Επικαιρότητα

Μοσκοβισί: Είχα ενημερώσει εγκαίρως για χρέος και QE

Δεν ήμουν εγώ αυτός που δημιούργησε προσδοκίες στην ελληνική κυβέρνηση για το χρέος και το QE, ξεκαθαρίζει ο Πιερ Μοσκοβισί.

Δεν ήμουν εγώ αυτός που δημιούργησε προσδοκίες στην ελληνική κυβέρνηση για το χρέος και το QE, ξεκαθαρίζει ο Πιερ Μοσκοβισί καθώς όπως λέει είχε ενημερώσει την κυβέρνηση ότι δεν θα έπρεπε να περιμένει άμεσες αποφάσεις. Σε συνέντευξη του στο capital.gr ο ευρωπαίος επίτροπος λέει ότι δεν ευθύνεται για τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες της κυβέρνησης για τη συμφωνία και σημειώνει πως ήταν πάντα σαφής ότι μια συμφωνία χρέους θα έπρεπε να κινείται στη βάση της συμφωνίας του Eurougroup του περασμένου Μαίου και προειδοποιεί για την πρακτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων κατά τον τελευταίο χρόνο του προγράμματος.

Ο επίτροπος εξηγεί ότι αυτός είχε τον κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, εκ μέρους της Επιτροπής, όπως ακριβώς είχε αποφασίσει ο ίδιος ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Σημειώνει δε ότι η χώρα έχει επιτέλους απομακρυνθεί αρκετά από το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015. Τέλος επεξηγεί και τις πρόσφατες δηλώσεις του για την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κομισιόν.

"Ήμουν πάντα θετικός για το ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, όσο σκληρές και αν ήταν οι διαπραγματεύσεις και όσο χρειαζόταν να τραβήξουν. Ήταν απλά αδιανόητο ότι ενώ έχουμε φτάσει τόσο μακριά σε σχέση με το 2015, οι εταίροι του ελληνικού προγράμματος δεν θα έβρισκαν κοινό έδαφος και θα επέτρεπαν να χαθεί όλη η πρόοδος που σημειώθηκε. Έτσι ήμουν θετικός και αισιόδοξος από την αρχή μέχρι το τέλος. Εξάλλου, η αισιοδοξία της θέλησης είναι αυτό που μας οδηγεί προς τα εμπρός στην πολιτική.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα είχε δημιουργηθεί ισχυρή προσδοκία που καλλιεργήθηκε από την κυβέρνηση ότι θα συμμετείχε στο πρόγραμμα αγοράς των ομολόγων, την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Εσείς είχατε εξηγήσει ότι αυτό εξαρτάται από την ΕΚΤ και όχι από την Ευρωομάδα;

Έχω άριστη σχέση συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και με άλλα μέλη. Κατά τις σημαντικές περιόδους των συζητήσεων για το πρόγραμμα, μιλάω πολύ συχνά μαζί τους. Η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί πια πολύ από το δραματικό καλοκαίρι του 2015. Πολλά πολύ δύσκολα μέτρα έχουν περάσει και γνωρίζω καλά τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία του και να διασφαλίσει τη θέση του στην ευρωζώνη. Το τέλος αυτής της μακράς σήραγγας λιτότητας είναι πλέον μπροστά μας.Πάντα ήμουν αντίθετος στο Grexit και αγωνίστηκα για μια λύση που μπορεί να δώσει ελπίδα στον ελληνικό λαό: είμαι περήφανος για αυτό”.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x