Τσάρλυ

Μπαγερν- Ντόρτμουντ: Η ανάλυση

Ο Τσάρλυ γράφει στο sport-fm.gr για τον μεγάλο τελικό του Champions League

Χαίρετε κύριοι,

Ολόκληρος ο πλανήτης είναι έτοιμος για το μεγαλύτερο παιχνίδι της χρονιάς. Δύο Γερμανικές ομάδες, δύο καλοδουλεμένες μηχανές, θα αναμετρηθούν με στόχο να κατακτήσουν την πιο σημαντική κούπα σε διασυλλογικό επίπεδο. Σε αυτήν τη μάχη για εμένα υπάρχει φαβορί. Είναι δεδομένο πως ότι και να γίνει στο Γουέμπλεϊ οι Βαυαροί έχουν δημιουργήσει την καλύτερη ομάδα στον κόσμο.

Πήραν τα σκήπτρα από τη Μπαρτσελόνα και ετοιμάζονται για τη δική τους αυτοκρατορία. Βλέπεται, η φετινή Μπάγερν έκανε φανερό πως παρότι έχει βρεθεί σε τρεις τελικούς στα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι η δύναμη που έρχεται. Έβγαλε στοιχειά στο παιχνίδι της που την κάνουν να φαντάζει ικανή να κυριαρχήσει την επόμενη πενταετία.

Για να μιλήσουμε με σιγουριά θα χρειαστεί να δούμε τι προτίθεται να αλλάξει ο Γκουαρντιόλα από την ημέρα που θα αναλάβει. Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του όταν έδινε τα χέρια με τη διοίκηση της ομάδας, όμως σήμερα έχουν αντιληφθεί οι πάντες πως αυτό το δημιούργημα χρειάζεται συντήρηση και όχι ριζικές αλλαγές. Για την ακρίβεια βλέπουμε μια ομάδα χωρίς τρωτά σημεία. Προσπαθώντας σε μια αρχική ανάλυση, πριν από την έναρξη του τελικού να δούμε που μπορεί να χτυπήσει ο Κλοπ, παρατηρούμε πως η διοίκηση με τις τρεις μεταγράφηκες κινήσεις που έκανε το περασμένο καλοκαίρι κάλυψε τις όποιες αδυναμίες υπήρχαν.

Τα περασμένα χρόνια όταν γινόταν μια ποδοσφαιρική ανάλυση για τη Μπάγερν εστιάζαμε στα αμυντικά της προβλήματα. Εκεί άλλωστε την είχε χτυπήσει ο Μουρίνιο στον τελικό του 2010 στο Μπερναμπέου. Η τεράστια αγωνιστική βελτίωση του Αλάμπα, έκλεισε τα τελευταία δυο χρόνια την αχίλλειο πτέρνα στα αριστερά και σε συνδυασμό με τον διασκελισμό και τις επιθετικές αρετές που έχει, έδωσε ακόμα ένα όπλο στην ανάπτυξη. Θυμάμαι πως στον περσινό τελικό με την Τσέλσι η απουσία ενός στόπερ με καλή πρώτη πάσα και ενός πραγματικά σκληρού εξαριού, έκανε στην αρχική τουλάχιστον ανάγνωση να μοιάζει ευάλωτη η Μπάγερν στο κέντρο της άμυνάς της. Το καλοκαίρι αποκτήθηκε ο ποιοτικός αριστεροπόδαρος Ντάντε με 5 εκατομμύρια ευρώ και έγινε η επένδυση των 40 εκατομμυρίων ευρώ με τον Μαρτίνεθ.

Μπορεί να φαντάζει και να είναι υπερβολικό να δίνει 40 εκατομμύρια ευρώ για ποδοσφαιριστή που οι αρετές του είναι ανεπτυγμένες κυρίως στο αμυντικό κομμάτι και τελειώνει πολύ σπάνια φάσεις, είτε δημιουργικά είτε σαν εκτελεστής, αλλά η αλήθεια είναι πως ήρθε και κούμπωσε πάνω σε μια μεγάλη αδυναμία της Μπάγερν. Με το δίδυμο Μπόατενγκ, Ντάντε το θέμα του να βγει με σωστό τρόπο η μπάλα από την άμυνα έχει λήξει. Εδώ μιλάμε για ένα αρκετά γρήγορο αμυντικό δίδυμο που μπορεί να παίξει με την ίδια ευκολία μέσα και έξω από την περιοχή.

Φυσικά όπως για οποιοδήποτε κεντρικό δίδυμο στον κόσμο το πιο σημαντικό και γι’ αυτούς είναι η λειτουργία της υπόλοιπης ομάδας να βοηθά ώστε να μην χρειάζεται να παλέψουν με τα κύματα. Και η αλήθεια είναι πως είναι τόσο άρτια η αμυντική λειτουργία της Μπάγερν την ώρα που προσπαθεί να χτίσει από τη δική του άμυνα επίθεση ο αντίπαλος τους που οι Ντάντε, Μπόατενγκ χρειάζεται να μαζέψουν τα ψίχουλα που θα περισσέψουν. Ο Μαρτίνεθ έχει κουμπώσει σε ένα σύνολο που ήθελε ακριβώς έναν παίκτη με τα δικά του χαρακτηριστικά.

Μιλάμε για ένα εξελιγμένο βελτιωμένο μοντέλο Μπούσκετς. Η Μπάγερν παίρνει ανάπτυξη από τους δύο μπακ, από τους Ρόμπεν, Ρίμπερι και φυσικά από τους Σβαϊστάιγκερ, Μίλερ. Μια ομάδα που έχει τόσους παίκτες να λειτουργούν με επιθετική σκέψη χρειάζεται κάποιος να τους καλύπτει και να ξέρει που πρέπει να βρίσκεται τακτικά όταν χάνεται η μπάλα.

Γι’ αυτήν τη δουλειά ο Μαρτίνεθ αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Δεν ξέρω αν αξίζει 40 εκατομμύρια ευρώ αλλά η μεταγραφή του έκανε τη Μπάγερν από μια πολύ καλή ομάδα να φαντάζει ανίκητη. Φυσικά όπως είπαμε βοήθησε ο Ντάντε αλλά και η μεταγραφή του Μάτζουκιτς. Ο Κροάτης στοίχησε 13 εκατομμύρια ευρώ και πραγματικά χαίρεσαι να τον βλέπεις.

Έδωσε ακριβώς ότι έλειπε από την επίθεση της Μπάγερν. Στα 27 του χρόνια ανέβηκε στο πιο υψηλό επίπεδο και απέδειξε πως εδώ ανήκει. Για την ακρίβεια απέδειξε σε όλους πως ακόμα υπάρχει χώρος για τους καθαρούς στράικερ σε υψηλό επίπεδο αλλά η θέση παίζεται με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Δεν περιμένουμε να μας φτιάξουν οι συμπαίκτες μας παιχνίδι αλλά παλεύουμε εμείς για να τους ελευθερώσουμε. Δουλεύουμε εντατικά ώστε στο παιχνίδι να είμαστε σε θέση να πρεσάρουμε όταν προσπαθεί να βγάλει ο αντίπαλός μας τη μπάλα από την άμυνα.

Ο Μάτζουκιτς έδωσε ακριβώς ότι δεν είχε ο Γκόμεζ. Δηλαδή διαρκής συμμετοχή στο παιχνίδι, αρχικό πρέσινγκ στους αντίπαλους στόπερ, που δίνει το δικαίωμα στους συμπαίκτες του να πρεσάρουν ψηλά και να χτίσουν παγίδες. Και εδώ ερχόμαστε στο αουτσάιντερ του τελικού. Ο Κλοπ φυσικά γνωρίζει τη Μπάγερν καλύτερα από οποιοδήποτε προπονητή στον κόσμο, καθώς μαζί της παλεύει και η αλήθεια είναι πως τα έχει καταφέρει περίφημα για να διεκδικήσει όλους του τους στόχους. Είναι ίσως ο μόνος προπονητής στον κόσμο που έχει δημιουργήσει μια ομάδα που μπορεί να ακολουθήσει σε ρυθμό τη Μπάγερν.

Στα νοκ άουτ παιχνίδια του Champions League είδαμε την Άρσεναλ στο Έμιρεϊτς και τις Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα και στα δύο παιχνίδια να καταρρέουν από το ασφυκτικό πρέσινγκ και από την ενέργεια για 90 λεπτά που έβγαζαν με μπάλα και χωρίς οι παίκτες του Χάινκες. Το όπλο του Κλοπ είναι πως φαινομενικά ο ίδιος έχει χτίσει ένα σύνολο που στηρίζεται στην ενέργεια. Η αλήθεια όμως είναι πως σε αντίθεση με την πολεμική μηχανή της Μπάγερν που μοιάζει άτρωτη, αυτή της Ντόρτμουντ έχει αδυναμίες. Δηλαδή ο Χάινκες ξέρει που να χτυπήσει. Είναι δεδομένο πως αν οι Χούμελς, Σούμποτιτς απομονωθούν από την υπόλοιπη ομάδα θα λυγίσουν, θα κάνουν λάθη στο πρέσινγκ της Μπάγερν, θα χάσουν μάχες στην περιοχή τους. Οπότε θα χρειαστούν όπως έγινε και στο Μπερναμπέου μετά το 15ο λεπτό, ο Μπέντνερ να παίξει κοντά τους. Περιμένω δηλαδή από τον Μπέντνερ να παίρνει βάθος, να βρίσκεται περισσότερο κοντά στους Χούμελς, Σούμποτιτς, παρά στους Γκουντογκάν, Γκροσγκρόιτς.

Για να υπάρχει συνοχή και να μην αφήσει αποστάσεις μεταξύ των γραμμών αυτή η τακτική αλλαγή αναγκαστικά θα κρατήσει πιο πίσω όλες τις γραμμές της Ντόρτμουντ. Περιμένω έναν τελικό με τη Μπάγερν να έχει την κατοχή και να ψάχνει να βρει το πώς θα ανοίξει την άμυνα της Ντόρτμουντ. Αυτό από μόνο του σημαίνει πως δεν θα είναι το ίδιο εύκολο το έργο της όπως στα δύο παιχνίδια με τη Μπαρτσελόνα. Δεν θα αρκεί δηλαδή ένα κλέψιμο για να βγει επίθεση καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει ένα οργανωμένο αμυντικό σχέδιο.

Ο Χάινκες σίγουρα θα χτυπήσει όπως έκανε και ο Μουρίνιο στο Μπερναμπέου πάνω στον Σμέλτσερ. Ο Ζοσέ έβγαζε τον Ιγκουαίν στην πλευρά του και προσπαθούσε να δημιουργήσει τρίγωνο και αυτοματισμούς με τους Μόντριτς, Ντι Μαρία. Ο Χάινκες θα πάει με το σύνηθες τρόπο ανάπτυξης, δηλαδή ακούμπημα της μπάλας στον Ρόμπεν και με την κλασική κίνηση overlap του Λαμ. Πολλές φορές περιμένω όταν έχει τη μπάλα ο Ρόμπεν να συγκλίνει από την πλευρά του και ο Ρίμπερι για να χτίσουν επιθέσεις πάνω στην αδύναμη πλευρά της Ντόρτμουντ.

Ο Κλοπ δεν έχει κάπου συγκεκριμένα να στοχεύσει. Η λογική λέει πως θα πάει σε ένα παιχνίδι αντιμετώπισης της Μπάγερν, θα χρειαστεί σίγουρα η ομάδα του να σταθεί τυχερή γιατί όσο και να λειτουργήσει το πλάνο του η Μπάγερν ευκαιρίες θα βγάλει. Θα πρέπει οι παίκτες του να πηγαίνουν δυνατά στις προσωπικές μονομαχίες γιατί με το που κερδίζουν μια μάχη στο χώρο του κέντρου οι Σβαϊνστάιγκερ, Μίλερ κυρίως, αλλά και οι υπόλοιποι, με δύο διασκελισμούς παίρνουν αβαντάζ από τον αντίπαλο και δημιουργούν επίθεση πάνω σε άμυνα που εκείνη τη στιγμή βρίσκεται σε ανισορροπία.

Μεγάλο κλειδί για τον Κλοπ θα είναι ο Ρόις. Θα χρειαστεί η δική του ακριβή μεταγραφή να πάει καλά στο ματσαπ με τον Λαμ να τον φοβίσει και να τον κρατήσει χαμηλά. Αν γίνει αυτό στερεί από τη Μπάγερν το πιο αυτοματοποιημένο πλάνο ανάπτυξης που έχει και θα την οδηγήσει σε δεύτερες σκέψεις που μπορεί να την αποσυντονίσουν. Σίγουρα ο Κλοπ σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους προπονητές έχει το πλεονέκτημα πως ξέρει την Μπάγερν καλύτερα από οποιονδήποτε. Καθώς απέναντι της διεκδικεί όλους τους τίτλους και μέχρι την περσινή σεζόν τα είχε καταφέρει περίφημα.

Εκτός από τα δυο σερί πρωταθλήματα απέναντι στους βαυαρούς μέτραγε και πέντε σερί νίκες. Όμως επαναλαμβάνω πως οι τρεις μεταγραφές του καλοκαιριού έκαναν την Μπάγερν να φαντάζει άτρωτη και αυτό το έχει βιώσει καλά ο Κλοπ. Για εμένα πάντως είναι ξεκάθαρο πως πάμε σε έναν τελικό με ένα μεγάλο φαβορί και για να γλιτώσει η Ντόρτμουντ και να πάρει το κύπελλο θα χρειαστεί οι παίκτες του Κλοπ να κάνουν αγωνιστική υπέρβαση και ταυτόχρονα να αποδειχθούν τυχεροί.

Χαιρετώ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x