Κώστας Μιαούλης

Η ΑΕΚ οφείλει να δώσει το στίγμα του θάρρους κόντρα στην Μπριζ

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το «πρέπει» της ΑΕΚ σε αυτά τα παιχνίδια με τους Βέλγους και για την τεράστια σημασία που έχει για την Ένωση το να αποκαταστήσει σταδιακά την ευρωπαϊκή βαθμολογία της.

Ακόμα και με έναν αποκλεισμό με καλή εικόνα από την ΤΣΣΚΑ, την γκρίνια δεν θα μπορούσες να την αποφύγεις. Σε καμία περίπτωση ωστόσο, δεν θα ήταν σε τόσο μεγάλο βαθμό, όσο τώρα. Γιατί ο αποκλεισμός ήρθε με κάκιστη εικόνα στο πρώτο παιχνίδι και ένα δεύτερο ματς που η ΑΕΚ το πάλεψε και ίσως άφησε και μια εντύπωση πως θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει πιο ορθά το πρώτο ματς, αλλά ξανά γνώρισε την ήττα. Η ΑΕΚ πέρα από τον αποκλεισμό που γνώρισε από την ΤΣΣΚΑ, στα ματς με την Μπριζ θα πρέπει ν’ αντιστρέψει το αρκετά προβληματικό κλίμα, που δημιουργήθηκε για το ρόστερ, για τις προσθήκες, για τον ίδιο τον προπονητή και για τον σύλλογο.

Τα ματς με την Μπριζ πρέπει να είναι ένας στόχος που θ’ αντιμετωπιστεί με θάρρος από την ΑΕΚ. Η Ένωση θα πρέπει να παλέψει ως εκεί που δεν πάει γιατί δεν υπάρχει αύριο ώστε να βελτιώσει την ευρωπαϊκή της βαθμολογία. Υπάρχει μόνον τώρα, υπάρχει μια ομάδα μπροστά της που μπορεί να είναι ένα αξιοσέβαστο όνομα σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Μπριζ, ένα σύνολο με αρετές, αλλά και με προβλήματα στα οποία η ΑΕΚ μπορεί να χτυπήσει. Στο κάτω της γραφής η ΑΕΚ χρωστάει κάτι σπουδαίο στον κόσμο της που εδώ και χρόνια έχει στερηθεί τις μεγάλες στιγμές στις ξένες διοργανώσεις.

Αυτό που θεωρώ ως πρώτο βήμα για να μπορέσει η ΑΕΚ να διεκδικήσει την πρόκριση, είναι να μην αντιμετωπίσει φοβικά την αντίπαλο της. Θα πρέπει να δούμε επιτέλους την Ένωση, πάνω σε αυτά που δούλεψε. Δίχως αυτό να σημαίνει πως σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα, μπορείς να παίξεις φουλ επίθεση, η ΑΕΚ δεν πρέπει και δεν δικαιούται σε καμία περίπτωση να παρουσιάσει εικόνα ανάλογη με αυτή του πρώτου ματς απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Ο Χιμένεθ οφείλει να παρουσιάσει ένα σύνολο που θα έχει σαφή προσανατολισμό και που θα κάνει την αντίπαλο της να νιώσει πως δεν θα περάσει καλά. Οι «κιτρινόμαυροι» δεν θα πρέπει σε κανένα σημείο, να δώσουν την εικόνα της ακίνδυνης επιθετικά ομάδας.

Ασφαλώς και κανένας δεν έχει συμβόλαιο με την πρόκριση και την επιτυχία. Είναι προφανές πως στο δημιουργικό και το επιθετικό κομμάτι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν σε άλλα σημεία θέματα, η ΑΕΚ έχει προβλήματα. Για μένα αυτά όμως εμφανίστηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό, γιατί ο ίδιος ο Χιμένεθ δεν τόλμησε και μάλλον με την συμπεριφορά ως προς τις επιλογές του φόβισε τους παίκτες του περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε. Η Ένωση πρέπει να είναι διεκδικητική σε αυτά τα ματς. Αν το πράξει αυτό θα έχει κερδίσει την εκτίμηση των οπαδών της, ακόμα και αν η πρόκριση δεν έρθει.

Πέρα απ’ αυτό, η ΑΕΚ οφείλει να τολμήσει, να κάνει την προσπάθεια της, με πάθος και χωρίς φόβο. Την ιστορία την γράφουν όσοι τολμούν και σε ένα κομβικό σημείο της ιστορίας της η ΑΕΚ πρέπει να δώσει τα πάντα ώστε να επανέλθει στον ευρωπαϊκό χάρτη. Έστω και αν τα προγνωστικά είναι εναντίον της. Μια ομάδα που θα σεβαστεί τον εαυτό της και την ιστορία της, θα αλλάξει και την άποψη του κόσμου της, αν εμφανιστεί ως οφείλει στα ματς με την Μπριζ.

Κλείνοντας θα ήθελα να γράψω δύο λόγια για τον Σταύρο Βασιλαντωνόπουλο. Το παιδί αυτό είχε χρόνο συμμετοχής και πέρσι και φαίνεται πως θα έχει και φέτος στην ομάδα της Λαμίας που έχει κάνει μεταγραφές όχι απλά για να μείνει άνετα, αλλά και για να παίξει ωραίο ποδόσφαιρο. Σήμερα παίζοντας δεξί χαφ στο πρώτο μέρος έκανε ένα εξαιρετικό ματς, ενώ και στο δεύτερο με μεγάλο πεδίο δράσης έπαιρνε πολλές πρωτοβουλίες σαν μπακ. Κι αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να έχεις έναν τέτοιο ακραίο παίκτη και να τον δίνεις δανεικό εδώ και εκεί, ενώ σαν ομάδα την ίδια ώρα, έχεις θέματα στα άκρα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x