Κώστας Μιαούλης

Ο Μαρίνος, το κέρδος της συσπείρωσης και η ευκαιρία εκτόξευσης του Παναθηναϊκού

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για τις διπλές μάχες του Παναθηναϊκού με την Μπιλμπάο και για το γεγονός πως το «τριφύλλι» έχει μόνο να κερδίσει από τις αναμετρήσεις με τους Βάσκους.

Οι μόλις τρεις προκρίσεις ελληνικών συλλόγων απέναντι σε ισπανικούς, όταν πρόκειται για νοκ-άουτ παιχνίδια, θεωρώ πως από μόνο του αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι το έργο του Παναθηναϊκού κόντρα στην Μπιλμπάο.

Μιλάμε για μια αρνητική εποχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο και για έναν σύλλογο που όσο πλησιάζουμε προς την έναρξη των εγχώριων υποχρεώσεων, δείχνει να ανατρέπει ένα τελείως αρνητικό κλίμα όπως ξεκίνησε το καλοκαίρι.

Απέκλεισε μια ομάδα που του είχε δημιουργήσει μεγάλες φουρτούνες όταν τον είχε βγάλει εκείνη έξω από τη διοργάνωση, πριν από δυο σεζόν με πειστικό τρόπο και με εικόνα εξαιρετικά θετική.

Γράφει ο Κώστας Μιαούλης

Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή έχει πετύχει κάτι πολύ σημαντικό. Να ξαναζεστάνει τον κόσμο του, σε ένα καλοκαίρι που ελάχιστοι θα πίστευαν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει συμβεί, αυτή την εποχή. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που έμεινε τόσο ψύχραιμος την ώρα της…τρικυμίας με την πώληση Μπεργκ και τις φήμες που ήθελαν να φεύγει ο Χουλτ, ο Μολέδο, μέχρι και ο Βιγιαφάνιες, δικαιώθηκε απόλυτα σε πρώτη φάση.

Οι τρεις παραπάνω, πλην του Μπεργκ έμειναν και σταδιακά οι «πράσινοι» με τις ελάχιστες δυνατότητες που είχαν έκαναν εξαιρετικά «χειρουργικές» κινήσεις μεταγραφικά. Κανένας δεν ξεσηκώθηκε να πάει αεροδρόμιο, όμως ο Άλτμαν αρχικά, στη συνέχεια ο Λουτσιάνο με τον Καμπέσας, άρχισαν να ζεσταίνουν τον κόσμο. Η προσθήκη του Ματίας Γιόχανσον καθιστά τον Παναθηναϊκό πολύ δυνατό δεξιά με ένα ζευγάρι μπακ εξαιρετικά ικανό. Ο Σουηδός έχει δυνατότητες και στο επιθετικό κομμάτι.

Πάνω απ’ όλα ο Ουζουνίδης παρουσίασε σε όλη την περίοδο της προετοιμασίας μια συμπαγή ομάδα. Κι ο Μαρίνος πιστώνεται και την ανάδειξη του Λουντ σε πρωταγωνιστή με τον Φινλανδό, μαζί με τον Χουλτ να κάνουν ένα βήμα πιο μπροστά από τους άλλους, για να πάρουν έναν πιο ηγετικό ρόλο. Σε αυτή τη φάση, οι δύο της αριστερής μεριάς του Παναθηναϊκού βγήκαν ένα βήμα μπροστά στην εκκίνηση μιας σεζόν που αναμενόταν και εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

Ο Ουζουνίδης ακόμα και στη στιγμή που τα πάντα έμοιαζαν να γκρεμίζονται γύρω του παρέμεινε ψύχραιμος. Πήρε τις εγγυήσεις πως θα γίνει το καλύτερο δυνατό για να ενισχυθεί με ποδοσφαιριστές. Έχω ζωηρές αμφιβολίες για το αν άλλος στη θέση του θα είχε παραμείνει. Όμως το γεγονός πως κράτησε το καράβι, σε σωστή ρότα παρά την τρικυμία τον αναδεικνύει σε κεντρικό πρωταγωνιστή. Ο καλός ο καπετάνιος φάνηκε στη φουρτούνα και δικαίως ο Μαρίνος Ουζουνίδης, κερδίζει την αποθέωση από το κοινό της ομάδας. Για να λέμε την αλήθεια, αυτός είναι ο σταρ της ομάδας και τολμώ να γράψω πως θα είναι και για πολλά χρόνια στη συνέχεια.

Οι αναμετρήσεις με την Αθλέτικ Μπιλμπάο δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία στον Παναθηναϊκό. Αν περάσει στους ομίλους, προσπερνώντας τους Βάσκους, τότε ξαναδίνει ευρωπαϊκό στίγμα επιστροφής. Γιατί όπως και να το κάνουμε η 4η πρόκριση απέναντι στις 30 αναμετρήσεις νοκ-άουτ για το ελληνικό ποδόσφαιρο απέναντι στο ισπανικό, θα δίνει ένα στίγμα, θα αποτελεί σημείο αναφοράς, πως οι «πράσινοι» ξαναβρίσκονται σε σωστά μονοπάτια. Αν ο Παναθηναϊκός δεν περάσει τότε δεν θα μπορεί κανείς να του προσάψει κάτι και πηγαίνει παρακάτω, έχοντας όμως περάσει διά πυρός και σιδήρου μέσα από ένα δύσκολο καλοκαίρι σχεδόν αλώβητος. Ακόμα και αν δεν ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπιλμπάο, οι «πράσινοι» θα έχουν κερδίσει την συσπείρωση. Κι αυτό είναι εξαιρετικά ζωτικό, για τον Παναθηναϊκό.

Πολλές φορές έχει σημασία το πώς σε βλέπουν και οι ουδέτεροι και οι αντίπαλοι. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως και οι οπαδοί του Ολυμπιακού, αυτή τη στιγμή που συζητάμε, εκτιμούν ως πολύ πιο σοβαρό αντίπαλο για τον τίτλο τον αιώνιο αντίπαλο, ακόμα και αν πέρασε όλες αυτές τις δυσκολίες αυτό το καλοκαίρι. Με πρόκριση σε βάρος της Μπιλμπάο, ο Παναθηναϊκός εκτιμώ πως μπορεί να κερδίσει περισσότερο από ποτέ άλλοτε τον κόσμο του στην πενταετία που έχει προηγηθεί. Όλα αυτά χάρη στον Μαρίνο Ουζουνίδη και το τιμ του που κάνουν μια εξαιρετική δουλειά, αλλά και στο θάρρος του να περάσει με απόλυτη ψυχραιμία ένα τόσο δύσκολο καλοκαίρι, χωρίς να αφήσει το τιμόνι της μεγάλης του αγάπης, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x