό χωρίς απώλειες, η συνέχεια του δρόμου μπορεί να μοιάζει κατηφόρα, με ταχύτητα που θα του δώσει και πάλι προβάδισμα.

Αντίθετα για τον Παναθηναϊκό το πράγμα πηγαίνει πιο νορμάλ. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που εφόσον θέλει να πάει για τίτλο του δίνει την ευκαιρία να πάρει προβάδισμα στην αρχή και να έχει τέσσερα στα τέσσερα μέχρι να πάει να παίξει στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Υπό αυτή την έννοια ο Παναθηναϊκός, αν πάνε λογικά τα πράγματα μπορεί να ελπίζει σε μια απόπειρα να κάνει καλύτερη εκκίνηση από τον Ολυμπιακό και να βάλει το νερό στο αυλάκι. Γενικότερα το πρόγραμμα του στον πρώτο γύρο δεν είναι τόσο άγριο, αλλά αυτό με την προϋπόθεση πως δεν θα επιχειρήσει αυτοχειρίες όπως αυτές που μας συνήθισε την χρονιά που πέρασε. Βέβαια και για τον Παναθηναϊκό η λογική λέει πως θα υπάρχουν ματς για το Τσάμπιονς Λιγκ, τα ίδια με τον Ολυμπιακό εφόσον περάσει. Με τη διαφορά ότι εκείνος θα έχει πιο βατά παιχνίδια εντός συνόρων τις πρώτες 40 μέρες της κούρσας.

Για την ΑΕΚ το γεγονός πως έχει όλα τα ντέρμπι μέσα στον πρώτο γύρο της δίνει μια ελπίδα να μπει στο παιχνίδι. Βέβαια έχει δύσκολα ματς εκτός έδρας, αλλά και γι’ αυτήν το πράγμα πηγαίνει περισσότερο στρωτά. Κι αυτή την εβδομάδα που θα παίξει με τον Ολυμπιακό θα είναι ανάμεσα στα δύο ματς που θα κρίνουν αν θα περάσει στους ομίλους του Europa League. Όμως το γεγονός πως έχει μπροστά της χρόνο μέχρι ν’ αρχίσει να προετοιμάζεται. Πολλές προσθήκες δεν έχει να περιμένει πέρα από τον Λεονάρντο και το δεξί μπακ, που δεν θ’ αλλάξουν όμως τους αγωνιστικούς της προσανατολισμούς. Ο Μπάγεβιτς στο μεγαλύτερο βαθμό θα δουλέψει με αυτούς που θα υπολογίζει αυτές τις περίπου 20 μέρες στο Ζέεφελντ από την άλλη Παρασκευή.

Σε αντίθεση με τη χρονιά που πέρασε ο ΠΑΟΚ θα έχει σαφώς δυσκολότερο έργο. Στις πέντε πρώτες αγωνιστικές θα έχει τρεις εξόδους και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Κι αυτός θα πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμος και ο δρόμος δεν θα είναι το ίδιο εύκολος και ευνοϊκός για μια καλή εκκίνηση. Έχει καλύτερο ρόστερ, αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει σε μεγαλύτερες δυσκολίες συγκριτικά με το περσινό ξεκίνημα.

Όλα αυτά τα έγραψα, έχοντας πάντα υπόψη ότι όλοι παίζουν με όλους. Όμως ένα πρόγραμμα σε συνάρτηση με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και ειδικά ο μήνας Σεπτέμβριος μπορεί να δώσει σε κάποιον προβάδισμα. Το θέμα είναι να ξέρει να τον κρατήσει. Πάντως στα τέσσερα ματς να πρέπει να παίξεις ΟΑΚΑ με ΑΕΚ, Αλκαζάρ και Τούμπα δεν είναι το πιο συνηθισμένο.

ΥΓ: Όταν κατά τη διαδικασία της κλήρωσης είδα το νούμερο 9 δίπλα στην ΑΕΚ για πρώτη αγωνιστική, φώναζα μοναχός «ο Ολυμπιακός να πάρει το εννιά». Και ως οπαδός εκείνη την ώρα, μιας και παρακολουθούσα εκτός δουλειάς την κλήρωση, αλλά γιατί ένα 4-4 με μπόλικα πέναλτι, θες να έχει σύντομα, άλλη μια παρτίδα που εύχομαι να είναι παρόμοια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x