Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα η πρώτη χώρα όπου ο λαϊκισμός θα υποστεί μια μεγάλη εκλογική ήττα

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται περαιτέρω υφεσιακά μέτρα - «Είμαστε σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι ήμασταν τον Ιανουάριο του 2015» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ

Την άποψη ότι δεν πρέπει να σπεύδουν ορισμένοι να βγάζουν «πρώιμα συμπεράσματα» για το «που πάει» ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διατύπωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με προσκεκλημένο τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό Niall Ferguson, παλαιό καθηγητή στο Χάρβαρντ και διδάσκοντα στο Ινστιτούτο Χούβερ στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Αποτιμώντας την πρώτη ομιλία που έκανε ενώπιον του Κογκρέσου την περασμένη Τρίτη ο Πρόεδρος Τραμπ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στάθηκε ιδιαίτερα στην αναφορά του στη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας.

Και ειδικότερα στη δήλωσή του ότι «θα σεβαστούμε ιστορικούς θεσμούς, αλλά θα σεβαστούμε επίσης τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών», που συνοδεύτηκε από την προτροπή προς «όλους τους συμμάχους των Η.Π.Α. να αναλάβουν έναν πιο άμεσο και ουσιαστικό ρόλο τόσο στη χάραξη στρατηγικής όσο και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, το πραγματικό ερώτημα παραμένει: «Τίθενται υπό αμφισβήτηση οι πυλώνες της μεταπολεμικής συμφωνίας ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης από την νέα αναθεωρητική πολιτική που βάζει την Αμερική μπροστά; Ή θα προχωρήσει ο νέος Πρόεδρος στην απαραίτητη προσαρμογή στο πολιτικό ρεαλισμό, υπό την επήρεια του παραδοσιακού ρεπουμπλικανικού κατεστημένου της εξωτερικής πολιτικής;».

Απαντώντας ο ίδιος, υποστήριξε πως «έχουμε δίκιο να ανησυχούμε για δηλώσεις που προωθούν ένα νέο αμερικάνικο νεο-απομονωτισμό», καθώς επίσης και» να μας απασχολούν θέματα όπως ο οικονομικός εθνικισμός». Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι, «πέρα από τις ανησυχίες μας, είναι σίγουρα πρώιμο να λέμε ότι η μεταπολεμική συμφωνία για οικονομία και ασφάλεια αμφισβητείται στον πυρήνα της».

Και σε αυτό το πλαίσιο, επέστησε την προσοχή προς όσους έχουν ξεκινήσει να αμφισβητούν την ισχύ του συστήματος των «θεσμικών αντιβάρων» του Αμερικανικού Δημοκρατικού συστήματος «να μην φτάνουν σε πρώιμα συμπεράσματα». Τόνισε, πάντως, ο ίδιος τη συνάρτηση που μπορεί να έχουν τα όσα γίνονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με το δραματικό σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Η (αν)ικανότητα των λαϊκιστών


Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «το Brexit και το κύμα της πολιτικής της “μετά-αλήθειας”
στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν κάνει απόλυτα σαφές ότι υπάρχει μια βαθιά αποσύνδεση μεταξύ των πολιτών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εθνικών και ευρωπαϊκών ελίτ».

Επισημαίνοντας ότι «οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού είναι σε άνοδο», παρατήρησε ότι «τα παραδοσιακά κόμματα του κατεστημένου απειλούνται από νέες δυνάμεις που προέρχονται από τα άκρα του πολιτικού φάσματος».

Τονίζοντας ότι «η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της τάσης αμφισβήτησης του πολιτικού κατεστημένου», σημείωσε ότι «έχουμε υποστεί μια οικονομική κρίση πρωτόγνωρων διαστάσεων» και «οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις παραδοσιακές πολιτικές ελίτ και στους πολίτες έχουν διαταραχθεί».

Σαν συνέπεια, συμπλήρωσε, «γίναμε η πρώτη χώρα που εξέλεξε στην εξουσία ένα πραγματικά λαϊκίστικο κίνημα που κέρδισε δύο εθνικές εκλογές με μια πολιτική πλατφόρμα ψεμάτων και ανέφικτων υποσχέσεων».

«Οι λαϊκιστές που προέρχονται από τα δεξιά ή τα αριστερά είναι ανίκανοι στο να διαχειρίζονται προβλήματα της πραγματικής ζωής», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Είναι, εντούτοις, πιο αποτελεσματικοί στο να διαβρώνουν σταδιακά τους δημοκρατικούς θεσμούς», πρόσθεσε.

Λογικά επιχειρήματα απέναντι στη «μετα-αλήθεια»

Υποστηρίζοντας ότι «δύο χρόνια μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι ήμασταν τον Ιανουάριο του 2015», ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τους χειρισμούς της διαιωνίζει την ύφεση. «Παρά τα δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί μέσω πακέτων διάσωσης για αυτή τη χώρα και την πληθώρα λαθών, η ελληνική Κυβέρνηση, αντί να έχει την ιδιοκτησία ενός συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα δημιουργεί δουλειές και θα επιτρέπει στη χώρα να σταθεί στα πόδια της, διαπραγματεύεται με τους πιστωτές μας περαιτέρω υφεσιακά μέτρα», ανέφερε.

«Απλά, πετάνε το τενεκεδάκι παρακάτω», πρόσθεσε. Ενώ καταλογίζοντας ευθύνες και στους εταίρους της Ελλάδος είπε ότι «στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης, η Ευρώπη δεν έδειξε το καλύτερό της πρόσωπο». Και συμπλήρωσε: «Πρέπει όμως να πείσουμε τους πιστωτές μας ότι η πολιτική της παρατεταμένης λιτότητας θα είναι επιβλαβής, όχι μόνο για εμάς αλλά και γι’ αυτούς».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα έχει την απόλυτη ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την καθιέρωση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και μιας λειτουργικής διοίκησης. Η εμπιστοσύνη μπορεί να αποκατασταθεί μόνο αν μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Τα γεγονότα και τα λογικά επιχειρήματα είναι η μόνη απάντηση στον κόσμο της πολιτικής της μετα-αλήθειας».

Και συνοψίζοντας την άποψή του τόνισε ότι η Ελλάδα που «ήταν η πρώτη χώρα που παρασύρθηκε από τις ψευδαισθήσεις και τις υποσχέσεις του πιο ακραίου λαϊκισμού», μπορεί να γίνει επίσης «η πρώτη χώρα όπου ο λαϊκισμός θα υποστεί μια μεγάλη εκλογική ήττα».

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x