Κώστας Μιαούλης

Φυσιολογικό να μην θέλει η κυβέρνηση τελικό με κόσμο

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για τους πιθανούς λόγους που δεν θέλει ο Υφυπουργός να διεξαχθεί με κόσμο ο τελικός του Κυπέλλου και κάνει μια εκτίμηση για το ποια ομάδα ίσως συμφέρει μια τέτοια εξέλιξη.

Μπορεί ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ή αντίστροφα αν προτιμάτε, να επιθυμούν την διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου με κόσμο, αλλά ο Υφυπουργός μάλλον έχει πάρει την απόφασή του. Δικαιολογημένη μεν, με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί ειδικά στο Βόλο, αλλά και πέρσι που τα προεόρτια του αγώνα κυρίως, είχαν προκαλέσει αναταραχή σε όλο το Λεκανοπέδιο. Φυσικά και δεν πιστεύω πως οι λόγοι που θα έχουμε έναν τελικό χωρίς κόσμο, αφορούν λόγους δημόσιας τάξης. Άλλωστε αν ίσχυε κάτι τέτοιο, δεν θα ρίσκαρε η ίδια Κυβέρνηση να κάνει τελικό σε ένα εντελώς ακατάλληλο γήπεδο, όπως το 2017, ενώ πέρσι θα απαγόρευε μετά τα προπέρσινα την κοινή παρουσία οπαδών των δύο ομάδων στο γήπεδο. Μην ξεχνάτε πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο με μεγάλη ένταση.

Το βασικότερο κίνητρο της κυβέρνησης να μην διεξαχθεί ένας τέτοιος αγώνας στην Αθήνα, αφορά ένα από τα σημαντικότερα θέματα που της προκαλούν φθορά και έχει να κάνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και όλα τα επακόλουθα. Φανταστείτε έναν τελικό στην Αθήνα που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα συλλαλητήριο φίλων του ΠΑΟΚ, με συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης σε τελικό Κυπέλλου. Κι επειδή και πολλοί φίλοι της Ένωσης, προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ευαισθησία υπάρχει γι’ αυτό το ζήτημα σε σεβαστό μέρος του κοινού της Ένωσης, το πράγμα μπορεί να ξέφευγε κι από τις δύο μεριές. Μια κοινή διαμαρτυρία δεν θα ήταν κι ότι πιο ευχάριστο για την κυβέρνηση.

Επίσης μιλάμε για προεκλογική περίοδο και αν το πράγμα ξεφύγει από άποψη επεισοδίων, τότε επίσης θα μπορούσε να πληγεί ακόμα περισσότερο η εικόνα της κυβέρνησης. Προκειμένου λοιπόν να μην πάμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και επειδή το γήπεδο μπορεί ν’ αποτελέσει μια εστία αντίδρασης, ειδικά ένα τόσο μεγάλο ματς, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην υπάρχει πρόθεση για τη διεξαγωγή ενός τέτοιου αγώνα με κόσμο. Ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση θα ήταν τεράστιος.

Τώρα για το ποιον μπορεί να ωφελήσει περισσότερο η μη παρουσία κόσμου στο ματς, έχω διατυπώσει την άποψή μου. Αυτόν τον καιρό, οι ΠΑΟΚτσήδες από άποψη κερκίδας, όπως και στους δύο προηγούμενους τελικούς είναι η αλήθεια, πως κέρδισαν τη μάχη των εντυπώσεων. Σαφώς και κανένα ματς δεν είναι ίδιο, αλλά ειδικά στο ΟΑΚΑ, από την ΑΕΚ είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν και κανονικοί φίλαθλοι που θα πάνε στο γήπεδο και όχι οπαδοί, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο ΠΑΟΚ ως ομάδα αντλεί τεράστια δύναμη από την κερκίδα του και αυτό είναι κάτι που ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει.

Η ΑΕΚ έχει την πρότερη εμπειρία μιας τέτοιας κατάστασης, έστω και αν ελάχιστοι έχουν απομείνει από το ματς του τελικού του 2016. Ωστόσο ο Μπακάκης, ο Μάνταλος, ο Σιμόες είναι ποδοσφαιριστές που έπαιξαν σε εκείνη την αναμέτρηση και σίγουρα έχουν μια παραπάνω εμπειρία για τις συνθήκες ενός τέτοιου είδους αγώνα χωρίς κόσμο, όπως και όλος ο οργανισμός της ΑΕΚ έχει βιώσει μια τέτοια εμπειρία που δεν είναι και συνηθισμένη. Αυτός είναι ίσως και ένας λόγος που αν τελικά τα προγνωστικά και το ρεπορτάζ του Άρη Ασβεστά πως ο τελικός θα γίνει δίχως κόσμο, επαληθευτεί , τότε ένα πλεονέκτημα να το έχει η Ένωση. Πάνω απ’ όλα όμως τον πρώτο λόγο τον έχουν αυτοί που παίζουν κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x