Κώστας Μιαούλης

Η μάχη του κέντρου και η προσέγγιση Γιοβάνοβιτς κλειδιά για το ντέρμπι

Ο Κώστας Μιαούλης αναλύει το ντέρμπι των αιωνίων από την τακτική πλευρά, θέτοντας κυρίως κάποιες παραμέτρους για τον άγνωστο παράγοντα που θα είναι ο «πράσινος» κόουτς.

Μετά από μια εκ των κορυφαίων βραδιών που βίωσε ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, έρχεται ένα ματς με πολλές ιδιαιτερότητες και πάντοτε μοναδικό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιχνίδια του πρωταθλήματος μας. Οι «ερυθρόλευκοι» που κρατούν την κορυφή μόνοι τους από την περασμένη εβδομάδα, οφείλουν να προσγειωθούν στην ελληνική πραγματικότητα, για ένα παιχνίδι στο οποίο είναι το φαβορί, έχουν το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ομοιογένειας από τον αντίπαλό τους, αλλά είναι δεδομένο πως κρύβει και παγίδες που οι πρωταθλητές θα πρέπει να ξεπεράσουν.

Από την άλλη μεριά υπάρχει ένας νέος προπονητής, με μια καινούρια ομάδα που παρουσίασε, μια τελείως διαφορετική εικόνα στα εντός και τα εκτός έδρας παιχνίδια. Οι «πράσινοι» στη Λεωφόρο, εμφανίστηκαν καταιγιστικοί και καθάρισαν με συνοπτικές διαδικασίες τον Απόλλωνα Σμύρνης και τον Βόλο. Στα εκτός έδρας παιχνίδια που έδωσαν ως τώρα, τα έκαναν μαντάρα. Δέχτηκαν νωρίς από ένα γκολ από τον ΠΑΣ Γιάννενα και τον Άρη και δεν μπόρεσαν πλην ίσως κάποιας εξαίρεσης στο ματς της Θεσσαλονίκης, να βγάλουν αντίδραση. Αυτή η απόφαση πιθανότατα, και ειδικά σε ένα παιχνίδι, όπως θα είναι αυτό απέναντι στον αιώνιο αντίπαλό τους, εκτός έδρας, θα είναι και το πλέον δύσκολο κομμάτι για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σέρβος θα πρέπει πάση θυσία να περάσει στους παίκτες του το μήνυμα, πως ειδικά η εκκίνηση του ντέρμπι είναι κομβικής σημασίας, για να παραμείνουν σε αυτό. Ένα γρήγορο προβάδισμα του Ολυμπιακού θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, σύμφωνα με τα όσα έχουμε δει ως τώρα, γιατί κάθε αγώνας είναι διαφορετικός και ειδικά αυτός, έχει και πάρα πολλές ιδιαιτερότητες. Η ασθενής αντίδραση όμως στα εκτός έδρας παιχνίδια που έμεινε πίσω στο σκορ ο Παναθηναϊκός, αποτελούν σίγουρα μια παράμετρο που θα παίξει ρόλο στο μυαλό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Ο Σέρβος θα πάει δεδομένα και κάπως κόντρα στις αρχές του, γιατί θέλει πάντοτε οι ομάδες του να παίζουν ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Πάνω σε αυτές τις βάσεις χτίζεται ο νέος Παναθηναϊκός, αλλά πόσο εφικτό είναι αυτό, τούτη τη στιγμή, απέναντι σε μια πολύ πιο ομοιογενή και μπαρουτοκαπνισμένη ομάδα, μέσα στην έδρα της; Αυτό είναι το σημείο στο οποίο ο Γιοβάνοβιτς θα κληθεί να βρει την απαραίτητη ισορροπία. Οι «πράσινοι» θα μπουν καμικάζι για να αιφνιδιάσουν; Θα πάνε με δύο ή με τρία χαφ στο κέντρο, στοιχείο που όπως φάνηκε και στο ντέρμπι των Δικεφάλων έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην έκβαση του προηγούμενου μεγάλου αγώνα στο πρωτάθλημα. Από την επιλογή που θα κάνει ο Σέρβος, θα κριθούν πολλά στο ντέρμπι.

Ο Μαρτίνς από την άλλη έχει πράγματα να φοβάται. Σύμφωνοι ο Ολυμπιακός, δεν είναι άμαθος στο να παίζει σημαντικά ευρωπαϊκά ματς και να έχει ντέρμπι αμέσως μετά, αλλά ήταν τέτοια η εμφάνιση και τόσο καλή η εβδομάδα για τους «ερυθρόλευκους» που θα πρέπει να ζυγίσει προσεκτικά, τις δικές του επιλογές. Επίσης το άγνωστο που θα έχει ν’ αντιμετωπίσει, γιατί τα τέσσερα ματς δεν αποτελούν ασφαλές δείγμα , ώστε να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για τον Παναθηναϊκό, είναι μια παγίδα. Το πώς θα διαχειριστεί και τις δυνάμεις των παικτών του, αλλά και η επιλογή του στο δεξί άκρο, αποτελούν στοιχεία που θα παρουσιάσουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x