Κώστας Μιαούλης

Αν περιμένουν τον τελικό στην ΑΕΚ για την κρίση του ρόστερ, κάνουν λάθος!

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το ξεκαθάρισμα που πρέπει να γίνει στο μυαλό των ανθρώπων της Ένωσης και ότι σε καμία περίπτωση η επάρκεια ή μη του ρόστερ δεν πρέπει να κριθεί στις 11/5.

Παίρνω το ευνοϊκό σενάριο για την ΑΕΚ, πως κερδίζει τον τελικό της 11ης Μαϊου.

Το «χοντραίνω» ακόμα περισσότερο και βάζω το σενάριο πως κερδίζει με έμφαση τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ. Επειδή υποθέτω, όχι μόνο εγώ, αλλά και όλοι τι θα συμβεί, θα μιλάμε για την καρδιά της Ένωσης, το πόσο αυτή η ομάδα αδίκησε τον εαυτό της και άλλες ιστορίες που θα είναι εξαιρετικά βολικές, τα γράφω από τώρα.

Πιθανόν δε, οι ίδιοι οι οπαδοί θα αρχίσουν να την πέφτουν ο ένας στον άλλον, αν άσκησαν σκληρή κριτική οι μεν και οι δε όχι και θα έχουμε πάλι τις γνωστές ενωσίτικες ιστορίες παραφροσύνης. Τέτοιου είδους ανάγνωση ενός νικηφόρου αποτελέσματος του τελικού θα είναι λανθασμένη. Για όλους μας και κυρίως για την ομάδα.

Η ομάδα αυτή, αν νικήσει τον Λεβαδειακό θα έχει 13 πόντους λιγότερους από πέρσι. Μια αγωνιστική πριν το τέλος βρίσκεται στο -23 από τον ΠΑΟΚ και στο -18 από τον Ολυμπιακό. Καλώς ή κακώς η τελική διαφορά στη βαθμολογία αποτυπώνει την πραγματική απόσταση, το πού βρίσκεσαι για να πορευθείς την επόμενη σεζόν. Ο τελικός ανάμεσα σε δύο ομάδες, ειδικά από τις μεγάλες είναι μια άλλη υπόθεση.

Η ΑΕΚ πήρε τον τελικό, απέναντι στον Ολυμπιακό τη χρονιά που επέστρεψε στην Super League, ενώ μια σεζόν νωρίτερα, έχασε την πρόκριση σε διπλά ματς από τους «ερυθρόλευκους» στο φινάλε. Αυτό όμως δεν σήμαινε πως εκείνη τη στιγμή, που ήταν στη Football League, η Ένωση ήταν ανταγωνιστική προς τον Ολυμπιακό. Ο τελικός Κυπέλλου είναι μια άλλη ιστορία. Η αλήθεια της κάθε ομάδας αποτυπώνεται στην μαραθώνια κούρσα του πρωταθλήματος.

Η Ένωση ήταν πολύ κάτω και στο δυνατό κομμάτι της, τα προηγούμενα χρόνια που ήταν η έδρα. Έβαλε τα λιγότερα γκολ από τότε που επέστρεψε , στις 15 εντός έδρας αναμετρήσεις. Έχασε δύο φορές και δεν πήρε κανένα ντέρμπι. Αυτά είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να κρίνουν τις επιλογές για την επόμενη σεζόν. Κι όσα άλλα αφορούν το πρωτάθλημα, όπως τα επτά περισσότερα γκολ στη γενική σούμα, οι εύκολες παραβιάσεις της εστίας από στημένες φάσεις.

Στην ΑΕΚ λοιπόν καλό θα είναι να μην περιμένουν τον τελικό και μετά να κρίνουν το τι χρειάζεται. Ο τελικός μπορεί να παρασύρει, γιατί ο ΠΑΟΚ θα είναι λαβωμένος από δύο σημαντικές απώλειες και δεν ξέρω εγώ πόσους ακόμα, αφού και ο Ολιβέιρα ταλαιπωρείται από τραυματισμό. Άλλωστε και στατιστικά να το πάρεις, θα έπρεπε να είναι δύσκολο να χάσει και 3ο τελικό η ΑΕΚ. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, όμως δεν φαίνεται και τόσο.

Πέρα από τον ΠΑΟΚ ωστόσο, άσχετα με το αν αρέσει ή δεν αρέσει, καλύτερος από τα χάλια που εμφάνιζε τα τρία τελευταία χρόνια ήταν και ο καινούριος Ολυμπιακός. Έχοντας ήδη την εμπειρία της σεζόν που πέρασε και με τον ίδιο προπονητή, μπορεί να υπάρξει συνέχεια στην ανοδική του πορεία. Αυτό θα τον κάνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό. Η ανησυχία πλέον πηγαίνει σε δύο διεκδικητές που η ΑΕΚ πρέπει να φτάσει.

Θα είναι μέγα σφάλμα λοιπόν για την ΠΑΕ, αλλά και για τον ίδιο τον κόσμο, ένα καλό αποτέλεσμα στον τελικό, να κάνει τους πάντες να πιστέψουν πως είμαστε μια χαρά ως ομάδα. Δεν είμαστε και ο καθένας μέσα του το ξέρει. Η διοίκηση πρέπει να επιστρέψει ως προς την δραστηριότητα και την αποτελεσματικότητα στο καλοκαίρι του 2017, όπου εκεί τα κατάφερε περίφημα, συνεχίζοντας την δουλειά που έκανε τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.

Το ρόστερ έχει κριθεί και για την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου είναι ανεπαρκές για να μπορέσει να χτυπήσει τους άλλους δύο αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να γίνουν σοβαρές κινήσεις με επιμέλεια, δίχως αυτό να σημαίνει κάποια τεράστια υπέρβαση. Πρέπει όμως ν’ αποκτηθούν 2-3 ποδοσφαιριστές διαφοράς. Αν αυτό σημαίνει και πωλήσεις από τη μεριά της Ένωσης, επισημαίνω πως αυτό θα είναι παραπάνω από θεμιτό.

Κι εδώ φτάνουμε και σε άλλες παραμέτρους. Ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να είναι ο καλύτερος, αλλά δεν μπορεί να παίρνει 27 κάρτες σε δύο σεζόν. Ένας άλλος ποδοσφαιριστής μπορεί να είναι το πουλέν του ιδιοκτήτη, ο αρχηγός της ομάδας, αλλά θα πρέπει να συνεκτιμήσεις πέραν όλων των άλλων, πως έχει και δύο βαρύτατους τραυματισμούς. Δεν θα είναι έξυπνο να πεις «όχι» σε μια καλή πρόταση αν υπάρξει.

Η ΑΕΚ οφείλει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου της, ως προς τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Αν αρχίσουν οι κρίσεις ανάλογα με την έκβαση στον τελικό, τότε θα σημαίνει πως στην ΠΑΕ, το έχουν ήδη διαπράξει το πρώτο λάθος και πως έχει χαθεί καιρός, περιμένοντας το ματς της 11ης Μαϊου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x