Κώστας Μιαούλης

Το ραντεβού με την ιστορία και η κατήφεια για τη «Βασίλισσα»

O Kώστας Μιαούλης γράφει για την προσμονή του μεγάλου αγώνα με τη Μίλαν, για την ΑΕΚ, που έχει ραντεβού με τις μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές, ενώ καταθέτει και τον προβληματισμό του για τη «Βασίλισσα»…

Η φετινή Ένωση έχει δείξει μέχρι τώρα πως, είναι φτιαγμένη για μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές. Ακόμα και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο εκτός έδρας παιχνίδι, την προβλημάτισε και αυτό που αποδεικνύεται όσο προχωράμε πιο πολύ στη διοργάνωση είναι πως της πάει πολύ η Ευρώπη. Ίσως είναι και ένα χρωστούμενο, για την υπομονή που έδειξαν οι οπαδοί της Ένωσης όλα τα χρόνια της ταλαιπωρίας της ομάδας, από τη στρογγυλή θεά, να ζήσουμε μεγάλες συγκινήσεις.

Ραντεβού λοιπόν με μια γνώριμη ομάδα και από το πρόσφατο ματς, αλλά και από παλιά. Η δεύτερη κατά τεκμήριο μεγαλύτερη φανέλα της Ευρώπης, θα επισκεφθεί το ΟΑΚΑ. Με την ΑΕΚ σοβαρά λαβωμένη λόγω της απώλειας του αρχηγού, αλλά με τον κόσμο εκεί, δίπλα στην ομάδα, να διψά για μια ακόμα μεγάλη βραδιά, μαγική και ονειρεμένη, όπως είχε ζήσει, πάλι Νοέμβρη, αλλά προς τα τέλη του μήνα, το 2006.

Θα είναι μια πρώτη μεγάλη δοκιμασία, αυτό το μεγάλο ματς, χωρίς τον αρχηγό. Όμως την ιστορία την γράφουν οι παρόντες και όλοι οι Ενωσίτες μέσα τους περιμένουν ένα μεγάλο παιχνίδι για να πανηγυρίσουν μαζί με τους παίκτες την επιστροφή της ΑΕΚ εκεί που όλοι θέλουμε. Στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, απέναντι στους καλύτερους της Ευρώπης, απέναντι στους κορυφαίους. Αυτή η βραδιά που θα είναι η πρώτη χωρίς τον Πέτρο Μάνταλο, τον καλύτερο μέχρι τώρα παίκτη της στην χρονιά που διανύουμε, θα είναι ένα μήνυμα σε όλους, αν συνδυαστεί με καλό αποτέλεσμα. Η ΑΕΚ θα δείξει πως μπορεί να μεγαλουργήσει, ακόμα και χωρίς τον παίκτη που αποτελεί τον βασικό άξονα του παιχνιδιού της.

Σε μια ομάδα που τα ματς διαδέχονται το ένα το άλλο και πρέπει οι τραυματισμοί, τουλάχιστον αυτοί που αποτελούν καθημερινότητα σε οποιαδήποτε ομάδα και ειδικά σε αυτές που έχουν βαρύ πρόγραμμα, η έγκαιρη αποθεραπεία παίζει σημαντικότατο ρόλο. Μια μεγάλη απόδειξη του πόσο σωστή κίνηση έκανε η Ένωση με τον Καρβουνίδη είναι η αποθεραπεία του Τσόσιτς. Μιλάμε για έναν τραυματισμό που συνέβη το βράδυ της Κυριακής, αλλά ο παίκτης είναι έτοιμος, αν το κρίνει ο προπονητής να παίξει σε χρόνο ρεκόρ. Ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε την ΑΕΚ αρκετά τον προηγούμενο καιρό και όχι μόνο φέτος, φαίνεται και όλοι ευχόμαστε να έχει βρει τη λύση του. Μακάρι όλοι να ζήσουμε την Πέμπτη, αυτό που περιμένουμε. Άλλη μια ονειρεμένη βραδιά κόντρα στους «ροσονέρι».

H AEK του μπάσκετ αντίθετα προβληματίζει. Για πολλοστή φορά, ειδικά μετά την πρώτη χρονιά της επιστροφής υπάρχουν παίκτες που έρχονται με πολλές περγαμηνές και καλά βιογραφικά και δεν μπορούν ν’ αποδώσουν στο γήπεδο, όσα προσδοκά ο κόσμος με βάση αυτά που γνωρίζουμε όταν έρχονται. Η νίκη ήρθε πολύ οριακά απέναντι στην Ρόσα Ράντομ, μια ομάδα που επιτρέψτε μου να πιστεύω πως δεν θα είχε θέση, ούτε καν στην Α1 γενικά αν έπαιζε στην Ελλάδα. Η επιλογή των ξένων παικτών (δεν αναφέρομαι σε Γκριν και Χάρις που όντως είναι άλλου επιπέδου παίκτες) δεν είναι αυτή που πρέπει σε θέσεις κλειδιά.

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος δεν φαίνεται να μπορεί να λύσει το πρόβλημα στην άμυνα και με τέτοια εικόνα σαν αυτή των τελευταίων αγώνων, η ΑΕΚ δεν μπορεί να φιλοδοξεί πως μπορεί να έχει τύχη απέναντι στον Παναθηναϊκό και γενικά πως θα έχει τύχη στο πρωτάθλημα και το φετινό Basketball Champions League. To μόνο που μπορεί να κρατήσει η Ένωση είναι το κέφι του Χάρις στα ριμπάουντ που κέρδισε 13, αλλά αυτό αναδεικνύει κιόλας πως στην front line υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αν αναλογιστεί κανείς το πάρτι που έκαναν οι Πολωνοί στα επιθετικά ριμπάουντ.

Η Βασίλισσα χρειάζεται κάτι στον πάγκο και δε νομίζω πλέον, πως ο τωρινός προπονητής είναι αυτός που θα της δώσει εκείνο το κάτι παραπάνω που χρειάζεται. Η ΑΕΚ πρέπει ν’ αποκτήσει ορισμένες βασικές αρχές στο παιχνίδι της. Επιβάλλεται αν θέλει να πετύχει κάτι παραπάνω, αν δεν θέλουμε να δούμε άλλη μια χρονιά, απλώς υποφερτή που θα είναι και διεκπεραιωτική, ώστε να κουβεντιάζουμε πως είμαστε η 3η δύναμη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x